Daily Current Affairs Quiz - 22 May 2019

Daily Current Affairs Quiz – 22 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 22 May 2019

1. Which organisation inaugurated the Young Scientist Programme?

(A) ISRO
(B) NABARD
(C) RBI
(D) IRDA
(E) DRDO
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Indian Space Research Organisation (ISRO) Director K Sivan inaugurated the Young Scientist Programme (YUVIKA). The programme is aimed at imparting basic knowledge of science and space technology to school-going students from different states and Union Territories (UT) of the country in order to arouse their interest in space-related activities.

 

2. Which country sets Guinness world record of the largest laundry lesson?

(A) Bhutan
(B) China
(C) Nepal
(D) India
(E) Bangladesh
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: With 400 young Indian men participating across the country to learn laundry lessons to share the responsibility of cleaning clothes along with the female members of their homes, India achieved the Guinness World Records certificate for the largest laundry lesson recently.

 

3. Recently BSE launched an application for its mutual fund platform. What is the name of that application?

(A) Star MF
(B) Nitya MF
(C) Stocks MF
(D) Funds MF
(E) Aditya Birla MF
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Leading stock exchange BSE said it has launched ‘BSE StAR MF’ app to enable more participation and help mutual fund distributors process transactions faster. “BSE StAR MF mobile app supports real-time client registration and paperless transactions, creates and uploads mandate for SIPs, generates the basket of multiple orders, tracks and allows the distributor to analyse his business at his fingertips.

 

4. Which among the following is the song released by ICC for the Men’s Cricket World Cup 2019?

(A) This Time
(B) Stand By
(C) Rise Up
(D) Waka Waka
(E) Livin la vida loca
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The International Cricket Council (ICC) released its official song ‘Stand By’ for the forthcoming Men’s Cricket World Cup 2019, that begins on May 30 in England and Wales. Stand By’ will provide a common voice for fans when they show their passion for their respective teams during the month and a half long tournament which culminates on July 14.

 

5. Recently, the Internet’s most popular cat passed away. What was the common name of the cat?

(A) Mouse Cat
(B) Rollins Cat
(C) Bunderson Cat
(D) Grumpy Cat
(E) Yuda Cat
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Grumpy Cat, the Internet’s most popular cat and one of its first viral memes, has passed away at age seven. Grumpy Cat, whose real name is Tardar Sauce, had feline dwarfism.

 

6. Which former Prime Minister’s death anniversary is observed on May 21?

(A) Jawaharlal Nehru
(B) Rajiv Gandhi
(C) Lal Bahadur Shastri
(D) Gulzarilal Nanda
(E) I K Gujral
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The 28th death anniversary of former Prime Minister Rajiv Gandhi was observed across the nation on May 21, 2019. Rajiv Gandhi was assassinated in a suicide bombing at Sriperumbudur of Tamil Nadu on this day in 1991.

 

7. The Indian Navy recently began the IMCOR exercise with which country?

(A) Russia
(B) Malaysia
(C) Myanmar
(D) South Carolina
(E) Bangladesh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Indo-Myanmar coordinated patrol (IMCOR) began on May 20, 2019 at Andaman and Nicobar Command. For this purpose, Myanmar Navy Ship UMS King TabinShweHti (773) and UMS Inlay (OPV-54) arrived at Port Blair.

 

8. Who was elected as the President of Indonesia recently?

(A) Joko Widodo
(B) Prabowo Subianto
(C) Sandiaga Uno
(D) Ma’ruf Amin
(E) Jusuf Kalla
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Joko Widodo was re-elected as President of Indonesia for the second term, defeating rival Prabowo Subianto. Widodo and his Vice-Presidential running mate Ma’ruf Amin won the election by a 55.5 per cent to 44.5 per cent margin over Prabowo Subianto and Sandiaga Uno.

 

9. Starbucks recently launched a ‘silent cafe’ in which country?

(A) Japan
(B) France
(C) USA
(D) China
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: American coffee company Starbucks recently opened a ‘silent cafe’ in Guangzhou, China. Half of the staff at this café is hearing impaired. People can place orders without saying a word.

 

10. When is the World Metrology Day observed every year?

(A) 19th May
(B) 20th May
(C) 21th May
(D) 22th May
(E) 23rd May
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: World Metrology Day is observed every year on 20 May to commemorate the signing of the Metre Convention in 1875. The theme of the 2019 World Metrology Day was ‘The International System of Units – Fundamentally better’.

 

11. What is the name of Indian spinner who recently started lifestyle brand CheQmate?

(A) Kuldeep Yadav
(B) Ravindra Jadeja
(C) Yuzvendra Chahal
(D) Ashish Nehra
(E) Yusuf Pathan
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: India spinner Yuzvendra Chahal in association with High Times Solutions (HTS) has started lifestyle brand “CheQmate”. This is Chahal’s maiden entrepreneurial venture. The y plan to deal in lifestyle products and services like games, ventures and sub-brands to offer Indian sports lovers with one of a kind experience

 

12. What is the name of the farthest place in the universe where NASA’s spacecraft has recently found evidence of water?

(A) Webar Galaxy
(B) Giant Gracia
(C) Wire Gross
(D) Ultima Thule
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: NASA has recently discovered evidence of water, ice and organic molecules on Ultima Thule’s surface, farthest place in the universe. NASA has published the first profile of Ultima Thule revealing details about the complex space object.

13. Vice President M. Venkaiah Naidu has called for protecting which cattle breed recently?

(A) Ongole
(B) Ruhade
(C) Sambati
(D) Anchita
(E) Brahman

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Vice President of India, M. Venkaiah Naidu has called for protecting Ongole cattle breed on May 20, 2019. Vice President Venkaiah Naidu released a compendium on Ongole breed of cattle at Vijayawada recently.

14. Which nation has suspended the procedure of filling landing cards by travellers from India and other nations?

(A) US
(B) Japan
(C) France
(D) UK
(E) UAE

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The UK government has scrapped the requirement of filling out landing cards by international travellers coming to the UK from countries like India, as part of a series of measures aimed at a smoother entry into Britain.

15. Google has announced suspension of its services with which technology giant?

(A) Alibaba
(B) Xiaomi
(C) Honor
(D) Huawei
(E) Samsung

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Google has suspended all business with Huawei that requires the transfer of hardware, software and technical services and cancelled its Android license. The move comes after the US Commerce Department added Huawei Technologies Co Ltd and 70 affiliates to its “Entity List” thus, banning the telecom giant from buying parts and components from US companies without the US government approval. It comes amid the ongoing trade war between the US and China. With the move, Google apps such as Chrome, Gmail, YouTube and Google Play will cease to exist on the upcoming Huawei phones.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ