Daily Current Affairs Quiz - 26 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 26 April 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 26 April 2019

1. Which country has released a special stamp on Hindu epic Ramayana to commemorate the 70th anniversary of the diplomatic ties with India?

(A) Bangladesh
(B) Indonesia
(C) India
(D) Sri Lanka
(E) Nepal
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Indonesia released a special stamp on the theme of Ramayana at the 70th anniversary of the establishment of diplomatic ties between India and Indonesia event in the presence of India’ Ambassador Pradeep Kumar Rawat and Indonesia’s Deputy Foreign Minister Abdurrahman Mohammad Fachir.

2. What is the name of the English translation of the poem titled ‘Khooni Baisakhi’ on Jallianwala Bagh massacre, that was launched in 29th edition of the Abu Dhabi International Book Fair (ADIBF)?

(A) “All Quiet on the Western Front”
(B) “War and Peace”
(C) “Inked in Blood and Spirit of Freedom”
(D) “Men At Arms”
(E) “Quiet war and Freedom”
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Navdeep Suri, Indian Ambassador to the United Arab Emirates (UAE) launched his book, “Inked in Blood and Spirit of Freedom” which is the English translation of poem ‘Khooni Baisakhi’ on Jallianwala Bagh massacre. On 24th April 2019, the 29th edition of the Abu Dhabi International Book Fair (ADIBF) started and will conclude on 30th April at the Abu Dhabi National Exhibition Centre.

3. Which country has recently set up Coordinating Council for attracting foreign investments, mainly from India?

(A) Turkmenistan
(B) Uzbekistan
(C) Kyrgyzstan
(D) Kazakhstan
(E) Pakistan
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Kazakhstan under the chairmanship of it’s Prime Minister, Askar Mamin has set up Coordinating Council for attracting foreign investments inclusive of investments from India. Under Askar Mamin, a decision was taken to lay down the functions of Investment Ombudsman in order to venture for new approaches to improve investment scenario in Kazakhstan by efficiently interacting with the investors and providing solutions to current issues. The meeting chose the Astana International Financial Centre (AIFC) as a Unified Centre for the coordination of work on investment and promotion (Regional Investment Hub).

4 Name the two countries which have planned to set up joint border ‘Reaction Force’ to fight terrorism.

(A) Iran and Pakistan
(B) India and Pakistan
(C) India and Bhutan
(D) Pakistan and Afghanistan
(E) Iran and India
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Iranian President Hassan Rouhani and visiting Pakistani Prime Minister Imran Khan have agreed for setting up a joint border ‘Reaction Force‘ to combat the attacks by militant groups on both sides their frontier. The Iran-Pakistan border encompasses the south-eastern Iranian province of Sistan-Baluchestan (the second largest province of Iran with it’s capital Zahedan) where frequent attacks on Iran’s security forces have taken place.

5. Which private sector bank has launched the industry’s first debit card based authentication solution on the National Payments Corporation of India’s(NPCI’s) e-Mandate Application Program Interface(API) platform?

(A) ICICI Bank
(B) Kotak Mahindra Bank
(C) HDFC Bank
(B) Axis Bank
(E) AU BAnk
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Kotak Mahindra Bank (Kotak) has launched the first debit card-based authentication solution on NPCI’s (National Payments Corporation of India) e-Mandate (electronic mandate) API (Application Program Interface) platform, thus being the first ever Destination Bank to go live with both Net Banking and Debit Card-based e-mandate authentication.

6. According to credit rating agency Fitch, which became the first central bank in the Asia-Pacific region (APAC) to begin an interest rate easing cycle floated by benign food inflation and easier global financial condition?

(A) Bank of Japan
(B) Central Bank of Armenia
(C) Reserve Bank of Fiji
(D) Reserve Bank of India
(E) Bank of America
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Fitch ratings notified that the Reserve Bank of India (RBI) becomes the first central bank in the Asia-Pacific region (APAC) to begin an interest rate easing cycle floated by benign food inflation and easier global financial condition. The Monetary Policy Committee (MPC) chaired by Shaktikanta Das, RBI Governor, had cut rates in February and April by citing prospects of benign inflation. In the 4 months of 2019, the RBI has cut policy interest rates 2 times by 0.25% each to a one-year low of 6%. This is the 1st back-to-back rate cut since the MPC was formed in 2016. Inflation at 2.9% has stayed within the RBI’s comfort zone of 4% (with +/- 2%). Fitch reports stated that the fiscal slippage relative to RBI’s targets has brought about stalling of fiscal consolidation.

7. Name the Cryptocurrency Exchange in India, that has launched the first Indian Platform for Wholesale Cryptocurrency Trading.

(A) Zebpay
(B) Belfrics
(C) BuyUcoin
(D) Coinsecure
(E) PayZapp
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: BuyUcoin has introduced a new and unique platform for wholesale cryptocurrency trading. This platform works on ‘free trading model’ which means it charges zero fees on any trade. This wholesale platform also known as OTC (Over-the-counter) Desk allows users to trade on a large scale with low price fluctuations. This new platform will help to improve the problem of liquidity of cryptocurrency in the Indian market. This will also help in quicker transactions, better prices and market stability.

8. Food regulator of India, Food Safety and Standards Regulations(FSSAI) has banned the import of milk and milk products from which country?

(A) China
(B) Pakistan
(C) Bangladesh
(D) Japan
(E) USA
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The government has extended the ban on import of milk and milk products from China (including chocolates, chocolate products, candies, confectionary, food preparations with milk or milk solids as an ingredient). The recent ban imposed by the government ended on April 23, 2019. Food regulator FSSAI (Food Safety and Standards Authority of India) has recommended that the ban should be extended till laboratories at ports are modernized to test the presence of the toxic chemical melamine. Melamine is an extremely toxic chemical that is used for making plastics and fertilisers.

9. Name the regulatory body, which has reduced the minimum subscription requirement for Real Estate Investment Trusts (REITs) and Infrastructure Investment Trusts (InvITs).

(A) Federation of Indian Export Organisation(FIEO)
(B) Securities and Exchange Board of India(SEBI)
(C) Small Industries Development Bank of India(SIDBI)
(D) Financial Stability and Development Council(FSDC)
(E) City and Industrial Development Corporation (CIDCO)
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: SEBI has reduced the minimum subscription requirement as well as defined trading lots for REITs and InvITs.For determining the allotment in an initial offer and follow on public offers, REITs have to offer their units in lots worth at least Rs 50,000 and in case of InvITs, the minimum value of a single lot should be Rs 1 lakh. The allotment to any investor shall be made in the multiples of a lot. For initial listing in case of REITs and InvITs, a trading lot should be of 100 units and for follow on public offers, each lot shall consist of such number of units in its trading lot as it had at the time of initial offer. Moreover, SEBI has also increased the leverage limit for InvITs from 49 percent to 70 percent.

10. Who has been appointed as the 52nd Controller General of Defence Accounts (CGDA)?

(A) Vinakshi Gupta
(B) Anuradha Mitra
(C) Madhulika P Sukul
(D) Rajendra Kumar Nayak
(E) R M Saluja
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Shri. Rajendra Kumar Nayak has been appointed as the 52nd Controller General of Defence Accounts (CGDA). Nayak, who is from the Indian Defence Accounts Service of 1983 batch, will succeed Smt. Madhulika P Sukul.He has experience in handling Finance, Personnel, Pay & Budget matters of the Ministry of Defence.

11. Which transport firm has recently appointed Pierre-Dimitri Gore-Coty as head of Asia-Pacific region?

(A) Lyft
(B) Cabify
(C) Uber
(D) Ola
(E) India Cabs
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Amit Jain, Uber’s Asia-Pacific region (APAC) Head, announced his resignation at the end of May 2019 after four-year service to spend time with his family. Uber’s head of Europe, the Middle East and Africa, Pierre-Dimitri Gore-Coty will take over the additional charge of APAC. In June 2015, he had joined Uber as India’s head and become APAC chief in May 2018.

12. Name the Pakistan navy ship(PNS), which was used for test firing the indigenously developed cruise missile recently.

(A) PNS Aslat (252)
(B) PNS Zulfiquar (251)
(C) PNS Himmat (1027)
(D) PNS Shamsheer (252)
(E) PNS Moawin (a39)
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: An indigenously developed cruise missile successfully test fired by Pakistan Navy from its latest Azmat-class Patrol Craft, PNS Himmat (1027) in North Arabian Sea. The cruise missile has the capability of anti-ship missile and land attack. The media arm of the Pakistan Armed Forces, Inter-Services Public Relations (ISPR) has not revealed the missile type which Pakistan Navy has tested.

13. Where was the Indian Coast Guard Vessel ICGS C-441 commissioned?

(A) Mumbai
(B) Visakhapatnam
(C) Paradip
(D) Vizhinjam
(E) Goa
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: On 24th April 2018, The newly built Coast Guard Vessel ICGS C-441 was commissioned into the service by Tom Jose, Chief Secretary of Kerala at Vizhinjam Harbour, Thiruvananthapuram. It is the seventh Interceptor vessel amongst the series which is built by M/s. L&T Ltd (Larsen & Toubro Limited), Surat. Inspector General Vijay D Chafekar, PTM, TM, Commander coast guard Region (West) Mumbai have attended the commissioning ceremony.

14. Who has translated the book “Indian Constitution” in Konkani language?

(A) Ruskin Bond
(B) Stephen Quadros Permude
(C) Salman Rushdie
(D) Jhumpa Lahiri
(E) Chetan Bhagat
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: On 21st April 2019, the Mangaluru Bishop Peter Paul Saldanha has released A Konkani translation of the Indian Constitution at the Rosario Cathedral. Prof Stephen Quadros Permude, who has authored several books in Konkani has translated the book.It has been brought out by the Mangaluru diocesan commission, which is led by its convener Fr J B Crasta.

15. World Day for Laboratory Animals is observed annually on ________.

(A) 21st April
(B) 22nd April
(C) 23rd April
(D) 24th April
(E) 25th April
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: On 24th April 2019, World Day for Animals in Laboratories also known as World Lab Animal Day was observed for the movement to end the suffering of animals in laboratories around the world and their replacement with advanced scientific non-animal techniques.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ