Daily Current Affairs Quiz - 22 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 22 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 22 July 2019

1. Who is the new Governor of Uttar Pradesh?

(A) Lalji Tandon
(B) Ram Naik
(C) Anandiben Patel
(D) Satya Pal Malik
(E) Uma Bharti
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Former Chief Minister of Gujarat Anandiben Patel has been appointed as the new governor of UP. For the first time, the state will get a woman Governor since its inception in 1950.

2. Who has recently won the first-ever gold medal for India at the President’s Cup boxing tournament?

(A) Amit Panghal
(B) Vikas Krishan Yadav
(C) Vijender Singh
(D) Shiva Thapa
(E) Zakir Safiullin
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Shiva Thapa becomes India’s first gold medallist at the President’s Cup boxing tournament held in Astana, Kazakhstan. He won his gold in the 63kg category.

3. What is the name of the new scheme launched by the UGC to provide mentorship to National Accreditation and Assessment Council Accreditation Aspirant Institutions?

(A) Gyan
(B) Paramarsh
(C) Safalta
(D) Vidyaa
(E) Parishram
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: To promote quality assurance for higher education, the University Grants Commission’s scheme ‘Paramarsh’ has been launched. This scheme will mentor the National Accreditation and Assessment Council Accreditation Aspirant Institutions and also provide a fellowship of Rs 31000 per month to appoint an expert to enhance the overall quality of mentee Institution.

4. With which country, India will be conducting the bilateral military exercise Hand-in-Hand?

(A) Malaysia
(B) Japan
(C) China
(D) Sri Lanka
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Meghalaya will witness military exercise Hand in Hand between India and china scheduled this year. Both the countries will expand their military to military engagements with 100-120 troops participating in it.

5. Which payment bank has shut down all its operations?

(A) Jio
(B) Fino
(C) Paytm
(D) Aditya Birla
(E) Bajaj Finserv
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: A joint venture of Aditya Birla Nuvo and Idea Cellular, Aditya Birla Payments Bank has been shut down within 18 months of getting the license from RBI. The customers have been asked to transfer their balance before July 26, 2019. Stringent KYC norms and stiff competition are said to be the reason for winding it up.

6. Which armed force has unveiled body protector for women personnel in combat?

(A) Border Security Force
(B) Central Reserve Police Force
(C) Indo-Tibetan Border Police
(D) Sashastra Seema Bal
(E) Indian Army
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: After two years of research, the Central Reserve Police Force (CRPF) and DRDO have jointly unveiled the country’s first prototype of a body protector for women personnel. This force has 8,000 women personnel in its combat ranks.

7. From when will all the Toll Plaza on the National Highways be ‘FASTag Lanes’?

(A) 1 September 2019
(B) 1 November 2019
(C) 1 December 2019
(D) 1 October 2019
(E) 31 December 2019
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: To ensure seamless traffic and avoid traffic congestion, the Ministry of Road Transport and Highways has decided to make all Toll Fee Plazas on National Highways across the country as FASTag Lanes with effect from 1 December 2019. There will also be one ‘hybrid lane’ at every toll plaza to facilitate and monitor over-dimensional or oversized vehicles.

8. Which state will have India’s first space tech park?

(A) Tamil Nadu
(B) Assam
(C) Gujarat
(D) Kerala
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Kerala government has decided to set up India’s first ever space park in Thiruvananthapuram knowledge city. This will make it a manufacturing hub for space-related technology. It will also have space museum named after former president APJ Abdul Kalam Azad. ISRO and VSSC will jointly invest in the centre.

9. The technical education department of which state has signed an MoU with the British Council to improve the English speaking skills of the students studying in all the Polytechnic Colleges?

(A) Assam
(B) Bihar
(C) West Bengal
(D) Odisha
(E) Arunachal Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: To improve and brush up the English skills of all the students studying in the polytechnic colleges across the West Bengal state, the technical education department has signed an MoU with the British Council. This will help the students to seek jobs as English was recently found to be a major hurdle for them.

10. Which city hosted 5th Edition of International Police Expo for the year 2019?

(A) Pune
(B) Chennai
(C) New Delhi
(D) Kolkata
(E) Bangalore
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: International Police Expo for the year 2019 was held in New Delhi recently. It is the only exhibition where police representative of different countries can interact with each other. This expo allows them to explore new security technology, training, protection and rescue techniques for future business partnerships.

11. Which institution has withdrawn $300 million of funds for Amaravati Capital City project in Andhra Pradesh?

(A) New Development Bank
(B) Asian Infrastructure Investment Bank
(C) Asian Development Bank
(D) The World Bank
(E) Abu Dhabi Commercial Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The World Bank has withdrawn $300 million of funds for Amaravati Capital City project in Andhra Pradesh after the central government dropped support. This was a major project which was to be co-financed by Asian Infrastructure Investment Bank for $200 million. The central government withdrew from the project when they realized that it was being built of Krishna river floodplains.

12. Who acquired Yatra Online Inc for an enterprise value of $337.8 million?

(A) Origami Risk LLC
(B) Zywave
(C) ItzCash Card
(D) Ebix Inc
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: US-based software firm Ebix Inc has acquired Yatra Online Inc. for the value of $337.8 million. It is an all-stock transaction. However, Yatra will work independently and will retain its brand and status in India.

13. Where did Defence Minister Rajnath Singh inaugurate the Ujh and Basantar bridges?

(A) Madhya Pradesh
(B) Jammu & Kashmir
(C) Himachal Pradesh
(D) Assam
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Stating these as strategically important, Shri Rajnath Singh inaugurated two bridges in Kathua and Samba districts of Jammu & Kashmir recently. This has been done for smooth mobility of security forces and civilians in the border areas. The length of the bridges are 1000 meter and 617.40-meter respectively.

14. What is the amount sanctioned by the government to clean 34 river stretches in India?

(A) Rs 1200 crore
(B) Rs 1500 crore
(C) Rs 3500 crore
(D) Rs 5870 crore
(E) Rs 6000 crore
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The environment ministry has sanctioned Rs. 5,870 to clean the most polluted rivers in the country. The amount is being sanctioned under the National River Conservation Plan which aims to clean 34 stretches in the 16 states. The apex pollution control body has identified 351 polluted stretches.

15. Which team has won 21st Commonwealth Table Tennis Championship 2019?

(A) China
(B) Australia
(C) India
(D) Japan
(E) Argentina
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: For the first time ever, the men and women teams of India have won the 21st Commonwealth Table Tennis Championship 2019 in their respective categories. The tournament was being held in Odisha.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ