Daily Current Affairs Quiz - 25 June 2019

Daily Current Affairs Quiz – 25 June 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 25 June 2019

1. Which financial institution has approved $147 Million Loan Agreement for Jharkhand Municipal Development Project?

(A) Asian Infrastructure Investment Bank
(B) New Development Bank
(C) Asian Development Bank
(D) World Bank
(E) Abu Dhabi Commercial Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Government of India, the Government of Jharkhand and the World Bank, signed here today a $147 Million Loan Agreement to provide basic urban services to the people of Jharkhand and help improve the management capacity of the urban local bodies (ULBs) in the State. This is in keeping with the needs of a rapidly urbanizing state where about 31 million people reside in urban areas and urban population growth in nine of 24 districts in Jharkhand is above India’s overall urbanization pace of 2.7 percent.

 

2. Name the first Arab country to become a full member of FATF.

(A) UAE
(B) Saudi Arabia
(C) Iraq
(D) Oman
(E)Doha
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Saudi Arabia has become the first Arab country to be granted full membership of the Financial Action Task Force (FATF). With the induction of Saudi Arabia as a FATF member, the number of permanent members in the group is now 39.

 

3. Who has been appointed as the National President of India Bullion And Jewellers Association?

(A) Ketan Kothari
(B) CA Surendra Mehta
(C) Prithviraj Kothari
(D) Sanjay Jain
(E) Mohit Bharatiya
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Prithviraj Kothari has been appointed as National President of India’s oldest and apex association i.e. India Bullion And Jewellers Association in place of outgoing president Mohit Bharatiya for the next five years, 2019 to 2024.

 

4. The credit-light group (CLG) and Financial and Institutional Group (FIG) has been created by which bank to focus on credit-light sectors?

(A) State Bank of India
(B) Punjab National Bank
(C) Bank of Baroda
(D) Indian Bank
(E) Indian Overseas Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: State Bank of India (SBI) has formed a separate group within its Corporate Accounts Group (CAG) to cater to the non-fund-based requirements of clients in credit-light sectors like pharmaceuticals, fast moving consumer goods (FMCG) and information technology (IT). One is credit-light group (CLG) and the other is Financial and Institutional Group (FIG)

 

5. The Imphal Peace Museum has been gifted by _____to Manipur to commemorate the 75th anniversary of the Battle of Imphal.

(A) Fiji
(B) Tonga
(C) Samoa
(D) Japan
(E) Kiribati
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Japan has gifted a war museum called Imphal Peace Museum to Manipur on June 22, 2019, located at Red Hill, 20 km south-west of Imphal. The museum has been inaugurated to mark the 75th anniversary of the Battle of Imphal.

 

6. Feliciano Lopez has won the Queen’s Club Championships. He represents which sport?

(A) Golf
(B) Tennis
(C) Badminton
(D) Hockey
(E) Swimming
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Feliciano Lopez arrived at the Fever-Tree Championships with just three ATP Tour main draw wins to his name this year, but the Spanish wild card finished the week with four more to complete a dream run to the title. He defeated Gilles Simon.

 

7. Who among the following deputy governors of RBI has resigned from the post recently?

(A) BP Kanungo
(B) N. S. Vishwanathan
(C) Viral V. Acharya
(D) Mahesh Kumar Jain
(E) Raghuram Rajan
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The deputy governor of the Reserve Bank of India, Dr Viral V. Acharya has resigned from his post. His term was about to end on January 20, 2019. RBI Deputy Governor Viral V Acharya has resigned from his post, six months before the scheduled end of his term. Acharya joined the central bank in January 2017 and was RBI’s youngest deputy governor, post-economic liberalisation. Acharya will be returning to New York University as CV Starr Professor of Economics.

 

8. Madan Lal Saini, who died recently was BJP President of which state?

(A) Uttar Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Maharashtra
(D) Gujarat
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: He was an Indian politician who was a Member of Parliament in the Rajya Sabha until his death. He hails from the state of Rajasthan. He was a former MLA in Udaipurwati constituency from Rajasthan. He was leader of the Bharatiya Janata Party.

 

9. Which Indian cricketer has been fined 25 per cent of match fee for breaching ICC Code of Conduct?

(A) Virat Kohli
(B) Jasprit Bumrah
(C) Hardik Pandya
(D) Rohit Sharma
(E) Shikhar Dhawan
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Virat Kohli was fined 25 per cent of his match fee for excessive appealing during India’s match against Afghanistan on June 22 at Southampton. One demerit point was added to his disciplinary record.

 

10. Which party’s leader announced that the party would be fighting all future elections on its own after the massive failure of its alliance in the Lok Sabha Elections 2019?

(A) SP
(B) TMC
(C) BSP
(D) Congress
(E) KJP
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: BSP Chief Mayawati has officially called off her party’s alliance with Akhilesh Yadav’s SP. Mayawati tweeted saying that in the interest of the party and movement, the Bahujan Samaj Party (BSP) will now contest all the elections going forward alone on its own.

 

11. Which among the following nations has become the first Gulf country to launch a UN-developed anti-money laundering platform?

(A) Saudi Arabia
(B) UAE
(C) Qatar
(D) Bahrain
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The UAE has become the first country in the Gulf to launch a new reporting platform developed by the United Nations Office on Drugs and Crime to curb organised crimes. The UAE’s Financial Intelligence Unit launched the new anti-money laundering platform ‘goAML’ , which has been open for registration since May.

 

12. Which among the following institutions conducted a study, according to which drought crisis is present in more than 40% area in India due to delays in monsoon?

(A) IIT Delhi
(B) IIT Gandhinagar
(C) IIT Jabalpur
(D) IIT Patna
(E)IIT Roorkee
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: According to the Drought Early Warning System of IIT, Gandhinagar, 40% of the country’s area is drought-affected and severe to exceptional drought conditions exist in about half of this area. More than 100 districts have been declared drought-hit and most of them are in the South. The situation is likely to get worse if the monsoon is delayed as predicted.

 

13. Which state government recently announced that if needed, for higher education, students would be given a loan up to Rs 10 lakhs?

(A) Bihar
(B) Punjab
(C) Delhi
(D) Tamil Nadu
(E) Telangana
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The education minister of Delhi Govt Manish Sisodia said that the Delhi government is ready to take the guarantee of all the talented students studying in its schools. So, we have decided to give them an education loan of up to Rs. 10 lakh for higher education.

 

14. Which Indian bowler has recently become the second Indian bowler who has made hat-tricks in World Cup history?

(A) Mohammed Shami
(B) Bhuvneshvar Kumar
(C) Kuldeep Yadav
(D) Jasprit Bumrah
(E) Irfan Pathan
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Mohammed Shami has become the second-ever Indian bowler to get a hat-trick in a world cup match with his hat-trick in the last over of India’s world cup match against Afghanistan. The first-ever Indian bowler to get a hat-trick was Chetan Sharma in 1987 Cricket World Cup.

 

15. Which among the following teams is the first major team to be out of the cricket world cup race?

(A) Pakistan
(B) West Indies
(C) England
(D) South Africa
(E) India
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: South Africa is the first major team to be out of the world cup tournament. The Proteas still have two games left, against Bangladesh and Sri Lanka and can easily impact their semi-final chances by winning both the games.

 

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ