Daily Current Affairs Quiz - 23 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 23 April 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 23 April 2019

1. Which city is hosting the 23rd edition of the Asian Athletics Championship?

(A) Kuala Lumpur
(B) Doha
(C) Dubai
(D) New Delhi
(E) Beijing
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The 23rd edition of the Asian Athletics Championship began in Doha, Qatar on April 21, 2019. The four-day event will see participation from 63 nations across the world. India bagged five medals on Day 1 of the Championship, which included two silvers. With the five medals, India was ranked 5th in the medals tally. Bahrain leads the table with 7 medals, followed by China that has 5 medals, Iran with 2 medals and Philippines with 1 medal.

2. Which nation has declared nationwide emergency after suicide bomb blasts ripped through its churches and luxury hotels on the occasion of Easter on April 21, 2019?

(A) India
(B) Pakistan
(C) New Zealand
(D) Sri Lanka
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Sri Lankan President Maithripala Sirisena would be declaring a nationwide emergency from the midnight on April 22, 2019, following the suicide bomb blasts at churches and luxury hotels on Easter Sunday that killed 290 people and wounded more than 500.

3. Which nation has decided to end sanctions waivers for all importers of Iranian oil?

(A) Russia
(B) United Kingdom
(C) United States
(D) France
(E) Iran
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The United States is expected to announce on April 22, 2019, that all importers of Iranian oil will have to end their imports shortly or be subject to US sanctions. As per reports, the administration will terminate the sanction waivers that it had granted to some importers of Iranian oil late last year.

4. Who won a landslide victory in Ukrainian Presidential Elections 2019?

(A) Volodymyr Zelensky
(B) Petro Poroshenko
(C) Dmitry Medvedev
(D) Oleksandr Turchynov
(E) Vladimir Putin
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Volodymyr Zelensky has scored a landslide victory in the country’s presidential election. With nearly all ballots counted in the run-off vote, Zelensky had taken more than 73 per cent with incumbent Petro Poroshenko trailing far behind on 24 per cent.

5. India along with which another country will hold Varuna exercise in May 2019 in Goa coast?

(A) Sri Lanka
(B) Russia
(C) Vietnam
(D) France
(E) Canada
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: India and France will conduct their largest ever naval exercise ‘Varuna’ in May 2019. The objective of this exercise is to expand the strategic partnership between India and France in the Indian Ocean region (IOR).

6. Exim Bank funds projects worth ________ mn in Rawanda for various projects.

(A) USD 326.80 million
(B) USD 495.70 million
(C) USD 266.60 million
(D) USD 255.78 million
(E) USD 590.77 million
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Reserve Bank of India (RBI) said Exim Bank has provided soft loans of USD 266.60 million to Rawanda for various projects. The funding, done in three separate tranches to Rwanda, is to support agricultural projects, development of special economic zones (SEZs) and for a financing road project in the African nation.

7. Which life Insurance company received preliminary approval from IRDAI to foray into non-life business?

(A) Indiabulls Life Insurance company
(B) National Insurance Company Limited
(C) Bharti AXA life Insurance company
(D) ICICI Life Insurance company
(E) LIC
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Indiabulls Life Insurance Company, a subsidiary of Indiabulls Integrated Services, received preliminary approval from insurance regulator IRDAI to foray into the life insurance business. In January, Indiabulls Life Insurance received R1 approval from IRDAI.

8. Which country topped in the global startup ecosystem for the year 2018, as per the report “Startup Ecosystem Ranking 2019” released by StartupBlink?

(A) Norway
(B) UK
(C) US
(D) India
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The United States, United Kingdom, and Canada are the top three countries ranked the first, second and third respectively in terms of global rankings. This ranking was based on the strength of its startup ecosystem. Total 3800 new startups were launched in India during 2018 and Overall, Indian startups received $11 bn of funding through 743 deals in 2018 according to Inc42 DataLabs.

9. The special counsel has submitted a report on the “Investigation into Russian Interference in the 2016 presidential election”. Who compiled this report?

(A) Rod Rosenstein
(B) Robert Mueller
(C) William Barr
(D) Chuck Schumer
(E) Ron Fein
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Attorney General William Barr of US has released 448 pages redacted version of Robert Mueller’s “Report on the Investigation Into Russian Interference in the 2016 Election” which claims that the special counsel found no evidence of Russian meddling in US election in 2016. A special counsel Robert Mueller was appointed to investigate the Russian interference in the 2016 US election.

10. Which entity has projected, India’s business sentiments declined by 7.7% for the 2nd quarter in 2019 in its report titled “Composite Business Optimism Index”?

(A) Dun & Bradstreet (D&B)
(B) National Stock Exchange of India
(C) Confederation of Indian Industry (CII)
(D) India ratings and research
(E) India Business Expectations Index
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: According to Dun & Bradstreet (D&B) report, business sentiments on the country’s financial and macroeconomic conditions continue to decline in the second quarter of 2019 as compared to the second quarter in 2018. D&B Composite Business Optimism Index conclude 78.4 scores during Q2 2019 as compared to 85.0 during Q2 2018, a decline of 7.7%.

11. Who was inducted into 2019 Cleveland International Hall of Fame for his contribution towards applications in systems biology, global issues and sustainable development?

(A) Akram Boutros
(B) Sree N Sreenath
(C) Richard Fleischman
(D) Marilyn Madigan
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: An Indian-American scientist and social activist has been inducted into the prestigious Cleveland International Hall of fame for his contribution in applications in systems biology, global issues and sustainable development. Prof Sree Sreenath, a long-time faculty at Case Western Reserve University, was inducted this week into the Cleveland International Hall of Fame, along with five other inductees – Dr. Akram Boutros, Ingrida Bublys, Paul Burik, Richard Fleischman, and Marilyn Madigan.

12. Name the film that has won the best cinematography award at Beijing International Film Festival.

(A) Ain
(B) Thondimuthalum Driksakshiyum
(C) Bhayanakam (Fear)
(D) Pathemari
(E) Drishyam
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Malayalam film Bhayanakam (Fear) which was directed by Jayaraj won the best cinematography award at the Beijing International Film Festival and had also won the best cinematography award at the 65th National Film Awards.Nikhil S Praveen did the cinematography.

13. Who was appointed as the Exclusive Corporate Ambassador to the Indian Business Community of Ras Al Khaimah Economic Zone (RAKEZ)?

(A) Ravi Shastri
(B) Suru Nayak
(C) Arun Lal
(D) Manoj Prabhakar
(E) Sourav Ganguly
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Ravi Shastri, also known as “Champion of Champions” was appointed as Exclusive Corporate Ambassador to the Indian Business Community of Ras Al Khaimah Economic Zone (RAKEZ) in Dubai. RAKEZ in UAE is one of the leading hubs for businesses operating in commercial, service & consultancy field that uniquely offers customizable solutions to free zone and non-free zone businesses with Ramy Jallad as the CEO of

14. Who was recommended for the Vir Chakra medal by Indian Air Force recently?

(A) Birender Singh Dhanoa
(B) Abhinandan Varthaman
(C) Anil Khosla
(D) Pradeep Padmakar Bapat
(E) Arup Raha
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: India Air Force has recommended Wing Commander Abhinandan Varthaman for the Vir Chakra medal for shooting down an F-16 in an aerial engagement with the Pakistan Air Force on February 27. In the past, during wars, pilots who shot down enemy fighters were all given Vir Chakra medals. This comes even as the IAF fighter pilot was issued transfer orders out of Srinagar to another base in the western sector along the Pakistan border.

15. US researchers have used HIV (Human Immunodeficiency Virus) to develop a gene therapy that cured 8 infants who were treated at San Francisco of a rare combined immunodeficiency disease. What is that disease termed as?

(A) Lupus
(B) Inflammatory bowel disease
(C) Multiple sclerosis
(D) Bubble boy
(E) Bubble girl
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: US researchers have used HIV (Human Immunodeficiency Virus) to develop a gene therapy that cured 8 infants who were treated at San Francisco of a rare combined immunodeficiency disease termed as “bubble boy” disorder. Results of the research were developed at St. Jude Children’s Research Hospital, Memphis, Tennessee hospital and were published in the New England Journal of Medicine.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ