Daily Current Affairs Quiz - 22 August 2019

Daily Current Affairs Quiz – 22 August 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 21 August 2019

1. The second UDAY train will run between which cities?

(A) Visakhapatnam and Vijayawada
(B) Visakhapatnam and Chennai
(C) Visakhapatnam and Bangalore
(D) Vijayawada and Bangalore
(E) Vijayawada and Chennai
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Indian railways have started Uday express trains on heavy traffic routes. The second luxury train will be run between Vijayawada and Visakhapatnam. These are double-decker Air-conditioned trains. The name UDAY originated from Utkrisht Double-decker Air-conditioned Yatri Express.

2. In which city was the Information Fusion Centre-Indian Ocean Region inaugurated recently?

(A) Guwahati
(B) Kolkata
(C) Gurgaon
(D) New Delhi
(E) Pune
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Defence Ministry had launched the National Maritime Domain Awareness project to gather all crucial information. The two centres Information Management and Analysis and Information Fusion Centre – Indian Ocean Region are based at Gurgaon and works jointly for this project.

3. Which city hosted the Joint Working Group meeting held between India and China?

(A) New Delhi
(B) Pyongyang
(C) Wuhan
(D) Beijing
(E) Seoul
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The defence ministries of India and China had a meeting in Beijing to improve military cooperation and cross border situation. Along with this, activities related to 70 years of bilateral relations were also discussed.

4. Which country will participate in Hand-in-Hand military exercise with India?

(A) Bangladesh
(B) Russia
(C) China
(D) Japan
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: In order to improvise military engagements, India will be doing a Hand-in-Hand Military exercise with China this year. It will be held in Meghalaya and 100-200 troops from both the armies will participate.

5. Who among the following has won this year’s South Asian Spelling Bee competition?

(A) Pranav Nandakumar
(B) Saketh Sundar
(C) Navneeth Murali
(D) Vayun Krishna
(E) Hephzibah Sujoe
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: New Jersey resident, Indo American teenager Navneeth Murali, has won the 2019 South Asian Spelling Bee contest. He spelt the word Felipe i.e. to strip by peeling and earned a prize of USD 3,000.

6. Which broadcasting company has introduced awards in memory of its former anchor, late Neelum Sharma?

(A) AIR FM Gold
(B) All India Radio
(C) Doordarshan
(D) Prasar Bharti
(E) Red FM
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The chairman of India’s largest public broadcasting agency, Prasar Bharti, A Surya Prakash has introduced two awards in honour of late anchor Neelam Sharma. The awards are named as ‘Neelum Sharma Tejaswini award’ & ‘Achyutananda Sahoo Award’.

7. Which state government has declared Nicotine as “Class A poison” and banned its production and sale?

(A) Karnataka
(B) Maharashtra
(C) Madhya Pradesh
(D) Kerala
(E) Andhra Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: To strengthen the ban on electronic cigarettes, the state Government of Karnataka has amended the Karnataka Poisons (Possession and Sale) Rules 2015, notifying Nicotine as “Class A poison”. Now, the production and sale of such products are banned and illegal.

8. Which institute has invented two special membranes to separate oil and water?

(A) IIT Delhi
(B) IIT Kanpur
(C) IIT Madras
(D) IIT Guwahati
(E) IIT kharagpur
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Indian Institute of Technology, Guwahati has claimed to have invented two distinct and special membranes capable of separating oil and water under any conditions. Researchers say that it will be useful in oil spill management applications and it will work in the harshest situations.

9. Which state transport corporation has launched a live tracking system for the public buses?

(A) Karnataka
(B) Uttar Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Delhi
(E) Madhya Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Maharashtra State Road Transport Corporation will soon install a live tracking system in all the buses. The MSRTC has over 18000 buses which carry more than 67 lakh passengers on a daily basis. This Vehicle Tracking System- Passengers Information System will give real-time information about the buses.

10. Which player has been elected as an honorary life member of Marylebone Cricket Club?

(A) Stuart Broad
(B) Jonny Bairstow
(C) Mitchell Johnson
(D) Dimuth Karunaratne
(E) Brad Haddin
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Former Australian fast bowler Mitchell Johnson has been elected and appointed as an Honorary Life Member of the Marylebone Cricket Club. The MCC is the governing body of cricket in England and Wales.

11. Mobile Metallic Ramp has been handed over to the Indian Army. Which organisation has developed it?

(A) ISRO
(B) DRDO
(C) RFSA
(D) JAXA
(E) CNSA
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Defence Research and Development Organisation has developed and handed over an indigenous Mobile Metallic Ramp to the Indian Army. This ramp has been developed for reducing mobility time of armoured vehicles. Its portable design makes it easy to assemble & disassemble.

12. ‘Quality Unknown: The Invisible Water Crisis’. This report is made by which organisation?

(A) UNESCO
(B) UNICEF
(C) WHO
(D) World Bank
(E) RBI
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The world bank has made an analysis of poor water quality. Named this report ‘Quality Unknown: The Invisible Water Crisis’ says that there is a direct relationship between water pollution and economic growth. The poor quality of water is affecting economic growth and also worsening the health conditions of people. The research analyzed the impact of nitrogen, salt and less oxygen in the water supplies of the world due to pollutants getting mixed up in rivers and lakes.

13. Which state government has launched Sarbat Sehat Bima Yojana recently?

(A) New Delhi
(B) Maharashtra
(C) Chattisgarh
(D) Punjab
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Tributing the late former Prime Minister Rajiv Gandhi on his 75th birth anniversary, the Punjab government has launched its flagship universal health insurance scheme called Sarbat Sehat Bima Yojana. This insurance scheme is combined with the central government’s Ayushman Bharat and will provide annual cashless treatment up to Rs 5 lakh per family per year. The policy also includes pre-existing diseases. By introducing this scheme, the Punjab state has become India’s first to offer medical insurance cover to its citizens.

14. The Indian government has decided to offer e-tourist visa at how much fee?

(A) $25
(B) $30
(C) $35
(D) $40
(E) $50
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: To attract more foreign travellers, the Tourism Ministry has proposed to introduce an e-visa. It is proposed to cost $25 with the option of a short-term as well as a long-term journey. It will come with one-month validity.

15. Which infectious disease outbreak in prevailing in the world according to the WHO?

(A) Measles
(B) Chicken pox
(C) Malaria
(D) Cholera
(E) Ebola
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: As per the World Health Organisation’s recent study, it is found that Angola, Cameroon, Chad, Kazakhstan, Nigeria, Philippines, South Sudan and Thailand are facing major measles outbreak. It shows approximately 90000 registered cases until June 2019.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ