Daily Current Affairs Quiz - 21 June 2019

Daily Current Affairs Quiz – 21 June 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 21 June 2019

1. Which nation’s researchers have developed a new type of cooling vest for sports athletes?

(A) Switzerland
(B) Germany
(C) Japan
(D) South Korea
(E) India
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Japanese researchers have developed a new type of cooling vest for sports athletes that may help them compete safely in sweltering summer conditions. The researchers from Hiroshima University collaborated with a Japanese sportswear company Mizuno to test a new type of cooling vest. The cooling vest is filled with ice packs and features a collar that can also cool the neck. The aim of the vest is to cool the athletes’ upper-body skin which can decrease heart rate and temperature of their neck and skin.

2. When is World Refugee Day observed?

(A) June 17
(B) June 18
(C) June 19
(D) June 20
(E)June 21
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: World Refugee Day is observed on June 20 each year. The day is dedicated to raising awareness of the situation of refugees throughout the world. The theme for 2019 World Refugee Day is #StepWithRefugees — Take A Step on World Refugee Day.

3. Which country will host the 2019 African Union (AU) Summit?

(A) Libya
(B) Mali
(C) Niger
(D) Ghana
(E) Myanmar
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Government of India has extended USD 15 million assistance to Niger for organising the African Union (AU) summit in Niamey from July 7-8, 2019. It is the first time that Niger will host the AU summit.

4. With state has inked pact with NPCI for MeeSeva portal services?

(A) Rajasthan
(B) Telangana
(C) Karnataka
(D) Gujarat
(E) Odisha
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The National Payments Corporation of India (NPCI) and Government of Telangana have signed an agreement to offer the users of MeeSeva portal the option to pay using UPI Collect Request, RuPay Debit and Credit Cards for the services.

5. Who has been appointed as India’s representative in the Council of the International Civil Aviation Organisation (ICAO)?

(A) Shefali Juneja
(B) Aparna Vedapuri Singh
(C) Leena Nair
(D) Alka Banerjee
(E) Aloka Shekhar
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Shefali Juneja has been appointed as India’s representative in the Council of the International Civil Aviation Organisation (ICAO). She has been appointed to the post of Representative of India in the ICAO, Montreal, Canada, for a period of three years.

6. FX-Retail is an electronic trading platform to be launched by ____________

(A) FEMA
(B) RBI
(C) BSE
(D) Clearing Corporation of India Limited
(E) NSE
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Clearing Corporation of India Limited (CCIL) will roll out an electronic trading platform for buying/selling foreign exchange by retail customers of banks named FX-Retail on August 05, 2019.

7. Which cricketer has been ruled out of the ICC World Cup tournament?

(A) Rishab Pant
(B) Bhuvneshwar Kumar
(C) Rohit Sharma
(D) Shikhar Dhawan
(E) Virat Kohli
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Shikhar Dhawan has been ruled out of the entire cricket world cup 2019 due to fracture on his thumb. Dhawan had gotten hurt during his century innings against Australia. Rishab Pant has been called in to replace Dhawan in the team.

8. The ‘Back to the Village’ programme has been launched by which state for rural development?

(A) Maharashtra
(B) Jammu & Kashmir
(C) Haryana
(D) Odisha
(E) Chattisgarh
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Government of Jammu and Kashmir has launched its ambitious outreach programme, ‘Back to the Village’, to be undertaken from June 20-27 across all Panchayats of the state.

9. The International Surfing Day is observed on ____________

(A) Third Thursday of June
(B) June 19
(C) June 20
(D) Third Saturday of June
(E) Fourth Saturday of June
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The International Surfing Day (ISD) is held annually on the third Saturday of June to promote the popularity of surfing and to attract new participants. In 2019, the ISD is being held on June 15. The theme of 2019 ISD is “Protect & Enjoy.”

10. Based on the annual Asian Development Outlook report 2019 of ADB, which country has emerged as the fastest growing economy in the Asia-Pacific region?

(A) China
(B) India
(C) Bangladesh
(D) Malaysia
(E) USA
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: According to the Asian Development Bank (ADB), Bangladesh has emerged as the fastest growing economies in the Asia-Pacific region comprised of 45 countries. As per the ADB’s annual Asian Development Outlook (ADO), Bangladesh achieved a growth rate of 7.9 percent in 2018-19, which was the fastest expansion since 1974.

11. Name the Indian who has been awarded the 2019 Commonwealth Secretary-General’s Innovation for Sustainable Development Award?

(A) Nitesh Kumar Jangir
(B) Vinod Dham
(C) Man Mohan Sharma
(D) Suhas Patankar
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Nitesh Kumar Jangir, an Indian engineer, has won the 2019 Commonwealth Secretary-General’s Innovation for Sustainable Development Award. He won the award in People’s category for his low-cost breathing support device named as Saans for new-born babies. The Bangalore-based electronics engineer is the co-founder of Coeo Labs, a medical device company with a vision to prevent preventable deaths in the field of emergency and critical care.

12. World Sickle Cell Awareness Day is held every year on _____________

(A) June 20
(B) June 19
(C) June 17
(D) June 15
(E) June 13
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: World Sickle Cell Awareness Day is a United Nations recognised day celebrated on June 19 each year to raise public awareness about sickle cell disease and its treatment methods.This year the Sickle Cell Society is celebrating 40 years of working in the sickle cell community.

13. Four Rajya Sabha MPs of which party joined the BJP on June 20?

(A) TDP
(B) Congress
(C) DMK
(D) Shiv Sena
(E) AAP
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: In a mega political setback, four of six Telugu Desam Party (TDP)members of Rajya Sabha group has passed resolution to merge themselves with the BJP. YS Chowdary, C M Ramesh, T G Venkatesh joined the party in presence of BJP Working President J P Nadda and Union Minister Thawarchand Gehlot at the party Headquarters in New Delhi while MP G Mohan Rao could not come due to health reasons.

14. Name of Indian-Origin man who was recently honoured with ‘Star Of Jerusalem’ medal by Palestine.

(A) Munir Ansari
(B) Ashfaq-ul Hasan
(C) Rajdeep Singh
(D) Pawan Joshi
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Palestinian President Mahmoud Abbas has conferred Indian-origin Sheikh Mohammad Munir Ansari with the Star of Jerusalem medal – one of the highest honours given to foreign nationals by the Palestinian Authority – for strengthening Indo-Palestine ties.

15. What is the subject of International Yoga Day 2019?

(A) Yoga with Gurus
(B) Yoga by Gurus
(C) Yoga and Gurus
(D) Learn Yoga by Gurus
(E) Practice Yoga with Gurus
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The International Day of Yoga 2019 theme is “Climate Change” and it will be celebrated at United Nation on 20 June 2019 with “Yoga with Gurus” followed by a panel discussion on 21 June.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ