Daily Current Affairs Quiz - 21 August 2019

Daily Current Affairs Quiz – 21 August 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 21 August 2019

1. After the recent orders by the Ministry of Home Affairs, what will be the retirement age of the Central Armed Police Force personnel?

(A) 58
(B) 59
(C) 60
(D) 61
(E) 65
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The government has passed the order to revise the retirement age of all Central Armed Police Forces. Now, the Central Reserve Police Force, Border Security Force, Indo-Tibetan Border Police, Sashastra Seema Bal personnel will retire at the age of 60 instead of 57 years. These forces guard the national border, counter the terrorism along with anti-Naxal operations and maintenance of law and order.

2. Which nation has recently accused India of setting up “fifth-generation warfare”?

(A) China
(B) Pakistan
(C) Bangladesh
(D) United States
(E) Myanmar
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Dithering Pakistan has accused India of using water as a weapon and stated it as “fifth-generation warfare”. Due to the excessive rain in India, excess water was being released over Satluj river dam, which is in accordance with the Indus treaty. Whereas, Pakistan said that India failed to inform about it.

3. Which national leader’s 75th birth anniversary was observed on August 20, 2019?

(A) Rajiv Gandhi
(B) Jawaharlal Nehru
(C) A P J Abdul Kalam
(D) Narendra Modi
(E) Sonia Gandhi
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Also referred as Sadbhavna Diwas, the 75th birth anniversary of former Prime Minister of India, late Rajiv Gandhi’s was observed on August 20, 2019. The day is observed every year to commemorate the youngest prime minister’s working process, techniques and philosophy. The theme of the event was communal harmony and national integration.

4. The Okjokull glacier has lost its identity due to climate change, Which country is it in?

(A) Ireland
(B) Antarctica
(C) Greenland
(D) Iceland
(E) Africa
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Nordic Island region, Iceland had recently held a funeral for losing its first glaciers due to climate change. The government officials along with scientists, activists and the general public bid their goodbyes to the Okjokull ice sheet which was located in west-central Iceland.

5. Which country will be bestowing ‘Order of Zaid’ award upon PM Narendra Modi?

(A) Bhutan
(B) Thailand
(C) UAE
(D) Japan
(E) Zimbabwe
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Named after the founding father of the UAE, Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, the award of highest honour, ‘Order of Zayed” will be bestowed upon Indian Prime Minister Narendra Modi who will be travelling to the UAE and Bahrain from 23-25th August. This is being given for enhancing bilateral trade and relations between the two countries.

6. The recent US missile test has been described as ‘escalation of military tensions’ by which country?

(A) North Korea
(B) Japan
(C) Russia
(D) South Korea
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Soon after tearing up the treaty pact with Russia, the United States escalated military tensions by testing a medium-range cruise missile from Washington. Although the missiles were not nuclear-equipped. As per the INF treaty, land, conventional and nuclear missiles are banned to abolish nuclear arms race between these two countries.

7. Facebook’s plea for transfer of Aadhaar- social media linking cases has been accepted by which court?

(A) Delhi MC
(B) Allahabad HC
(C) Supreme Court
(D) Madras HC
(E) Kerala HC
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: After the top court issued the notice to the centre, google, youtube, twitter and facebook to link users with Aadhaar. The social media giant Facebook had approached the Supreme Court which has agreed to hear the plea.

8. Who is the new President of Paytm?

(A) Renu Satti
(B) Vijay Shekhar Sharma
(C) Madhur Deora
(D) Sandeep Tandon
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The senior vice-president Madhur Deora has been elevated as the president of Paytm. He will be the only senior executive if the business to hold this title. This digital wallet company Paytm is owned by One97 Communications.

9. What is the newly recommended corporate tax rate by the Direct Tax Code task force?

(A) 25 percent
(B) 30 percent
(C) 15 percent
(D) 20 percent
(E) 50 percent
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: To overhaul the 58 years old Income tax act, the Direct Tax Code task force has been created. This team has recommended slashing the corporate tax for both domestic and foreign companies to 25 percent. The earlier tax was 30 percent for large companies and 40 percent for foreign companies.

10. Which scientist has received the JC Bose Fellowship for 2019?

(A) Kumarasamy Thangaraj
(B) Shekhar C. Mande
(C) Avinash Kumar Agarwal
(D) Maneesha S Inamdar
(E) Ajit Kumar Shasany
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The chief scientist of CSIR, Dr K Thangaraj, has been awarded the JC Bose Fellowship for 2019. This recognition is given for his outstanding contributions in the field of population and medical genomics. This award is a joint collaboration of the department of science and technology, science and engineering research board and the government of India.

11. Which city will host the WEF’s India Economic Summit 2019?

(A) Hyderabad
(B) Mumbai
(C) New Delhi
(D) Noida
(E) Pune
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Scheduled between 3rd and 4th October, India Economic Summit will be held at New Delhi. The event has been organized by the World Economic Forum in collaboration with Confederation of Indian Industry. The main aim of this event is to promote deeper collaboration between South Asia and ASEAN nations.

12. The BCCI has reduced the ban Indian cricketer S Sreesanth to how many years?

(A) 10 years
(B) 7 years
(C) 12 years
(D) 8 years
(E) 3 years
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Alleged for spot-fixing scandal in IPL, S Sreesanth has got a major relief. BCCI Ombudsman Justice DK Jain has reduced the life ban to seven years. The player can now play all forms of cricket from 13th September 2020.

13. With which institution did Wipro ink pact for research in autonomous systems, robotics and 5G?

(A) Indian Institute of Technology, Kanpur
(B) Jawaharlal Nehru University (JNU)
(C) Indian Institute of Technology, Madras
(D) Indian Institute of Science (IISc)
(E) Indian Institute of Technology,Delhi
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Global IT giant, Wipro Limited has made an association with the Indian Institute of Science. It is to conduct advanced applied research in autonomous systems, robotics and 5G space. These two organisations have jointly set up an industry-academia collaboration unit called WIRIN aka the Wipro IISc Research and Innovation

14. Who is the newly appointed MD and CEO of Vodafone Idea?

(A) Ravinder Takkar
(B) Arun Kumar Adhikari
(C) Vivek Badrinath
(D) Balesh Sharma
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: After the stepping down of Balesh Sharma, the old hand of Vodafone, Ravinder Takkar has been appointed as the MD and CEO of Vodafone Idea. He will be resuming the post with immediate effect. He has been working with Vodafone for 25 years and has held many senior positions in the company across the globe.

15. When is the World Mosquito Day observed?

(A) August 19
(B) August 21
(C) August 20
(D) August 18
(E) August 22
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: To commemorate, Sir Ronald Ross’, a British doctor’s 1897 discovery that female mosquitoes transmit malaria between humans, this day is observed across the globe on 20 August. Considered as one of the deadliest animals on earth, the mosquito has the ability to carry and spread the disease which can kill million people in a year.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ