Daily Current Affairs Quiz - 24 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 24 April 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 24 April 2019

1. Name the Indian aircraft, which has participated in India-US Anti Submarine Warfare drill that held in the Indian Ocean recently.

(A) Sukhoi Su-30
(B) MiG-21
(C) P8I Neptune
(D) HAL Kiran
(E) HAL Tejas
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Recently, Indian and the US navies conducted joint submarine hunting exercise near Diego Garcia in the Indian Ocean in which India’s P8I Neptune Aircraft and US P-8A Poseidon maritime patrol aircraft along with the USS Spruance have participated. The objective of this exercise is to lay the groundwork for coordinating maritime patrol and reconnaissance.

2. Which country topped the Index of Cancer Preparedness (ICP) for the year 2019 released by Economist Intelligence Unit (EIU)?

(A) Australia
(B) Netherlands
(C) Germany
(D) Romania
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Economist Intelligence Unit (EIU) has released the 2019 Index of Cancer Preparedness (ICP) in which Australia tops the ICP, followed by the Netherlands and Germany. Cancer in 2018 caused 9.6 million deaths worldwide making it the 2nd biggest killer. Top 3 nations: Australia tops the ICP, followed by the Netherlands and Germany. Bottom 3 nations: Saudi Arabia, Romania and Egypt.

3. To honor which Nobel laureate, London School of Economics and Political Science (LSE) has created the Chair in Inequality Studies?

(A) Kailash Satyarthi
(B) Amartya Sen
(C) Gregory Winter
(D) Paul Romer
(E) Medha Patkar
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: To honour the Indian Nobel laureate Amartya Sen, the London School of Economics and Political Science (LSE) has created the Amartya Sen Chair in Inequality Studies. He was a Professor of Economics at LSE from 1971-82. Amartya Sen.He will also serve as the director of the LSE International Inequalities Institute, focused on studying and challenging some of the most pressing issues. The Institute is a living embodiment of the School’s enduring commitment regarding the improvement of society through research, education and public engagement.

4 Which insurance company has launched a new product “cyber defence insurance”, to protect businesses from financial and reputational losses due to cyber attacks?

(A) National Insurance Company Limited
(B) United India Insurance
(C) Star Health and Allied Insurance
(D) SBI General Insurance
(E) Royal Sundaram General Insurance
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: SBI General Insurance has launched its new product – cyber defence insurance to protect businesses from financial and reputational losses due to cyber attacks. It will focus on SMEs and mid-market businesses, but later it can cater to larger businesses. This offers protection against the growing threat of cyber breaches like hacking attacks, identity theft, disclosure of sensitive information and business interruption. Also, provides IT forensic investigations, legal advice, reputational and PR management.

5. Name the first product that is launched by the combination of “Health Guard policy” of Bajaj Allianz General Insurance and “iSecure policy” of Bajaj Allianz Life Insurance.

(A) Total Health Secure Goal
(B) Secure Health
(C) Policy on Health Secure
(D) Health Secure Guard
(E) Jeevan Anand
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Bajaj Allianz General Insurance collaborated with Bajaj Allianz Life Insurance to launch their 1st product titled ‘Total Health Secure Goal’.The product is a combination of 2 existing plans, namely, Health Guard policy by Bajaj Allianz General Insurance and iSecure policy by Bajaj Allianz Life Insurance. The product provides an overall insurance solution and ensures that health and security needs of the customer are taken care of without compromising on their savings.

6. Which stock exchange has signed MoU with Network Intelligence to provide cybersecurity services to its members?

(A) OTC Exchange of India
(B) India International Exchange
(C) National Stock Exchange(NSE)
(D) Bombay Stock Exchange (BSE)
(E) The New York Stock Exchange
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Bombay Stock Exchange (BSE) and Network Intelligence (a global cybersecurity services provider) & CERT-IN empanelled vendor inks Memorandum of Understanding (MoU) to provide cybersecurity services to its members according to the cybersecurity framework set by SEBI. Last year, SEBI had released its guidelines on cybersecurity titled “Cyber Security & cyber Resilience Framework for Stock Brokers/Depository Participants.” BlueScope, a platform developed by Network Intelligence, will offer 24×7 monitoring to the members.

7. Ministry of Ayush and Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) has signed MoU for cooperation in which of the following sector?

(A) Research and Education of traditional system of medicines
(B) Occupational Safety and Health
(C) Road Infrastructure Sector
(D) Geology and Mineral Resources
(E) Research of Major Deadly Viruses
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Ayush Ministry has signed Memorandum of Understanding (MoU) with Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), for cooperation in the field of research and education of traditional system of medicine and its integration with modern science. Earlier, CSIR and Ayush Ministry jointly developed the Traditional Knowledge Digital Library (TKDL) which prevents bio-piracy and misappropriation of traditional knowledge.

8. Under which scheme does, Central Government has made compulsory for Electric Vehicle (EV) manufacturers in India to locally source at least 50% components for receiving subsidies?

(A) Jago Grahak Jago
(B) Kishore Vaigyanik Protsahan Yojana
(C) FAME I
(D) FAME II
(E) NITI Yojana
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Under the FAME II scheme, the Central Government has made compulsory for Electric Vehicle (EV) manufacturers in India to locally source at least 50% components for the provision of receiving subsidies. This step has been taken to encourage local manufacturing and relying less on imports. The conditions under FAME II scheme were decided by the Inter-Ministerial Steering Committee of National Mission for Transformative Mobility headed by Amitabh Kant, (Chief executive Officer) CEO of NITI Aayog.

9. Who was appointed as the Managing Director of Twitter India?

(A) Rajiv Mehrishi
(B) Manish Maheshwari
(C) Desh Deepak Verma
(D) Ajit Doval
(E) Balaji Krish
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Manish Maheshwari has been appointed as Managing Director of Twitter India with effect from 29th April 2019. He will succeed Balaji Krish who was serving as the interim head after Taranjeet Singh had stepped down from the same role. Maheshwari will be responsible for managing an integrated business strategy to stimulate Twitter’s audience and revenue growth in the country, overseeing Twitter India’s teams in Mumbai, Delhi, and Bengaluru. He has served various roles at Flipkart, txtWeb, Intuit, McKinsey and P&G.

10. Former Chief Election Commissioner of India (ECI) and ex-civil aviation secretary, Nasim Zaidi has resigned from which Indian international airlines?

(A) Jet Airways
(B) Air India
(C) SpiceJet
(D) Etihad Airways
(E) IndiGo
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Former Chief Election Commissioner of India (ECI), and ex-civil aviation secretary, Nasim Zaidi has resigned from the post of non-executive and non-independent director of Jet Airways with effect from 21st April 2019, due to personal reasons. Last week, Jet Airways temporarily ceased all its operations, and now is under the management control of State Bank of India-led consortium of lenders following a debt-recast plan approved by its board.

11. Where was the new species of East Asian birds named ‘Horsfield’s Bronze-Cuckoo’ (Chalcites basalis) spotted recently?

(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Andaman And Nicobar
(E) Rajasthan
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: A new species of East Asian birds ‘Horsfield’s Bronze-Cuckoo’ (Chalcites basalis) have been spotted at Andaman And Nicobar. This species is a native of Australia and New Guinea. According to the Zoological Survey of India (ZSI) sighting of these birds have increased ever since the 2004 Indonesian tsunami. They are differentiated by their green and black feathers at their back. The tiny bird measures roughly about 15 cm and weighs 22 g.

12. Which team has won the 6th Santosh Trophy Football Tournament title that held in Guru Nanak Stadium, Ludhiana?

(A) Assam Football Team
(B) Goa Football Team
(C) Services Football Team
(D) Delhi Football Team
(E) Karnataka Football Team
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Services won their 6th Santosh Trophy Football Tournament title with a 1-0 victory over Punjab. The Services football team represents the Indian defence services in the Santosh Trophy. The last time that Services played in the Santosh Trophy final was in 2015, at the same venue and against the same opposition, Punjab. Then they had won the match by 5-4 on penalties after it ended 0-0 post extra time.

13. Who will lead the team of NASA mission CubeSat to detect cosmic rays?

(A) Vaibhav Chaturvedi
(B) R Khan
(C) Sanjay Manohar
(D) Keshav Raghavan
(E) Andrew Krzywosz
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: A team led by an Indian American student has been chosen by NASA to have their CubeSat a mini research satellite to detect cosmic rays flown into space on future missions of the US space agency. The researchers from the Yale Undergraduate Aerospace Association (YUAA), led by 21-year-old Keshav Raghavan, are among the 16 teams across the country whose CubeSats will be flown into space on missions planned to launch in 2020, 2021 and 2022.

14. What was the name of first ever satellite launched by Nepal?

(A) NepalSpace 1
(B) NepaliSat 1
(C) Sat Nepal 1
(D) Space Nepal 1
(E) Space Mission 1
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Nepal’s first satellite has been launched into space, which will soon start rotating around the Earth’s orbit to collect information about the country’s topography and Earth’s magnetic field. Along with a Sri Lankan satellite Raavana 1 it was launched as part of Cygnus NG-11 by the United States

15. Which bank recently got approval from CCI to acquire Gruh Finance?

(A) ICICI Bank
(B) IDBI Bank
(C) HDFC Bank
(D) Bandhan Bank
(E) AU Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Kolkata-based Bandhan Bank said it has received approval of the Competition Commission of India (CCI) for the proposed acquisition of Gruh Finance. Bandhan Bank had, in January, announced the merger of Gruh Finance with it. The move was taken to bring down promoter holding in the bank to 61 percent from 82.3 percent.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ