Daily Current Affairs Quiz - 24 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 24 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 24 July 2019

1. Who will be the new Prime Minister of the United Kingdom?

(A) Michael Gove
(B) Jeremy Hunt
(C) Nigel Farage
(D) Boris Johnson
(E) Robert Walpole
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Boris Johnson has been elected as the new PM of the UK. He won by approx 92000 votes over Jeremy Hunt. He will be replacing Theresa May.

2. When is the National Broadcasting Day celebrated in India?

(A) July 21
(B) July 22
(C) July 23
(D) July 20
(E) July 19
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The National Broadcasting Day is being celebrated across the country on 23rs July. On this day first radio broadcast went on air in 1927 by the Indian Broadcasting company which was later named as All India Radio.

3. Who has won the 2019 Hall of Fame Open for Tennis?

(A) John Isner
(B) Ugo Humbert
(C) MatthewEbden
(D) Alexander Bublik
(E) Marcel Granollers
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: John Isner has become the first player to win four titles in the recently held Tennis Championship in Newport. He has won the 2019 Hall of Fame Open by defeating Alexander Bublik of Kazakhstan.

4. Who will receive the Sangita Kalanidhi award 2019?

(A) Priyadarshini Govind
(B) S. Sowmya
(C) Seetha Narayanan
(D) M.S. Sheela
(E) Navya Nanda
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Madras music academy has decided to bestow the prestigious Sangita Kalanidhi award to SInger S Sowmya. She is a highly talented vocalist who has an intellectual approach for Carnatic music. She will be the youngest musician to receive this award.

5. M-Pesa has stopped its operations in India. It belongs to which telecom operator?

(A) Airtel
(B) Vodafone
(C) BSNL
(D) Jio
(E) Tata Indicom
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Due to regulatory issues and stress in the sector, M-Pesa, Vodafone’s mobile phone-based banking service has shut down operations in India with effect from July 15. It was launched in 2013 and was one of the most profitable amongst all the payment banks.

6. The Supreme Court has cancelled the RERA registration of which real estate group?

(A) Gaur Sons
(B) Silvertouch Group
(C) Amrapali Group
(D) Silver Touch Group
(E) Nitesh Estates
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Noida based real estate group Amrapali has received a major set by the Supreme Court as the registration of the group under the Real Estate Regulatory Authority has been cancelled. The court has handed over all the pending projects to National Buildings Construction Corporation Limited. The builder is said to be using public funds for creating personal assets.

7. Who is the new Vice Chief of Army Staff?

(A) MM Narawane
(B) Ranbir Singh
(C) Devraj Anbu
(D) Surinder Singh
(E) Bipin Rawat
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Eastern Army Commander Lieutenant General Manoj Mukund Naravane has been appointed as the next Vice Chief of the army. He will replace Lieutenant General D Anbu who retires on August 31.

8. Which has become the first Indian state to announce a 75% job reservation for local youth?

(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Andhra Pradesh
(D) Punjab
(E) Odisha
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Andhra Pradesh has become the country’s first state to reserve jobs for local youths. The state government has passed the Industries/Factories Act, 2019 which reserves 75% jobs in all the industries and factories running in the state.

9. Which nation has extended the emergency state for another month?

(A) Myanmar
(B) Maldives
(C) Sri Lanka
(D) Nepal
(E) USA
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The government of the culture-rich country, Sri Lanka has decided to extend the national emergency for one more month. The emergency was imposed after the Easter Sundar attack which killed 268 innocent people.

10. Which state will have India’s first smart school campus launched by Singapore based Global Indian International School?

(A) Maharashtra
(B) West Bengal
(C) Uttarakhand
(D) Jammu and Kashmir
(E) Chattisgarh
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Maharashtra will soon get India’s first SMART campus of the Singapore based Global Indian International School. This is a part of Singapore’s contribution of Rs 420 crore in India towards the improvement in the education sector over the coming years

11. Who will host the 11th biennial arms exhibition ‘DefExpo 2020’ scheduled next year?

(A) Mumbai
(B) Bhopal
(C) Jaipur
(D) Lucknow,
(E) Pune
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Lucknow is gearing up to witness the 11th biennial edition of DefExpo India-2020. With the theme, ‘India: The Emerging Defence Manufacturing Hub’, the event will focus on ‘Digital Transformation of Defence’. This expo provides a platform for Defence industry Original Equipment Manufacturers to exhibit their latest innovations and capabilities in the field to collaborate with Indian Defence industry. Delegations from all over the world will participate and witness India’s grandeur.

12. Who among the following hosted the 13th edition of the annual Global Healthcare Summit ?

(A) American Association of Physicians of Indian Origin
(B) American Medical Association of Indian Origin
(C) American Academy of Physical Medicine and Rehabilitation
(D) American Academy of Indian Family Physicians
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: American Association of Physicians of Indian Origin hosted the
13th edition of the annual Global Healthcare Summit at Hyderabad. This summit brings together the connoisseurs from Healthcare, Technology, Government and Academics to empower young minds with proper skills.

13. Where was the Indian Naval Air Squadron 313 commissioned recently?

(A) Kerala
(B) Maharashtra
(C) Andhra Pradesh
(D) Tamil Nadu
(E) Goa
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Indian Navy commissions its fifth Air Squadron 313 in the squad in the ceremony held at Naval Air Enclave, Meenambakkam in the presence of senior dignitaries. It will enhance the defence monitoring capacity over many geo political regions like the Bay of Bengal, Palk Bay and North Eastern part of the Indian Ocean. It will operate from Chennai International Airport. It is multi-role Short Range Maritime Reconnaissance aircraft manufactured by HAL.

14. Asian Infrastructure and Investment Bank has decided to provide local currency financing to which country?

(A) Japan
(B) India
(C) Russia
(D) China
(E) USA
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: With the aim of providing more options to the borrowers, the Asian Infrastructure and Investment Bank has given a nod to India to become its first recipient of local currency financing country. Having a stake of 7.5%, India is the second-largest shareholder of AIIB.

15. Which state hosted the 21st Mines Environment & Mineral Conservation week?

(A) Odisha
(B) Gujarat
(C) Maharashtra
(D) Uttar Pradesh
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Mines Environment & Mineral Conservation (MEMC) week was held in Odisha. This program is constructed to create awareness towards conserving mineral resources and protecting the environment. Around 78 mines participated in the event.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ