Daily Current Affairs Quiz - 23 August 2019

Daily Current Affairs Quiz – 23 August 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 23 August 2019

1. Which city hosted the 9th session of India-Kenya Joint Trade Committee?

(A) Nairobi
(B) Mumbai
(C) New Delhi
(D) Mombasa
(E) Hyderabad
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Joint Trade Committee meeting of India-Kenya was held recently in New Delhi. Both countries acknowledged enhancing trade and economic ties. The next meeting of JTC will be held in Nairobi in the next two years.

2. By when the ‘Housing for all’ scheme under Pradhan Mantri Awas Yojana will be achieved?

(A) 2020
(B) 2023
(C) 2025
(D) 2027
(E) 2030
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Under the Pradhan Mantri Awas Yojana, ‘Housing for all’, the target is said to be achieved before the deadline by 2020, as per the Housing and Urban affairs ministry. So far 20 lakh houses have been handed over to the beneficiaries which will soon reach 50 lakhs.

3. The RBI has decided new Business timing for RTGS. What are the new timings?

(A) 6:00 AM- 6.30 PM
(B) 6:30 AM- 5.00 PM
(C) 7:00 AM – 6.00 PM
(D) 7:30 AM – 6.00 PM
(E) 7.45 AM- 6.30 PM
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Starting from 26th August, the RTGS timings will be from 7 AM to 6 PM. All the interbanking transactions can be done from 8 AM to 6.45PM.

4. India held a High-Level Meeting with which country to address maritime issues?

(A) Srilanka
(B) Thailand
(C) Maldives
(D) Indonesia
(E) UAE

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: India and Srilanka had signed a bilateral collaborative relationship to combat illegal activities at the sea. A four-member delegation from Srilanka in on a visit to India and had a high-level meeting along with the Indian Coast Guard at New Delhi. Both the countries agreed to strengthen the maritime issues regarding safety and security.

5. What is the name of the World’s largest processor with 1.2 trillion transistors unveiled recently?

(A) Wafer Scale Engine
(B) MediaTek Wafer Scale Engine
(C) Qualcomm Wafer Scale Engine
(D) Cerebras Wafer Scale Engine
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Cerebras Systems, a new start-up in the US has developed and unveiled the single silicon-based processor which is said to be the largest in the world. Named as the Cerebras Wafer Scale Engine, it has 1.2 trillion transistors, 4lakh AI optimised cores with 18Gb memory.

6. When was the World Senior Citizen Day observed?

(A) August 21
(B) August 20
(C) August 19
(D) August 18
(E) August 17
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: With the aim to create awareness about the issues and effects of older people, the World observes the Senior Citizen Day August 21. The United Nations General Assembly had first announced this day on the 14th of December 1990.

7. Who is the new Union Home Secretary?

(A) Rajiv Gauba
(B) Brij Kumar Agarwal
(C) Subash Chandra
(D) Ajay Kumar Bhalla
(E) Sanjay Mitra
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The ministry of home affairs has appointed Rajiv Gauba as India’s new cabinet secretary which is said to be the most powerful position in the country’s civil service.He is a 1982 batch IAS from Jharkhand batch. He will take over from Pradeep Kumar Sinha.

8. Who is the newly appointed Prime Minister of Sudan?

(A) Hassanal Bolkiah
(B) Luc-Adolphe Tiao
(C) Qohir Rasulzoda
(D) Abdalla Hamdok
(E) Ismail al-Azhari
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Sudan has recently embarked on a three-year civilian rule and Abdalla Hamdok has been appointed as the transitional prime minister.

9. Who will be heading the committee formed on “Fit India Movement”?

(A) Narendra Modi
(B) P.T.Usha
(C) Kiren Rijiju
(D) Virat Kohli
(E) Shilpa Shetty
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: National sports federations, Indian Olympic Association, private bodies, fitness enthusiasts along with the government officials have formed a committee to advise the government on Fit India movement headed by Kiren Rijiju. This nationwide movement will be launched on August 29th and will inculcate physical activities in the daily lives of people.

10. This year the Russian government’s Pushkin Medal has been awarded to _______ .

(A) Meeta Narain
(B) Nirmala Sitharaman
(C) Devika Chaudhary
(D) Nalini Singhal
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Jawaharlal Nehru University Professor, Meeta Narain has been conferred with the highest honour of the Russian government which is awarded to an Indian scholar. She has contributed to Russian studies abroad.

11. Which state has decided to recruit women drivers for government vehicles?

(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Andhra Pradesh
(D) Telangana
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: To ensure gender equality in all walks of life, the state government of Kerala has decided to appoint women drivers in all its offices. The existing rule of appointment will be amended accordingly. This state has also formed its first women battalion in the police force with 500 members and will also be appointing 83 national games winners in various government departments and offices across the state.

12. For which sport, the Op-Blue Freedom has been organized by armed forces veterans?

(A) Scuba Diving
(B) Sea Walking
(C) Jet Skiing
(D) Wakeboarding
(E) Ice Skiing
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: As the name suggests, the operation blue is a countrywide adaptive scuba diving programme. Organised by the veterans of special armed forces, the Delhi leg was inaugurated by the Sports and Youth Affairs minister Kiren Rijiju and Baichung Bhutia. Under this program, these veterans will train sports enthusiasts in self-defence and survival training. It is open for all including specially-abled. Happening between 22 to 25th August, people can walk in between 9 am to 5 pm.

13. To promote the MSME sector, the GOI is coming up with which e-commerce portal?

(A) India Craft
(B) Bharat Shakti
(C) Bharat Craft
(D) India Shakti
(E) Desh Shakti
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: On the lines of e-commerce mammoths Alibaba and Amazon, the Indian government is setting up its own ecom portal Bharat Craft. This portal has the potential to generate revenue worth 10 lakh crores in the coming years. MSME sector currently contributes 29 and 40 percent in manufacturing and export sectors respectively.

14. Which rainforest is facing a raging fire from over a fortnight?

(A) Amazon
(B) Nile
(C) Congo
(D) New Guinea
(E) Greenforest
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Planet’s lungs, the Amazon rainforest has been facing a huge crisis. The forest has been burning from past 16 days causing a major loss of trees and biodiversity. This fire could give a major blow to the global fight against climate change by releasing excess CO2 into the atmosphere.

15. This year’s State Rooftop Solar Attractiveness Index (SARAL) has been topped by which state?

(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Telangana
(D) Gujarat
(E) Maharashtra
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The State Rooftop Solar Attractiveness Index aka SARAL was recently launched by the power ministry. This index evaluates the states, based on their rooftop development. Karnataka state held the first rank followed by Telangana, Gujarat and Andhra Pradesh receiving 2nd, 3rd and 4th rank respectively. This index is a joint collaboration of New and Renewable Energy Ministry, Shakti Sustainable Energy Foundation, Ernst & Young and Associated Chambers of Commerce and Industry of India.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ