Daily Current Affairs Quiz - 22 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 22 April 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 22 April 2019

1. Which country will host the annual G20 leaders’ summit in November 2020?

(A) Japan
(B) Saudi Arabia
(C) Russia
(D) South Africa
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Saudi Arabia will host the annual G20 leaders’ summit on November 21-22, 2020 in Riyadh. The G20 is made up of 19 of the world’s biggest economies and the European Union. The group was formed in 1999 to discuss policy matters and financial stability.

2. The election commission launched which application for real-time availability of voter turnout during elections?

(A) Indian Voters
(B) Voter Turnout
(C) PWD
(D) Voter India
(E) Indian Voters Turnout
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Election Commission (EC) launched a new mobile application for near-real-time availability of voter turnout during elections across the country. The beta version of the “Voter Turnout” app, available on Android Play store, currently shows the state-wise and constituency-wise voter turnout in the ongoing Lok Sabha elections.

3. Which Metro rail corporation has kick-started an initiative to become the world’s first 100% solar-powered metro.

(A) Jaipur Metro Rail Corporation Ltd.
(B) Delhi Metro Rail Corporation (DMRC)
(C) Gujarat Metro Rail Corporation (GMRC)
(D) Chennai Metro Rail Limited (CMRL)
(E) Bengaluru Metro Rail Company Limited (BMRCL)
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) started receiving solar power from Madhya Pradesh Rewa Solar Power Project, kick-starting an initiative to be the world’s first 100% green energy rail network. DMRC received 27 megawatts (MW) power from the MP-based project and will gradually increase it to 99 MW. “The power received from Rewa will be utilised for the operational as well as the auxiliary requirement of Delhi Metro. Till now, the solar power generated by the rooftop plants installed in DMRC premises were utilised for the auxiliary requirements such as lighting and air conditioning of stations and depots.

4 When is the Civil Services Day celebrated every year in India?

(A) 19 April
(B) 20 April
(C) 21 April
(D) 22 April
(E) 23 April
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Every year on 21 April, India observes Civil Services Day. On this day, civil servants re-dedicate themselves to work and live for the cause of citizens. It was on this day that Sardar Vallabh Bhai Patel addressed the first batch of civil servants in Independent India at Metcalf House where he referred to civil servants as the ‘steel frame of India’.

5. What is the rank of India in 2019 Global Press Freedom Index?

(A) 100th
(B) 140th
(C) 141st
(D) 135th
(E) 138th
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: India to be ranked 140th out of 180 countries in the annual Reporters Without Borders analysis released recently, with the lead up to the ongoing Indian general elections flagged as a particularly dangerous time for journalists.

6. Saudi Arabia increases Haj Quota of Indian Pilgrims to ___________ lakh ?

(A) Two
(B) Three
(C) Four
(D) Five
(E) Six
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: India’s Haj Quota has been increased by about 25,000, raising the number to 2 lakh from 1.75 lakh by Saudi Arabia. Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman gave the assurance to Prime Minister Narendra Modi at a meeting in February. Also, total 2,340 Muslim women from India will go for Haj without ‘Mahram’ or male companion.This year, the GST on Haj pilgrimage has been reduced from 18 per cent to 5 per cent which will ensure that about Rs 113 crore will be saved by pilgrims during the 2019 Haj.

7. Name the woman astronaut who is about to set a record for the longest single spaceflight?

(A) Christina Koch
(B) Peggy Whitson
(C) Gagandeep Kang
(D) Jessica Meir
(E) Monica Chawla
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: NASA astronaut Christina Koch is going to have her mission on the International Space Station (ISS) extended to 328 days. She would set a record for the longest single spaceflight by a woman. With this, she will eclipse the record of 288 days set by former NASA astronaut Peggy Whitson in 2016-17

8. Which bank tied up with Srei Equipment Finance Limited for infra equipment loans?

(A) Indian Bank
(B) Canara Bank
(C) Bank of India
(D) Bank of Baroda
(E) Indian Overseas Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Srei Equipment Finance Ltd (SEFL) and Bank of Baroda have inked a co-lending arrangement for infrastructure equipment. The partnership will enable Kolkata-based Srei Infrastructure Finance Ltd’s equipment finance segment and Bank of Baroda to team up and expand their respective customer base.

9. How much percent of life insurers premium income was grown for the year 2019, as per the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI)?

(A) 15%
(B) 14%
(C) 13%
(D) 11%
(E) 10%
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Life insurer’s premium income grew 11% in FY19 over 2018 and non-life insurance firms witnessed a 13% rise in their total premium income to Rs 1.70 lakh crore in the financial year ended March 2019. 25 are general insurers: whose collective gross premium in 2018-19 was Rs 1.50 lakh crore, up by around 13% from Rs 1.33 lakh crore in 2018. 7 are stand-alone private sector insurers: they had a rise of 37% in their combined premium to Rs 11,368.82 crore in the financial year ended March 2019, against Rs 8,314.27 crore in 2018. 2 are government-owned specialized insurers: among them, Agricultural Insurance Company of India and ECGC Ltd registered a dip of 7.75% in premium at Rs 8,425.75 crore during the fiscal ended March 2019, as against Rs 9,133.78 crore in 2018.

10. Which rank was fetched by India on EIU’s Cancer Preparedness Index 2019?

(A) 8th
(B) 19th
(C) 24th
(D) 40th
(E) 45th
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Economist Intelligence Unit (EIU) has released the worldwide Index of Cancer Preparedness 2019 (ICP). In the overall ranking, India comes at 19th with a score of 64.9. In Cancer policy and planning, India ranks 17th, however, it scored 80.8 numbers for this rank.

11. Which city will host 18th Asian Billiards Asian Snooker Championship?

(A) Pune
(B) Mumbai
(C) New Delhi
(D) Chandigarh
(E) Hyderabad
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Chandigarh will host the 18th Asian Billiards, the 20th Under-21 Asian Snooker Championship and the 3rd Ladies Asian Snooker Championship from April 27 to May 3.Cueists from 15 Asian countries will participate in the event. The Indian challenge will be spearheaded by current World Billiards champion Pankaj Advani and Asian Ladies snooker champion Amee Kamani.

12. Which Payment Bank has joined hands with Bharti AXA General Insurance for a two-wheeler insurance product?

(A) Paytm Payments Bank
(B) Airtel Payments Bank
(C) India Post Payments Bank
(D) Aditya Birla Payments Bank
(E) Google Pay
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Airtel Payments Bank joined hands with Bharti AXA General Insurance for a two-wheeler insurance product offering which is available on MyAirtel App and at over 40,000 Airtel Payments Bank points across India. This offers various benefits like 70 per cent savings on an annual premium, personal accident cover, protection against third-party liabilities and inspection-free renewal through a paperless process. Also, Customers can avail towing services at no extra cost on claim intimation, at the time of insured vehicle breaks down. Customers without an Airtel Payments Bank account can also avail this policy and can renew their two-wheeler insurance at Airtel Payments Bank banking point.

13. When is Global Earth Day celebrated every year?

(A) 20 April
(B) 21 April
(C) 22 April
(D) 23 April
(E) 24 April
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Several events and campaigns held worldwide on the occasion of Earth Day 2019 to support and protect the environment of the earth. This year’s theme is – Protect Our Species. The theme lays emphasis on the protection of the planet and the preservation of its environment.

14. Where was the Asian Tea Alliance, a union of five tea-growing and consuming countries(India, Indonesia, China, Japan, Sri Lanka) launched?

(A) Indonesia
(B) China
(C) India
(D) Japan
(E) USA
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: To boost tea trade, cultural and technical exchanges as well as the global promotion of tea, the Asian Tea Alliance (ATA), a union of five tea-growing and consuming countries, was opened in Guizhou, China.The alliance was constituted with Indian Tea Association, Indonesian tea Marketing Association,China tea marketing Association, Sri Lanka Tea Board and Tea Association.This Alliance was formed based on the Memorandum of Understanding signed between Indian tea Association and China tea Marketing Association in December 2018 to promote tea consumption in India, China, U.S., Russia, Europe and West Asia.

15. Which nation’s cabinet has adopted the National Artificial Intelligence Strategy 2031?

(A) UAE
(B) Saudi Arabia
(C) India
(D) Oman
(E) Russia
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The UAE Cabinet has adopted the National Artificial Intelligence Strategy 2031. The strategy includes eight strategic objectives, a number of initiatives, along with a number of initiatives aimed at employing artificial intelligence in vital areas such as education, government services and the community wellbeing.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ