Daily Current Affairs Quiz - 23 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 23 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 23 July 2019

1. Which scheme has been launched by the Ministry of New and Renewable Energy to encourage farmers to use and generate solar power?

(A) PM-KIRAN
(B) PM-UJALA
(C) PM-KUSUM
(D) PM-URJA
(E) PM-UJJWALA
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: With a budget of Rs 34.4 crores, the Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) has proposed to the roll-out of Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Maha Abhiyan Scheme to encourage the farmers to use and generate solar power in their farms.

2. The Union Government has proposed which light urban rail transit system for small cities?

(A) Metrolite
(B) Metrotaxi
(C) Metrocab
(D) Metrorail
(E) Metroyatri
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: For the cities with less projection of ridership, the central government has proposed light urban rail transit system called Metrolite. Each train will have only three coaches with a capacity of 300 passengers. The train will have a maximum speed of 25kmph will be developed on surface and elevated stretches.

3. Which Institute has developed Agricopter drone to eliminate manual spraying of pesticides in agricultural fields?

(A) IIT Bombay
(B) IIT Kanpur
(C) IIT Delhi
(D) IIT Madras
(E) IIT Kharagpur
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Three scholars of the Indian Institute of Technology (IIT) Madras has developed Smart Agricopter drone which will eliminate manual spraying of pesticides in agricultural fields. This is a cost-efficient drone which will spray 10 times faster and with cent per cent efficiency. It will also identify crop health by using an imaging camera.

4. Who has won the WBA Welterweight Super Championship this year?

(A) Gennady Golovkin
(B) Manny Pacquiao
(C) Conor McGregor
(D) Keith Thurman
(E) Adrien Broner
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Manny Pacquiao has claimed the WBA Welterweight Super Championship title. He knocked down Keith Thurman and claimed the title. The event was held in Las Vegas.

5. Indian players Harmeet Desai and Ayhika Mukherjee have won gold in the recent commonwealth tournament. Which sport did they play?

(A) Table Tennis
(B) Badminton
(C) Shooting
(D) Athletics
(E) Archery
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Indian Table Tennis players Harmeet Desai and Ayhika Mukherjee won the men’s and women’s singles titles respectively at the 21st Commonwealth Table Tennis Championships held recently. It was a clean sweep for India as all the seven gold medals was claimed by Indian Players.

6. Which scheme was praised by the International Energy Agency for providing free cooking gas connection to poor?

(A) Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana
(B) Pradhan Mantri Gramin Awaas Yojana
(C) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
(D) Pradhan Mantri Ujjwala Yojana
(E) Pradhan Mantri Kisan Bima Yojana
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Executive Director of the International Energy Agency, Fatih Biro has praised and called Pradhan Mantri Ujjwala Yojana” a major achievement for improving the health and environment of women. This scheme provides free cooking gas connection to the poor. So far around 7.4 crore, connections have been given

7. The Group of Ministers has been reconstructed to handle Air India disinvestment. Who will head the team?

(A) Narendra Singh Tomar
(B) Amit Shah
(C) Narendra Modi
(D) Ram Vilas Paswan
(E) Mayawati
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: In a bid to invite investors to buy government’s stake in Air India, Union Government had constituted the Group of Ministers called the Air India Specific Alternative Mechanism in June 2017. The group has been reconstructed in Modi 2.0 government and now will be headed by Amit Shah along with Nirmala Sitharaman, Piyush Goyal and Hardeep Singh Puri.

8. Who is the newly appointed chairperson of Inland Waterways Authority of India?

(A) Y. N. Sukthankar
(B) Vishnu Sahay
(C) Amita Prasad
(D) S. S. Khera
(E) Jalaj Shrivastava
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Director-General, National Productivity Council, Ms Amita Prasad has been appointed as chairperson of Inland Waterways Authority of India in the rank and pay of secretary, shipping ministry. She replaces Shri Jalaj Shrivastava.

9. Which is the most digitised city according to the Razorpay Software Pvt Ltd digital transactions quarterly report, ‘The Era of Rising Fintech’?

(A) Bengaluru
(B) Hyderabad
(C) Mumbai
(D) Pune
(E) New Delhi
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Once called a pensioners paradise, Bengaluru is India’s most digitised city according to Razorpay Software Pvt Ltd’s digital transactions quarterly report, ‘The Era of Rising Fintech’, on account for highest card payments. It is followed by Hyderabad, Mumbai, Pune, and Delhi.

10. Taslima Nasreen residence permit has been extended for one year by the Union Home Ministry. She originally has citizenship of which country?

(A) Pakistan
(B) Afganistan
(C) Sweden
(D) UAE
(E) Bangladesh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Basically, a resident of Sweden, a very famous and controversial Bangladeshi author Taslima Nasreen’s has got a one-year extension by the home ministry. Nasreen is famous for taking on issues of Islamic religion fundamentalism in her works.

11. Which Asian tennis player was the first to be inducted into Tennis Hall of Fame?

(A) Zheng Saisai
(B) Peng Shuai
(C) Li Na
(D) Wang Qiang
(E) Sania Mirza
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: China’s table tennis player Li Na who is currently having world No. 2 ranking becomes the first Asian to be inducted into Tennis Hall of Fame. She is 37 years old.

12. Who clinched the title of India’s 64th Grandmaster during Portuguese League 2019?

(A) Surya Shekhar Ganguly
(B) Pentala Harikrishna
(C) Praveen Thipsay
(D) Prithu Gupta
(E) Lev Yankelevich
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: 15 years old Prithu Gupta recreates the history by becoming India’s 64th Grandmaster. He crossed the threshold of 2500 points after beating Lev Yankelevich in the Portuguese League 2019.

13. Who is the new Chairman of Commonwealth Table Tennis Federation?

(A) Sagar Swapnil
(B) Dushyant Chautala
(C) M P Singh
(D) Vivek Kohli
(E) Alan Ransome
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: In the recently held elections in bhubaneshwar, Vivek Kohli has been selected as the Chairman of Commonwealth Table Tennis Federation (CTTF).

14. Which player has won against P.V.Sindhu in the Indonesia Open 2019?

(A) Nozomi Okuhara
(B) Akane Yamaguchi
(C) Misaki Matsutomo
(D) Yuki Fukushima
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: World number five PV Sindhu has won her first silver medal of the year at the Indonesia Open recently. She missed her gold to world number four Akane Yamaguchi.

15. The 12th South Asian Bodybuilding and Physique Sports Championship 2019 has been won by which country?

(A) Bangladesh
(B) Nepal
(C) India
(D) Afghanistan
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: In the recently held 12th South Asian Bodybuilding and Physique Sports Championship, Afghanistan has won the championship with 535 points. Total of 91 bodybuilders had participated in the event. The country received 6 gold, 4 silver and 5 bronze.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ