Daily Current Affairs Quiz - 24 June 2019

Daily Current Affairs Quiz – 24 June 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 24 June 2019

1. Which among the following personalities has won the maximum vote to become ‘World’s Most Powerful Person 2019’ by UK-based British Herald magazine?

(A) Narendra Modi
(B) Vladimir Putin
(C) Donald Trump
(D) Xi Jinping
(E) Imran Khan
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Indian Prime Minister Narendra Modi has emerged as the ‘World’s Most Powerful Person 2019’ in the reader’s poll conducted by UK-based British Herald magazine.

 

2. A committee is formed by the government for better coordination between the Ministry of petrol and environment for speedy clearance to hydrocarbon explorations. Who will head this committee

(A) Ajit Seth
(B) Rajiv Gauba
(C) P K Sinha
(D) Pramod Kumar Misra
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Central Government has formed a committee for better coordination among the Ministry of Petroleum and Natural Gas (MoPNG), the Ministry of Environment and Forest (MoEF), and the state governments with an aim to speed up hydrocarbon exploration-related clearances. Cabinet Secretary P K Sinha is the head/chairman of the panel/committee.

 

3. The first ever specialized hydrotherapy treatment centre for elephants has been launched in which Indian city?

(A) Kochi
(B) Hyderabad
(C) Kolkata
(D) Mathura
(E) Mysore
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: India’s first specialised hydrotherapy treatment centre for elephants has been established on the banks of the Yamuna in Mathura, near the Wildlife SOS’ Elephant Conservation and Care Centre (ECCC). The new 11-foot-deep hydrotherapy jumbo pool will provide treatment to elephants suffering from arthritis, joint pain and foot ailments using 21 high-pressure sprays to create water pressure that massage the elephants’ feet and body and help in increasing blood circulation.

 

4. Who is the author of the book “My Seditious Heart”?

(A) Chetan Bhagat
(B) Arundhati Roy
(C) Salman Rushdie
(D) Vikram Seth
(E) Shobha De
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: A book titled “My Seditious Heart” by author Arundhati Roy will be launched soon. The book contains previously published essays written by Arundhati Roy.

 

5. SEBI has formed a panel to review margins on derivatives. The panel will be chaired by_______

(A) NSE Strategic Investment Corporation Limited
(B) India INX
(C) NSE Clearing Limited
(D) NSE IFSC Limited
(E) Reserve Bank of India
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has set up a working group, headed by National Stock Exchange (NSE) Clearing Ltd. to review the current framework of margins in the futures and options segment.

 

6. Who has clinched the 2019 Asian Snooker Championship?

(A) Pankaj Advani
(B) Geet Sethi
(C) Aditya Mehta
(D) Yasin Merchant
(E) Manan Chandra
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Ace Indian cueist Pankaj Advani defeated Thailand’s Thanawat Tirapongpaiboon 6-3 to clinch the 35th men’s Asian Snooker Championship in Doha, Qatar.

 

7. Which tool has been launched by the WHO to reduce the spread of antimicrobial resistance?

(A) BUG
(B) AWARE
(C) REMEDY
(D) ANTIDOTE
(E) CURE
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The World Health Organization (WHO) is launching a new tool named AWaRe (Access, Watch and Reserve) to reduce the spread of antimicrobial resistance. The AWaRe tool was developed by the WHO Essential Medicines List to contain rising resistance and make antibiotic use safer and more effective.

 

8. “My Life, My Mission” is the autobiography of?

(A) Balkrishna
(B) Virat Kohli
(C) Narendra Modi
(D) Baba Ramdev
(E)Sri Sri Ravishankar
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Baba Ramdev has written his autobiography called “My Life, My Mission” that provides insights into his childhood. It has been co-authored by senior journalist Uday Mahurkar.

 

9. The Air Traffic Flow Management (ATFM) – Central Command Centre has recently been inaugurated in which city?

(A) New Delhi
(B) Mumbai
(C) Hyderabad
(D) Noida
(E)Bangalore
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Shri Hardeep Singh Puri, Minister of State (I/c) for Civil Aviation inaugurated the Air Traffic Flow Management (ATFM) – Central Command Centre at Vasant Kunj, New Delhi on July 22. Airports Authority of India Chairman Dr. Guruprasad Mohapatra said, with this facility in the next five years, India will be comparable to what the best of the world has to offer. The system is primarily meant to address the balancing of capacity against the demand to achieve optimum utilization of the major resources like airport, airspace and aircraft at every Indian airport where there is a capacity constraint. It integrates flight data from various subsystems like Air Traffic Control ATC Automation System, flight s and flight messages. The system also displays weather information along with static information about airports, airspaces and air routes.

 

10. Name the first of its kind Astrobee robot of NASA which has been launched into space recently.

(A) Honey
(B) Queen
(C) Bumble
(D) Moon
(E) Bee
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: A cube-shaped free-flying robot named ‘Bumble’ has become the first Astrobee robot to fly under its own power in space. NASA dispatched two of the three Astrobee robots to the International Space Station in April 2019. Bumble is the first one to take the flight.

 

11. Which bank partnered with the Thiruvananthapuram Police to launch the campaign ‘Traffic Paathshala?

(A) HDFC Bank
(B) State Bank of India
(C) Kotak Mahindra Bank
(D) Punjab National Bank
(E) ICICI Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: HDFC Bank, in partnership with the Thiruvananthapuram Police, has launched a campaign named ‘Traffic Paathshala to make roads safer by spreading awareness about the do’s and don’ts of road safety.

 

12. When is the United Nations Public Service Day observed?

(A) June 20
(B) June 21
(C) June 22
(D) June 23
(E) June 19
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The United Nations Public Service Day is celebrated every year on June 23 to celebrate the value and virtue of public service to the community.

 

13. Which team has won the 2019 women’s FIH Series Finals hockey tournament recently?

(A) Germany
(B) Australia
(C) Japan
(D) India
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: India team won the women’s FIH Series Finals hockey tournament by beating hosts Japan 3-1. The finals was held at the Hiroshima Hockey Stadium, Japan. Japan, on the other hand, also started to get into their rhythm, and tried to create chances by using the flanks, but India’s defensive cohesion made sure that they did not concede again.

 

14. The International Widows Day is celebrated on ____________

(A) June 23
(B) June 22
(C) June 21
(D) June 20
(E) June 19
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: International Widows Day is a United Nations ratified day which takes place on June 23 every year to address the “poverty and injustice faced by millions of widows and their dependents in many countries”.

 

15. _____ has won the 2019 French Grand Prix.

(A) Max Verstappen
(B) Charles Leclerc
(C) Valtteri Bottas
(D) Lewis Hamilton
(E) Narain Karthikeyan
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: British racing driver, Lewis Hamilton has won the 2019 French Grand Prix F1 by defeating Valtteri Bottas. Both drive for Mercedes.

 

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ