Daily Current Affairs Quiz - 24 May 2019

Daily Current Affairs Quiz – 24 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 24 May 2019

1. What is the rank of India in the 2019 Kids Right Index?

(A) 132
(B) 117
(C) 149
(D) 105
(E) 120
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: India has secured 117th position out of 181 countries in the Kids Right Index 2019. Iceland has topped the international rankings followed by Portugal (2), Switzerland (3), Finland (4) and Germany (5). The KidsRights Index is published by the international children’s rights organization KidsRights and the Erasmus University Rotterdam.

2. Which of the following fighter jet was used by the Indian Air Force (IAF) to test fire air launch version of BrahMos missile recently?

(A) Sukhoi Su-30 MKI
(B) Sukhoi Su-35
(C) Sukhoi Su-30 MKK
(D) Sukhoi Su-57
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Indian Air Force (IAF) successfully conducted the test firing of the air version of BrahMos missile from its frontline Su-30 MKI fighter aircraft. The launch from the Sukhoi fighter jet aircraft was smooth and the missile followed the desired trajectory before directly hitting the land target.

3. Which of these institutions has signed an agreement to provide USD 750 mn loan to India for Electrification of Railway Track?

(A) World Bank
(B) International Monetary Fund
(C) Asian Development Bank
(D) United Nations Development Programme
(E) Deutsche Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Asian Development Bank (ADB) has signed an agreement to provide USD 750 million equivalent in Indian rupee long-term financing to electrify railway tracks in India.It is the largest single non-sovereign loan ever committed by ADB to Indian Railway Finance Corporation (IRFC) to fund the railways track electrification project.

4. Who has been elected as the new President of South Africa?

(A) Pravin Gordhan
(B) David Mabuza
(C) Jacob Zuma
(D) Cyril Ramaphosa
(E) Thabo Mbeki
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The African National Congress (ANC) Party President Cyril Ramaphosa has been re-elected as the president of South Africa by the legislators of the country. Ramaphosa, who is also the leader of the ANC, was elected without contest.

5. The 2019 SIMBEX was the bilateral naval drill between India and ___________

(A) Singapore
(B) Sri Lanka
(C) South Korea
(D) Scotland
(E) Syria
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Singapore-India Maritime Bilateral Exercise (SIMBEX-2019) concluded on May 22, 2019. The bilateral naval drill, consisting of both harbour phase and sea phase, was conducted by the Indian Navy and the Republic of Singapore Navy from May 16 to May 22.

6. Which of these insurance companies has won the FICCI Claims Excellence Award?

(A) Aviva Life Insurance
(B) Bharti AXA Life Insurance
(C) Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance
(D) Bajaj Allianz Life Insurance
(E) Birla Sun Life Insurance
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Bharti AXA Life Insurance, a private life insurer, has been conferred with the FICCI Claims Excellence Award. The recognition comes for its customer-friendly claims services in the life insurance sector. The insurer improved its individual claim settlement ratio, the number of claims paid to the number of claims received, to 96.85 per cent in the financial year 2017-18.

7. Name the first woman pilot of the Indian Air Force to qualify to undertake combat missions on a fighter jet

(A) Avani Chaturvedi
(B) Anny Divya
(C) Shubhangi Swaroop
(D) Bhawana Kanth
(E) Mohana Singh
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Flight Lieutenant Bhawana Kanth has become the first woman pilot of the Indian Air Force to qualify to undertake combat missions on a fighter jet. Three women — Kanth, Avani Chaturvedi and Mohana Singh — were commissioned as flying officers in July 2016, less than a year after the government decided to open the fighter stream for women on an experimental basis.

8. The first-ever joint naval drill “Pacific Vanguard” between US, Japan, South Korea and Australia is being held at __________

(A) Guam, US
(B) Kuril Islands, Japan
(C) Jeju Island, South Korea
(D) Samoa, US
(E) Massachusetts, US
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The navies of United States, Japan, South Korea, and Australia commenced their first ever combined naval drills named “Pacific Vanguard”, near the U.S. island of Guam in the Western Pacific region on May 23, 2019.

9. When is the World Turtle Day observed?

(A) May 21
(B) May 22
(C) May 23
(D) May 20
(E) May 24
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The World Turtle Day is held on May 23 every year to raise awareness and increase knowledge and respect for turtles and tortoises and encourage human action to help them survive and thrive. The theme for 2019 World Turtle Day is “Adopt, Don’t Shop.”

10. King Sultan Ahmad Shah who passed away recently was the chief of which country?

(A) Thailand
(B) Malaysia
(C) South Korea
(D) Israel
(E) Myanmar
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Malaysia’s seventh King and football veteran Sultan Ahmad Shah passed away here on Wednesday at the age of 88. Ahmad Shah was also the fifth Sultan of Malaysia’s central Pahang state. Born in 1930, Ahmad Shah has proclaimed the fifth Sultan of Pahang in 1974. He became the seventh Yang di-Pertuan Agong or the supreme head of state from 1979 to 1984.

11. Who has been awarded the Japan’s second highest national award The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star?

(A) Shivshankar Menon
(B) Shyam Saran
(C) Nirupama Rao
(D) Gopalaswami Parthasarathy
(E) Shobha De
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Former foreign secretary Shyam Saran is to be awarded Japan’s second highest national award The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star. He will be awarded in 2019 Spring Imperial Decorations for his contributions to strengthen strategic ties and enhancing mutual understanding between India and Japan. Saran was India’s Foreign Secretary from 2004 to 2006. He had played an important role to elevate Japan-India relationship to a strategic partnership.

12. Which of the following along with XPoSaT has been categorized by ISRO as Defined Missions?
(A) Lunar Polar Exploration and Exoworlds
(B) Venus Mission
(C) Mangalyaan-2
(D) Aditya L-1
(E) Mangalyaan-1
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: ISRO has categorized its six Mega Missions (excluding Chandrayaan-B) in two broad categories- Defined Missions: The mission includes XPoSaT and Aditya L-1. Undefined Missions: The missions which are still in the planning stage. These missions are Mangalyaan-2, Venus Mission, Lunar Polar Exploration and Exoworlds.

13. The lawmakers of which nation amended the penal code to introduce life sentence without parole?

(A) Georgia
(B) Serbia
(C) Armenia
(D) Poland
(E) Israel
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Serbian lawmakers on May 21, 2019, amended the penal code to introduce a life sentence without parole, despite concerns voiced by the Council of Europe. Until now, the maximum sentence in Serbia, which seeks to join the European Union, was 40 years in prison.

14. Facebook Registers New Fintech Firm in __________.

(A) Switzerland
(B) Sweden
(C) Norway
(D) Germany
(E) Massachusetts
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Social media giant Facebook has apparently formed a new financial tech firm, Libra Networks LLC, in Geneva, Switzerland. Libra Networks was registered in Geneva by Facebook Global Holdings II LLC. Facebook registered the trademark “Libra” with the United States Patent and Trademark Office back in June, which was reportedly part of its secretive in-house crypto project.

15. Former PepsiCo chairman and CEO Indra Nooyi were presented with an honorary degree by which university?

(A) Brown University
(B) Harvard University
(C) Columbia University
(D) Yale University
(E) Oxford University
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Former PepsiCo chairman and CEO Indra Nooyi were presented with an honorary degree by the prestigious Yale University, her alma mater. The degree is to recognize her achievements in business and for being a global role model who encouraged women and girls to see themselves as top corporate executives. She is celebrated for her leadership and her commitment to helping women achieve success. Nooyi, She received a degree in Master of Public and Private Management from the university’s Yale School of Management in 1980, was presented with the Honorary Doctor of Humane Letters. Nooyi was among 11 individuals to be presented with the honorary degrees for achieving distinction in their fields.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ