Daily Current Affairs Quiz - 21 May 2019

Daily Current Affairs Quiz – 21 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 21 May 2019

1. Which country approved Permanent Residency to certain expatriates?

(A) Iraq
(B) Saudi Arabia
(C) UAE
(D) Iran
(E) Oman
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Saudi government has approved for the first time a scheme that gives permanent residency to certain expatriates, allowing them to own real estate in the kingdom and reside with their families without a Saudi sponsor.

2. Who was confirmed as US deputy attorney general?

(A) James Nilsson
(B) Scott Walker
(C) Rod Rosenstein
(D) Jeffrey Rosen
(E) R. David
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Jeffrey Rosen was confirmed as the United States’ latest deputy attorney general by the US Senate after his predecessor, Rod Rosenstein, left the department recently.

3. Which Indian Actor was felicitated by the Council of European Chambers of Commerce (CEUCC) in India?

(A) Anil Kapoor
(B) Boman Irani
(C) Salman Khan
(D) Aamir Khan
(E) Amitabh Bachchan
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Actor Anil Kapoor was felicitated by the Council of European Chambers of Commerce (CEUCC) in India and a European Union delegation as part of the ‘Europe Day’ celebrations. The actor will be the chief guest for the celebrations.

4. Who received the award of an Honour from the Ministry of Social Justice and Empowerment for unprecedented work to help people change their lives?

(A) Antano and Harini
(B) Avni Shah
(C) Rose and Roger
(D) Samit Ghosh
(E) Ganesh Vidyarthi
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Ministry of Social Justice and Empowerment, Government of India, felicitated Legacy Accelerators, Antano and Harini with the ‘Award for Honour’ for their work to help people change the trajectory of their lives and create a personal legacy in compressed time. Antano and Harini together with their Team of Excellence Installation Specialists and Change Agents were invited to work with some Government officers across various levels.

5. Who has been named by Time Magazine among “Next Generation Leaders 2019”?

(A) Varun Sendhil
(B) Ajey Nagar
(C) Dhruv Rathee
(D) Ashish Chanchlani
(E) Narendra Modi
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Indian YouTuber Ajay Nagar has been named by Time magazine among its ‘Next Generation Leaders 2019’, a list of only 10 young people from around the world who are forging new paths in politics, music and other spheres.

6. Who became the first black African women to scale Everest?

(A) Saray Khumalo
(B) Kuomintang Chi
(C) Aaliyah
(D) Bandile
(E) Sophia Danenberg
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: South African mountaineer Saray Khumalo became the first black woman from the continent to reach Mount Everest’s summit. Her trip to the top of Everest took five days. Saray arrived at the base camp on April, 20 after trekking up the Khumbu Valley from Lukla, Nepal.

7. What is the theme of this year’s World Telecommunications Day and Information Society Day 2019?

(A) Big Data for Big Impact
(B) ICT: Entrepreneurship for Social Impact
(C) Enabling the Positive use of Artificial Intelligence for All
(D) Bridging the Standardization Gap
(E) Big Data for for Social Impact

 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The World Telecommunication Day and Information Society Day is celebrated every year on May 17 around the world. The day was formerly called World Telecommunications Day, but in November 2005, the World Summit on the Information Society called upon the UN General Assembly to declare May 17 as World Information Society Day. Since then, the day came to be known as World Telecommunication and Information Society Day (WTISD) after 2005.

8. What is the theme of this year’s World Hypertension Day?

(A) Know Your Blood Pressure
(B) Health Professionals Educational Professionals
(C) Know Your Numbers
(D) Increasingly Blood pressure and Health
(E) No worry No Pressure
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Hypertension or high blood pressure is a condition in which there is a long-term high force of blood against artery walls. The theme of World Hypertension Day 2019 is “Know your numbers.

9. As per Israel proposal, which country has been selected as the focus country in Jerusalem Film Festival, 2020?

(A) India
(B) Singapore
(C) Bangladesh
(D) Sri Lanka
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Indian Delegation led by Amit Khare, I&B Secretary met Film Commissioners of participating countries at Cannes Film Festival. The Delegation further met Eti Cohen, Director of Film Department and Council, Ministry of Culture and Sports, Israel. During the meeting, Israel proposed India to be the focus country in Jerusalem Film Festival, 2020. The buzz created by the Hindi movie Newton in Israel was also highlighted by the Israeli Delegation.

10. Which Financial services company, has launched a specialised insurance cover titled ‘Mumbai Local Train Cover‘ for passengers travelling in local trains in Mumbai?

(A) SBI Life Insurance Co. Ltd.
(B) Bajaj Finserv
(C) Max Life Insurance Co. Ltd.
(D) Exide Life Insurance Co. Ltd.
(E) Birla Sun Life Insurance Co. Ltd.
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Bajaj Finserv, through it’s lending arm Bajaj Finance Ltd has launched a specialised insurance cover titled ‘Mumbai Local Train Cover‘ for passengers travelling in local trains in Mumbai.This policy provides coverage in case of a mishap during a train journey. The passengers will get an insurance cover of Rs 1 lakh against a payment of Rs 399 per annum. In the event, when an insured passenger suffers a disability as a result of a Mumbai-local train accident, the passenger is covered against loss of income, with Rs. 2000 per week during the policy period.

11. Name the painting of Claude Monet, which was sold for a record-breaking price of $110.7 million (Rs.778 crore) at Sotheby’s Impressionist & Modern Art.

(A) Mueles(Grainstacks)
(B) Women in the Garden
(C) Wild Poppies
(D) Impression, Sunrise
(E) Sun Flowers
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: On May 14, 2019, ‘Mueles’ (Grainstacks) of Claude Monet was sold for a record-breaking price of $110.7 million (Rs.778 crore) at Sotheby’s Impressionist & Modern Art Evening Sale. It became the ninth most expensive work ever sold in the auction. It is the finest work of Claude Monet from ‘Haystacks’ series and became the first impressionist work to cross $100 million thresholds at auction. It depicts stacks of harvested wheat that belonged to Monet’s neighbour. Monet was the founder of French Impressionism and was known as the Master of plein air landscapes. He died in the year 1926 aged 86. The other paintings of Monet are Metropolitan Museum of Art, New York in US, Musée d’Orsay, Paris in France and Art Institute of Chicago.

12. Who was appointed as the next High Commissioner of India to the Kingdom of Eswatini?

(A) Radha Venkataraman
(B) Smriti Irani
(C) Sheela Dixit
(D) Sangeeta Bahadur
(E) Sushma Swaraj
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Ministry of External Affairs, Government of India, announced the appointment of Radha Venkatraman as the next High Commissioner of India to the Kingdom of Eswatini. She is set to take up her responsibility soon. She succeeds Rudra Gaurav Shresth.

13. Which type of missile was test fired recently, that is manufactured by Bharat Dynamics Limited (BDL)?

(A) Long Range surface to air Missile
(B) Air-to-Air Missiles
(C) Beyond-Visual-Range Air-To-Air Missile
(D) Medium-Range Surface-to-Air Missile
(E) Short-Range Air to Air Missile
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Indian Navy has achieved a significant milestone in enhancing its anti-air warfare capability by successfully test-firing a Medium Range Surface to Air Missile (MRSAM) on the western seaboard. It has been manufactured by Bharat Dynamics Limited (BDL).

14. Olympic champion Laura Dahlmeier announced retirement from which sport recently?

(A) Tennis
(B) Ski jumping
(C) Biathlon
(D) Triathlon
(E) Swimming
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Germany’s Double Olympic biathlon champion Laura Dahlmeier announced the retirement at the age of 25 after struggling with health issues. She had won the world titles in 2015 and 2016 and took the overall biathlon World Cup in 2017. In the Winter Olympics 2018, commonly called Pyeongchang 2018, she became the first female biathlete to win sprint as well as the pursuit at the same Olympics. She had also won a bronze in the individual event in Pyeongchang. In 2012, fellow German biathlete Magdalena Neuner, a double Olympic champion, had also retired aged 25.

15. Winner of International Cricket Council(ICC) world cup 2019 will receive _________, the highest prize money in the history of the tournament.

(A) 1 million Dollar
(B) 3 million Dollar
(C) 2 million Dollar
(D) 4 million Dollar
(E) 5 million Dollar
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The winners of the upcoming World Cup in England will receive a record $4 million for lifting the trophy, the International Cricket Council. In all, a total of $10 million is on offer during the showpiece men’s one-day international tournament, which starts later this month and lasts 46 days. CC CWC 2019 — Prize Money: Winners (1) $4,000,000; Runners-Up (1) $2,000,00; Losing Semi-Finalists (2) $800,000 each; Winners of each league stage match (45): $40,000 each; Teams that do pass the league stage (6) $100,000 each.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ