Daily Current Affairs Quiz - 23 May 2019

Daily Current Affairs Quiz – 23 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 23 May 2019

1. How many women boxers enter semis of 2nd India Open International Boxing tournament?
(A) 22
(B) 18
(C) 25
(D) 12
(E) 20
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Twenty-Two Indian women boxers including MC Mary Kom have assured medals by entering the Semi-Finals of India Open International Boxing tournament. Ace boxer Mary Kom had an easy win against Nepal’s Mala Rai in the Quarter Final last night. She will face compatriot Nikhat Zareen in the much anticipated Semi-Final in the 51 kg category. Assam girls Jamuna Boro, Ankushita Boro, and Pwilao Basumatary have also entered the Semi-Finals. Another crowd favorite L Sarita Devi also defeated her opponent in the 60 kg category and stormed into the Semi-Final.

 

2. How much amount was proposed by NITI Aayog for Artificial Intelligence push?

(A) Rs 8000 cr
(B) Rs 7000 cr
(C) Rs 6000 cr
(D) Rs 7500 cr
(E) Rs 10000 cr
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The NITI Aayog has drawn up a plan for creating an institutional framework for artificial intelligence (AI) in the country. It has circulated a cabinet note to provide Rs 7,500 crore in funding for creation of cloud computing platform called AIRAWAT and research institutes.

 

3. Recently UN Environment India and Wildlife Crime Control Bureau of India launched a campaign on illegal wildlife trade. What is the name of that campaign?

(A) Migration of Animals
(B) Animals and Forest
(C) Not All animals migrate by choice
(D) Animal lover
(E) Migratory Animals and the forest
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: UN Environment India and Wildlife Crime Control Bureau of India launched an awareness campaign ‘Not all animals migrate by choice’ to be displayed at major airports across the country ahead of the International Day of Biological Diversity.

 

4. Scott Morrison looks set to form a majority government in which country?

(A) Ukraine
(B) China
(C) Indonesia
(D) Australia
(E) Uruguay
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Australian Prime Minister Scott Morrison will form a majority Conservative government after his “miraculous” election victory over the centre-left Labor Party. A party needs 76 seats for a simple majority in the 151-member House of Representatives, the lower house of Parliament.

 

5. Volodymyr Zelenskiy was recently sworn in as President of which country?

(A) Russia
(B) Georgia
(C) Belarus
(D) Ukraine
(E) Azerbaijan
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: In Ukraine, Volodymyr Zelenskiy took oath as the country’s new President. Zelenskiy, in his first address as President, pledged to protect the sovereignty and independence of Ukraine. Zelenskiy and his young team have presented themselves as a break with the Soviet-style strongman leaders and their accompanying cults of personality that are common in the region, from Belarus and Russia to the republics of Central Asia.

 

6. Which company toppled Indian Oil Corporation to become country’s biggest company by revenue?

(A) Amazon
(B) Reliance Industries
(C) Flipkart
(D) TCS
(E) Paytm
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Reliance Industries has toppled state-owned Indian Oil Corporation (IOC) to become the country’s biggest company by revenue. The Mukesh Ambani-led conglomerate, in the 2018-19 fiscal year that ended March 31, reported a turnover of Rs 6.23 lakh crore.

 

7. Which bank announced a partnership with the FMCG arm of the Art of Living-Sri Sri Tattva?

(A) BOB
(B) IDBI
(C) SBI
(D) PNB
(E) Yes Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The State Bank of India (SBI) has announced a strategic partnership with the FMCG arm of The Art of Living — Sri Sri Tattva. Under this partnership, YONO users can avail a discount of 15 per cent on the entire range of products offered by Sri Sri Tattva such as food, personal care, healthcare, homecare, BYOGI apparels and Shankara skincare products.

 

8. Name the climber who recently climbed Mt Everest for the 24th time.

(A) Saumya Dixit
(B) Komal Jain
(C) Arundhati
(D) Kami Rita Sherpa
(E) Bachendri Pal
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Just a week after breaking his own record for the most number of summits on Mt Everest, Kami Rita Sherpa yet again climbed the world’s highest mountain.

 

9. Recently, Pakistan announced Mueenul Haq as its new High Commissioner to ______ country.

(A) India
(B) Nepal
(C) China
(D) Indonesia
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Pakistan announced career diplomat Mueenul Haq as its new High Commissioner to India. Haq was appointed after Sohail Mehmood left the High Commissioner’s post to join as foreign secretary.

 

10. Which Indian peacekeeper will be honoured this year with a prestigious UN medal for courage and sacrifice in the line of duty?

(A) Arijit Jain
(B) Jitender Kumar
(C) Sumit Pandey
(D) Srikant Mohan
(E) A P Gaur
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: An Indian peacekeeper is among the 119 military, police and civilian personnel who will be honoured this year with a prestigious UN medal this year for courage and sacrifice in the line of duty.

 

11. When is Anti Terrorism Day observed?

(A) May 25
(B) May 22
(C) May 19
(D) May 21
(E) May 23
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Every year May 21 is observed as Anti-Terrorism day in India to wean away the youth from terrorism and showing as to how it is prejudicial to the national interest.

 

12. Pehal Charitable Trust (PCT) has entered into the Guinness Book of World Records for Longest Line of Hunger Relief (Iftar) Package. The trust is in which country?

(A) Turkey
(B) Israel
(C) India
(D) UAE
(E) USA
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Pehal charitable Trust (PCT), a charity run by an Indian in United Arab Emirates (UAE), has entered the Guinness Book of World Records for “Longest Line of Hunger Relief Package” in Abu Dhabi during the holy month of Ramzan.

 

13. The 2019 meeting of TAPI gas pipeline took place in which country?

(A) Afghanistan
(B) Turkmenistan
(C) Pakistan
(D) India
(E) Israel
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India (TAPI) gas pipeline meeting was held on May 19, 2019 in Ashgabat,Turkmenistan. The Indian delegation was led by Special Assistant to the Prime Minister on Petroleum, Nadeem Babar.

 

14. The Lok Sabha elections of ________ witnessed highest voter turnout in its history.

(A) 2004
(B) 2014
(C) 2019
(D) 2009
(E) 1999
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The 2019 Lok Sabha elections clocked a record turnout of 67.11%, beating the previous turnout of 65.95% notched up in 2014. This election also recorded a narrow gap of 0.4% between male and female voters. Female voters even overtook male voters in a few states and union territories. The seven-phase election began on April 11 and concluded on May 19.

 

15. _____ ministry plans to introduce an Artificial Intelligence (AI) system in the MCA21 portal.

(A) Ministry of External Affairs
(B) Ministry of Corporate affairs
(C) Ministry of Communications
(D) Ministry of Information and Broadcasting
(E) Ministry of Finance
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Ministry of Corporate Affairs plans to introduce an Artificial Intelligence (AI) system in the MCA21 portal. The introduction seeks to make the compliance process easier as well as ensure routine enforcement activities are done on autopilot basis. It will be introduced when Ministry will roll out Version 3 of the MCA 21.

 

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ