Daily Current Affairs Quiz - 25 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 25 April 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 25 April 2019

1. How many medals did India win at the 23rd edition of the Asian Athletics Championship?

(A) 22
(B) 18
(C) 20
(D) 17
(E) 15
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: India finished fourth with 17 medals (3 Gold, 7 silver and 7 bronze) in the tournament. The four-day event saw participation from 63 nations across the world. Bahrain topped the tally with 11 gold, 7 silver and 4 bronze, followed by China with 10 gold, 13 silver, 7 bronze and then Japan with 5 gold, 4 silver, 9 bronze.

2. The Indian Army recently began online registration of women for recruitment into which field for the first time?

(A) Air Defence
(B) Education Corps
(C) Engineer Corps
(D) Military Police
(E) Indian Navy
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: In a first, the Indian Army on April 25, 2019, began online registration of women for recruitment as soldiers into the military police. The recruitment for ‘Soldier General Duty (Women Military Police)’ was mooted by the Army Chief General Bipin Rawat soon after he took over the post. The approval for the creation of the post came recently by the Defence Ministry.

3. India recently pushed which continent’s right to a permanent seat in the UN Security Council?

(A) Australia
(B) Africa
(C) South America
(D) Europe
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: India recently stressed upon Africa’s right to representation among the ranks of the permanent members of the UN Security Council. The move aims to bring in a sense of urgency to the long-stalled reform process of the UNSC. India is stressing on Africa’s right to permanent membership in the UNSC to break the decades-long blockade of the reform process by a small group of countries.

4 Which bank sold its entire stake in NHB, Nabard to the Union Government?

(A) SBI
(B) WB
(C) RBI
(D) PNB
(E) HDFC
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Reserve Bank of India has sold its entire stake in the National Housing Bank (NHB) and the National Bank for Agriculture & Rural Development (Nabard) to the Union Government for Rs 1,450 crore and Rs 20 crore, respectively. The move would now make these organizations fully government-owned.

5. Which country recently became the world’s first to launch a malaria vaccine?

(A) Malawi
(B) Serbia
(C) Maldives
(D) Nepal
(E) Japan
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Malawi launched the world’s first malaria vaccine in a landmark pilot programme. The country is the first of three in Africa in which the vaccine, known as RTS, S, will be made available to children up to 2 years of age; Ghana and Kenya will introduce the vaccine later.

6. Who has been honoured with the Master Deenanath Mangeshkar Lifetime Award 2019?

(A) Salim Khan
(B) Salman Khan
(C) Arbaz Khan
(D) Ajay Devgan
(E) Manoj Kumar
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Salim Khan, who is also the father of superstar Salman Khan, was honoured with the Master Deenanath Mangeshkar Lifetime Award. Master Deenanath Mangeshkar Smruti Pratishthan, Pune, a charitable trust established and nurtured over the last 30 years by the Mangeshkar family, felicitated legends from the fields of music, drama, art and social work with the Deenanath Award and other awards.

7. The United Nations recently signed a joint framework aimed at strengthening partnership in counter-terrorism efforts. It is done with which group of countries?

(A) United Arab Emirates
(B) European Union
(C) SAARC
(D) ASEAN
(E) BRICS
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The United Nations and the European Union (EU) on April 24, 2019, signed a joint framework aimed at strengthening partnership in counter-terrorism efforts. The framework was enacted on the occasion of the second edition of EU-UN Leader’s Dialogue on Counter-Terrorism that was held in New York.

8. Who lifted the ban on Chinese short-video app ‘TikTok’?

(A) Rajasthan High Court
(B) Bombay High Court
(C) Madras High Court
(D) Delhi High Court
(E) Supreme Court
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Madras high court on April 24, 2019, lifted the ban on Chinese short-video app ‘TikTok’, three weeks after it had asked the Government to prohibit further downloads of the popular application on Google and Apple app stores.

9. When is World Malaria Day observed every

(A) 24 April
(B) 25 April
(C) 26 April
(D) 27 April
(E) 28 April
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: World Malaria Day is an international observance commemorated every year on 25 April and recognizes global efforts to control malaria. It is one of eight official global public health campaigns currently marked by the World Health Organization (WHO).

10. Who will head the panel of Anti hijack to coordinate military response?

(A) Abhimanyu Dutt
(B) Ajit Doval
(C) PK Sinha
(D) Narendra Modi
(E) Vipin Rawat
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The government has revamped its high-level anti-hijack panel to include top officials the Prime Minister’s Office, especially National Security Advisor Ajit Doval, who will be empowered to coordinate any immediate military response. However, as per the order dated April 11, the panel will continue to be headed by Cabinet Secretary P K Sinha despite the presence of senior PMO officials.

11. From which year will CBSE students with visual impairment be allowed to use magnifying glasses during class 10th final exams?

(A) 2024
(B) 2021
(C) 2022
(D) 2020
(E) 2023
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: From 2020, the CBSE students with visual impairment will be allowed to use magnifying glasses and portable video magnifiers during the Class X final examination. The CBSE, while notifying the exemption stated that alternative-type questions will be provided in lieu of questions having visual inputs for visually impaired candidates in social science.

12. As per Stanford study, Indian economy shrank how much percent due to global warming?

(A) 22 percent
(B) 31 percent
(C) 30 percent
(D) 25 percent
(E) 20 percent
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Global warming has caused the Indian economy to be 31 per cent smaller than it would otherwise have been, according to a Stanford study which shows how earth’s temperature changes have increased inequalities.

13. Where was Swachhta Pakhwada Award ceremony held?

(A) Chennai
(B) Pune
(C) Mumbai
(D) New Delhi
(E) Hyderabad
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: All India Radio, Publication Division and Children’s Film Society of India were given Swachhta Pakhwada Awards-2019 in New Delhi. Secretary in the Information and Broadcasting Ministry Amit Khare gave away the awards.

14. When is World Book and Copyright Day observed?

(A) April 19
(B) April 22
(C) April 21
(D) April 23
(E) April 24
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: World Book and Copyright Day is a celebration to promote the enjoyment of books and reading. Each year, on 23 April, celebrations take place all over the world to recognize the scope of books – a link between the past and the future, a bridge between generations and across cultures.

15. Bharat Earth Movers Limited signed MoU with which bank for financing Earth Moving and Construction Equipment?

(A) Syndicate Bank
(B) Bank of India
(C) Bank of Baroda
(D) IDBI bank
(E) AU Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Bharat Earth Movers Limited (BEML) and Syndicate Bank, one of the oldest and leading public sector bank, have signed a memorandum of understanding (MoU) for financing Earth Moving & Construction Equipment manufactured by BEML. Under the MOU, BEML will nominate Syndicate Bank as a preferred financier for financing its customers.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ