Daily Current Affairs Quiz - 20 May 2019

Daily Current Affairs Quiz – 20 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 20 May 2019

1. Which social media platform announced its partnership with the Indian Wheelchair Cricket Association as the team sponsor for Team India during Asia Cup 2019?

(A) Hike
(B) Helo
(C) Wechat
(D) Telegram
(E) Whatsapp
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Helo, India’s social media platform, has announced its partnership with the Indian Wheelchair Cricket Association as the team sponsor for Team India during the Asia Cup 2019, which is scheduled from May 15 in Nepal.

2. Which company partnered with France based Rakuten Aquafadas on building enhanced customer experience offerings?

(A) Tech Mahindra
(B) Infosys
(C) TCS
(D) Wipro
(E) IBM
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: IT services firm Tech Mahindra and French digital content publishing firm Rakuten Aquafadas signed an MoU to collaborate on building enhanced customer experience offerings. Rakuten Aquafadas and Tech Mahindra aim to build a Customer Experience Offering leveraging the suite of software that Rakuten Aquafadas provides for digital publishing.

3. Which city’s metro tied up with Instamojo for card payments?

(A) Delhi
(B) Mumbai
(C) Lucknow
(D) Ahmedabad
(E) Bangalore
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Reliance Infrastructure promoted Mumbai Metro One announced a tie-up with payment gateway ‘Instamojo’ to enable card payments aimed at boosting cashless travel. Accordingly, the 4.50 lakh commuters of Mumbai Metro One can now pay for their tickets by debit/credit cards for all kinds of ticketing products like single journey token or return journey token.

4. Wholesale Price Index-based Inflation slides to ______ percent in April 2018.

(A) 3.87%
(B) 2.86%
(C) 3.07%
(D) 3.97%
(E) 4.07%
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Wholesale Price Index (WPI)-based inflation for April 2019 eased to 3.07%, from 3.62% in April 2018. The latest WPI print was also lower than 3.18% recorded in March this year. Build up inflation for the financial year so far was 0.75%, lower than 0.86% in the corresponding period of the previous year.

5. Which organisation launched a pilot scheme for NBFCs?

(A) NABARD
(B) RBI
(C) SIDBI
(D) IRDA
(E) DRDO
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: To give a fillip to digital lending, Small Industries Development Bank of India (SIDBI)has put together a pilot scheme to extend financial assistance of up to Rs 10 crore to new-age fintech non-banking finance companies (NBFCs) engaged in financing small businesses and other income-generating activities.

6. In which city, India will be setting up its military space agency?

(A) Mumbai
(B) Chennai
(C) Bengaluru
(D) Pune
(E) Hyderabad
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Soon after it successfully carried out an anti-satellite test, India is setting up its military space agency headquartered at Bengaluru with the ace fighter pilot Air Vice Marshal SP Dharkar as its likely head.

7. Name the online writing of Annual Performance Appraisal Report (APAR) project launched for Group ‘B’ and ‘C’ Officers of Central Board of Indirect Taxes & Customs (CBIC).

(A) OPT(Officers Performance Tools)
(B) SPARROW (Smart Performance Appraisal Report Recording Online Window)
(C) PAOW (Performance Appraisal Online Window)
(D) PAOWO (Performance Appraisal Online Window for Officers)
(E) None of these
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) notified that for better human resource management, it will conduct annual performance appraisal report (APARs) of over 46,000 Group B and C officers (IRS– Indian Revenue Service officers in Customs and Central Excise in 2016-17) online in SPARROW (Smart Performance Appraisal Report Recording Online Window). The DGHRM (Directorate General of Human Resource Management), the HR (Human Resource) arm of CBIC, is the implementing agency for this project.

8. Which country has become the first in Asia, to legalise same-sex marriage?

(A) Philippines
(B) Vietnam
(C) Taiwan
(D) Thailand
(E) India
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: For the first time in Asia, Taiwan’s parliament legalised same-sex marriage, as lawmakers passed a bill permitting same-sex couples to form ‘exclusive permanent unions‘ which would let them apply for a ‘marriage registration’ (under Clause Four) with government agencies. In 2017, Taiwan’s constitutional court ruled that same-sex couples had the right to legally marry, but also notified that Taiwan had 2 years to make necessary changes to the law.The vote took place on the International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia, that is on 17th May 2019. Taiwan has been 1 of the most progressive societies in Asia for gay rights, in the last 10 years. Taiwan had staged Asia’s biggest annual gay pride parade. The only places in the broader Asia-Pacific region to have passed gay marriage laws are Australia and New Zealand.

9. Name the Maritime Exercise between Singapore and India that was held in Singapore recently.

(A) SIMBEX
(B) Varuna
(C) INDRA NAV
(D) SLINEX
(E) IMDEX
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: INS Kolkata (being designed and built in India, it is an advanced stealth destroyer capable of engaging multiple threats from the air, sea and underwater) and INS Shakti (is a fleet support ship that provides fuel, provisions and munitions to warships at sea), the 2 warships of the Indian Navy participated in a 3-day Asia Pacific naval and maritime event titled the International Maritime Defence Exhibition Asia (IMDEX Asia-2019) (it commenced on May 14, 2019) held in Changi Exhibition Centre, Singapore.

10. Which country’s people are seeking help to reduce their alcohol intake, as per the 8th edition of Global Drug Survey 2019?

(A) Thailand
(B) India
(C) Malaysia
(D) Singapore
(E) Nigeria
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: According to the 8th edition of Global Drug Survey (GDS) 2019, Indians are seeking help more than any other countries to reduce their alcohol intake. The survey was conducted online in between October and December 2018. Around 1,00,000 respondents from 30 countries have participated in the online survey. People participated from India are mostly male (age 25 to 34 years). GDS is an independent research organization based in London, UK.

11. Who was appointed as the Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of Ujjivan Small Finance Bank?

(A) Samit Ghosh
(B) Nitin Chugh
(C) Sunil Patel
(D) Nandlal Sarda
(E) Vikas Arora
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Ujjivan Small Finance Bank has appointed Nitin Chugh as its Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) for a period of 3 years from December 1, 2019. The current MD and CEO Samit Ghosh’s tenure will end on November 30, 2019.

12. Name the Indian Coast Guard Ship (ICGS), that was decommissioned in Visakhapatnam, Andhra Pradesh.

(A) ICGS Rajdhwaj
(B) ICGS Samarth
(C) ICGS Samrat
(D) ICGS Vigraha
(E) ICGS Vikrant
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Indian Coast Guard Ship (ICGS) ‘Vigraha’ decommissioned at Visakhapatnam, Andhra Pradesh. It is a frontline offshore patrol served for 29 years from 1990 to 2019. It was the seventh offshore patrol vessel built by the Mazagaon Dock Limited, Mumbai.

13. Union Ministry of Environment is creating a new DNA Database of which animal in order to curb poaching?

(A) Dolphin
(B) Crocodile
(C) Indian Rhinos
(D) Chimpanzee
(E) Rat
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Union Ministry of Environment has announced a project to create DNA Database for Indian Rhinos. This is done in order to curb poaching and collect evidence for wildlife crimes including Rhinos.The deadline to meet this project is 2021.The database will be kept in the Wildlife Institute of India (WII) headquartered in Dehradun, Uttarakhand.There are three species of rhinos, of which only one, the Indian rhino or One-horned Rhinos is found in the country mainly in Kaziranga National Park, Assam.

14. India recently delivered a pair of Mi-24 attack helicopters to which country?

(A) Sri Lanka
(B) Afghanistan
(C) Qatar
(D) Bangladesh
(E) Pakistan
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Vinay Kumar, Indian Ambassador to Afghanistan, handed over Mi-24 attack helicopters to Acting Defence Minister Asadullah Khalid at the Kabul Air Force Base, Afghanistan. India has been one of the largest donors of Mi-24 helicopters to Afghanistan and has contributed almost USD three billion as an aid to the war-torn country since 2001.

15. A High-Level Committee on Digital Payments recently submitted its report to the RBI. The Committee is headed by whom?

(A) Nandan Nilekani
(B) Kishore Sansi
(C) Sanjay Jain
(D) Aruna Sharma
(E) Arun Jaitley
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Nandan Nilekani-headed panel on Digital Payments submitted its report to the Reserve Bank of India. The Reserve Bank will now examine the recommendations of the Committee. If necessary, the bank will merge the recommendations with the recently released ‘Payment Systems Vision 2021’, published on May 15, 2019.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ