Daily Current Affairs Quiz - 25 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 25 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 25 July 2019

1. Which country has been ranked first in the Global Innovation Index 2019?

(A) USA
(B) Sweden
(C) Iceland
(D) Switzerland
(E) Philippines
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: According to the Global Innovation Index 2019, Switzerland has registered itself as the world’s most innovative country. The other top four countries are Sweden, the United States of America, the Netherlands and the United Kingdom. India is ranked at 52 which is a few points up than the last year’s rank of 57.

2. Which of the following city has become the World’s First National Park City?

(A) Beijing
(B) London
(C) Paris
(D) Sydney
(E) Boston
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The initiative of the National Park City is designed to improve life in cities. The residents, visitors and partners jointly work together to enjoy and make the city greener, healthier and wilder. Hence the smog-filled metropolis, London has signed up with international charter to become the world’s first National Park City.

3. Who is the new Chairperson of the International Cricket Council’s Financial and Commercial Affairs Committee?

(A) Shashank Manohar
(B) Manu Sawhney
(C) Ehsan Mani
(D) Amitabh Choudhary
(E) Rajeev Shukla
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The former president of ICC, Ehsan Mani will be the new Chairperson of the International Cricket Council. He previously also had served as ICC’s first F&CA chairman in 1996 till 2002.

4. Which bank is running the ‘SB Challenger’ campaign?

(A) State Bank of India
(B) Syndicate Bank
(C) Corporation Bank
(D) Canara Bank
(E) Punjab National Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: To expand its saving accounts base, the Corporation Bank has launched a campaign named ‘SB Challenger’ till August 23, 2019. The bank has introduced Corp Elite and Corp Delite variants in which term life insurance cover and personal accident cover of ₹10 lakh and Rs 5 lakh will be provided respectively. The criteria for opening corp elite account is gross salary of Rs 75000 and for corp delite account it is between Rs15000 to 74999.

5. Which player will receive the Mohun Bagan Ratna award for 2019?

(A) A. G. Milkha Singh
(B) Keshav Dutt
(C) Ajay Jadeja
(D) Anshuman Gaekwad
(E) Dhanraj Pillay
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Mohun Bagan Ratna awards will be presented to two-time Olympic gold medal winning hockey player Keshav Dutt and former India football captain Prasun Banerjee on July 29.
The 93 years old Keshav Dutt was a part of National Hockey team who has won gold medals twice

6. Name India’s first Lightest and indigenous Bullet Proof Jacket approved by MHA?

(A) Bhabha Kavach
(B) Raksha Kavach
(C) Indradhanush
(D) Bramhastra
(E) Raksha Sutra
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: India’s first Lightest Bullet Proof Jacket ‘Bhabha Kavach’ was being launched by Ordnance Factory Board at the International Police Expo 2019. The jacket gives 360-degree protection and weighs half kilogram capable to withstand any hardcore bullets. This will be a great piece of equipment for our paramilitary forces and state police forces.

7. Which drug has been banned by the health ministry that was being used in the poultry industry for producing animals, aqua farming etc?

(A) Tylosin
(B) Colistin
(C) Lincomx
(D) Penicillin
(E) Azithromycin
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Health Ministry has banned the manufacturing and sale of colistin antibiotic. This drug and its formulations are being banned completely. It was being used extensively in the poultry industry for producing animals, aqua farming etc which proves to be a life threat to human beings.

8. When will the ICC first World Test Championship begin?

(A) August 1st
(B) July 31st
(C) August 22nd
(D) August 10th
(E) July 30th
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Administered by ICC, the maiden edition of the World Test Championship will begin on August 1, 2019, in England. It will be a two-year-long tournament which will provide more context to Test cricket.

9. Which country has recently imposed Carbon Tax?

(A) South Africa
(B) Pakistan
(C) Nepal
(D) Bangladesh
(E) USA
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: In a bid to reduce waste accumulation in landfills and greenhouse gas emissions, South Africa’s has introduced a carbon tax. This will also give a boost to investments for low carbon alternatives. The government aims to reduce 34 per cent carbon emissions by 2020 and 42 per cent emissions by 2025.

10. Biswa Bhusan Harichandan is the new Governor of which state?

(A) Maharashtra
(B) Gujarat
(C) Andhra Pradesh
(D) Himachal Pradesh
(E) Chattisgarh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Biswa Bhusan Harichandan has taken the oath as the Governor of Andhra Pradesh. He is veteran of the BJP and has held minister post in Odisha previously. He will be the full-time Governor of Andhra Pradesh since its bifurcation in 2014.

11. Which state government has decided to bring a legislation to ensure the job security of journalists?

(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Odisha
(D) West Bengal
(E) Maharashtra
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: To deal with the issues of retrenchment of Journalists and closing down of TV channels and Newspapers publication houses, the West Bengal government has decided to bring a legislation in the State.

12. Which state assembly has recently passed a bill raising OBC quota to 27 per cent?

(A) Karnataka
(B) Madhya Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Telangana
(E) Andhra Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Madhya Pradesh Assembly has unanimously passed the MP Public service amendment bill which raises the job quota for OBC from 14% to 27%. This ordinance was passed by the previous government and the bill is now passed in the assembly. Although, the final acceptance will be given by the governor and the president.

13. The centre has added 8 new air routes making the total operational routes to 194 under which scheme?

(A) Metropolitan Connectivity Scheme
(B) Urban Connectivity Scheme
(C) Rural Connectivity Scheme
(D) Regional Connectivity Scheme
(E) Metro Connectivity Scheme
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Ude Desh Ka Aam Nagrik campaign was launched by the Civil Aviation Ministry with the aim to encourage regional air connectivity and make air travel affordable for the general public. Under the UDAN scheme total of 705 routes have been chosen out of which with the recent addition of 8 more routes, the total functional and operational routes has become 194.

14. As per the RBI, which state has registered the highest number of Automated Teller Machine frauds in India for the FY 2018-19?

(A) Karnataka
(B) Maharashtra
(C) Kerala
(D) New Delhi
(E) Andhra Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The leading newspaper TOI has assessed the data released by RBI which says that Maharashtra has registered the highest number of Automated Teller Machine frauds in India in the year 2018-19. A total of 233 cases had been registered in the state. Last year, the RBI had asked all the banks to replace old cards with EMV chip cards.

15. What is India’s new growth rate projected by the IMF for the year 2019-20?

(A) 7.2%
(B) 7.3%
(C) 7.4%
(D) 7.5%
(E) 7%
 

Click Here to view Answer

Solution: E
Archery: Witnessing the subdued domestic demand, the International Monetary Fund has cut its projection for India’s economic growth to 7 per cent for the current fiscal. Without disclosing the details of muted domestic demand, IMF hinted a slowdown in the auto industry in particular.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ