Daily Current Affairs Quiz - 20 June 2019

Daily Current Affairs Quiz – 20 June 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 20 June 2019

1. Which state has launched the Chief Minister Yuva Sambal Yojana?

(A) Rajasthan
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar
(D) Haryana
(E) Odisha
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The state government of Rajasthan has announced that the unemployed youth having graduation or equivalent degree will be given unemployment allowance up to Rs 3,500 per month under the Chief Minister Yuva Sambal Yojana.

2. The 12th ReCAAP ISC Capacity Building Workshop was organised in which city?

(A) Pune
(B) Mumbai
(C) Hyderabad
(D) New Delhi
(E) Nagpur
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Indian Coast Guard (ICG) along with the Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against Ships in Asia (ReCAAP) Information Sharing Centre (ISC), is co-hosting the 12th Capacity Building workshop in New Delhi from June 19-20, 2019.

3. Who among these has been elected as the Speaker of the 17th Lok Sabha?

(A) Arjun Ram Meghwal
(B) Om Birla
(C) Manoj Rajoria
(D) Dushyant Singh
(E) Sumitra Mahajan
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Bharatiya Janata Party (BJP) MP Om Birla has been unanimously elected as the Speaker of the 17th Lok Sabha on June 19, 2019. Birla is also a member of the Standing Committee on Energy in Parliament, member of the Committee on Petitions and Consultative Committee for Ministry of social justice and empowerment. He has an 86% average attendance in the House.

4. Which of this day is observed as the International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict?

(A) June 17
(B) June 18
(C) June 19
(D) June 20
(E) June 21
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The third annual International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict was observed across the world on June 19, 2018. The day aims to foster solidarity with the survivors who endure multiple, intersecting stigmas in the wake of sexual violence, including the stigma of association with a terrorist group and of bearing children conceived through rape by the enemy.

5. As per the UN’s World Population Prospects 2019 report, which country is projected to surpass China as the world’s most populous country by 2027?

(A) United Kingdom
(B) Bangladesh
(C) Nigeria
(D) India
(E) Singapore
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: India is expected to surpass China to become the world’s most populous country in the next eight years, by or around 2027 as per the UN report ‘The World Population Prospects 2019. India, along with eight other countries, will make up over half of the estimated population growth between now and 2050.

6. Name the first ever satellite of Sri Lanka which has been launched into the orbit recently?

(A) Buddha-1
(B) Ravana-1
(C) Ceylon-1
(D) Maha-1
(E) Rama-1
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Sri Lanka’s first satellite ‘Ravana-1’, was successfully launched into orbit on June 17 from the International Space Station (ISS) along with two other BIRDS 3 satellites from Japan and Nepal. Ravana-1 will orbit 400-km away from the earth.

7. Name the institute which has topped the QS World University Rankings 2020?

(A) Massachusetts Institute of Technology
(B) Stanford University
(C) Harvard University
(D) University of Oxford
(E) Indira Gandhi National Open University
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The World-class Massachusetts Institute of Technology (MIT) has topped the latest QS World University Rankings for the eighth consecutive year. No other university has achieved the top position for such a long run till now.

8. Lalrinchhana who passed away recently was the former minister of which state?

(A) Tripura
(B) Assam
(C) Sikkim
(D) Mizoram
(E) Chattisgarh
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Former Mizoram minister and leader of Mizo National Front (MNF), Lalrinchhana, passed away suffering from cancer. He was 84.

9. The Cricket Australia has signed a multi-year deal with which Indian IT firm for digital experience in cricket?

(A) Infosys
(B) HCL Technologies
(C) TCS
(D) Wipro
(E) IBM
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: IT major, HCL Technologies has entered into a multi-year contract with Cricket Australia (CA), the governing body of Australian cricket to provide digital experience to cricket fans, players, partners, employees, and volunteers across the country and around the world. HCL Tech will be the digital technology partner of CA.

10. How much amount has been approved by the Government of India for the State Cancer Institute at Government Medical College in Jammu?

(A) Rs 100 crore
(B) Rs 58 crore
(C) Rs 120 crore
(D) Rs 99 crore
(E) Rs 150 crore
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Ministry of Health and Family Welfare, Government of India, has approved 100 bedded State Cancer Institute at Government Medical College in Jammu worth Rs 120 crore to strengthen the tertiary level cancer services in the state.

11. BIRDS 3 Satellite project is run by which country?

(A) North Korea
(B) Malaysia
(C) Japan
(D) China
(E) Hong Kong
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Japan’s work with non-space faring countries continued with Birds-2 in 2018 with the Philippines, Bhutan, and Malaysia. Mongolia plans to launch a second satellite in 2019. Ghana plans to build GhanaSat-2 and GhanaSat-3, with GhanaSat-2 focusing on water pollution, illegal mining, and deforestation.

12. How much amount of monthly allowance has been announced by the state government of Rajasthan for unemployed male graduates of the state?

(A) Rs 2500
(B) Rs 3000
(C) Rs 3500
(D) Rs 4000
(E)Rs 4500
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: To be eligible for the scheme the applicants should be natives of Rajasthan. Male applicants will get Rs 3,000 per month. Women and differently-abled will get Rs 3,500 per month.

13. Which Indian institution has emerged as the best Indian institution as per 2020 QS World University Ranking?

(A) IIT Bombay
(B) IIT Delhi
(C) IISc Bengaluru
(D) IIT Kharagpur
(E) IIT Madras
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Indian Institute of Technology, Bombay (IIT-Bombay), has emerged as the best institution of India in the 2020 QS World University Ranking. It is ranked 152 globally. No institute of India is in top 100.

14. The headquarters of the Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against Ships in Asia (ReCAAP) is in which country?

(A) China
(B) United States
(C) India
(D) Singapore
(E) Japan
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The ReCAAP is the first regional Government-to-Government agreement to deal with piracy and armed robbery at sea in Asia. Its headquarter is in Singapore.

15. Which country recently issued tsunami advisory after a 6.8-magnitude earthquake hit the northwest of the country?

(A) Indonesia
(B) Japan
(C) Bangladesh
(D) Australia
(E) Swimming
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Japan issued a tsunami advisory after a strong 6.8-magnitude earthquake hit the northwest of the country. As per Japan’s meteorological agency, a wave of one metre is expected to hit the coast of the Sea of Japan, north of Tokyo.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ