Daily Current Affairs Quiz – 20 August 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 20 August 2019

1. When was the World Humanitarian Day 2019 observed?

(A) 19th August
(B) 20th August
(C) 21st August
(D) 18th August
(E) 17th August
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: With the theme ‘Women Humanitarians’, the world humanitarian day is being celebrated today. This annual event is observed to pay tribute to the humanitarian aid workers. They risk their lives in social service to the crisis-affected people across the world.

2. Where was the International Conference on Teacher Education held?

(A) New Delhi
(B) Mumbai
(C) Bengaluru
(D) Kolkata
(E) Jaipur
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: An International Conference on Teacher education titled “Journey of Teacher Education: Local to Global” was inaugurated at New Delhi. This two-day event is being organized by the National Council of Teacher Education as a part of the silver jubilee celebration of its establishment in 1995.

3. The 28th session of BASIC Ministerial meeting 2019 was held in which country?

(A) Russia
(B) France
(C) Brazil
(D) Switzerland
(E) Germany
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Brazil, South Africa, India and China comprise BASIC countries which are working together for climate negotiations. This year’s 28th BASIC ministerial meeting was held in Brazil from 14th to 16th August.

4. Which state will have the country’s first Central Institute of Chemical Engineering & Technology?

(A) Karnataka
(B) Maharashtra
(C) Jharkhand
(D) Gujarat
(E) Andhra Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: To boost the chemical industry, India’s first Central Institute of Chemical Engineering & Technology will be set up in Gujarat. At the cost of 54 crores, the institute will come up either at Ahmedabad or Surat to benefit the tribal students and the plastic industry.

5. Marnus Labuschagne has become the first cricketer in the world to be a ‘concussion substitute’ in test cricket. He plays for which country?

(A) Australia
(B) England
(C) South Africa
(D) New Zealand
(E) Zimbabwe
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Australia’s all-rounder right-handed batsman Marnus Labuschagne becomes the world’s first cricketer to be a ‘concussion substitute’ in the test cricket format. He will bat in the place of Steve Smith after he was diagnosed with a concussion in the neck while hitting the ball.

6. According to the survey by NGO Greenpeace, which country is the largest emitter of anthropogenic sulphur dioxide?

(A) China
(B) Russia
(C) India
(D) United States
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: In the recent data released by the environmental NGO, Greenpeace, it is said that India is the world’s largest emitter of anthropogenic sulphur dioxide which is produced by burning the coal. As per the NASA data also, there are over 15% SO2 hotspots across the country. This was detected by the Ozone Monitoring Instrument satellite.

7. Which state will establish ‘Lemru Elephant Reserve’?

(A) Chhattisgarh
(B) Assam
(C) Odisha
(D) Haryana
(E) Kerala
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Lemru forest in Chhattisgarh will soon be becoming an elephant reserve. This is to provide a permanent habitat for wild elephants in the state. This forest is spread across 450 sq km and will be suitable to protect and preserve these wild beauties.

8. National Payments Corporation of India launched a new RuPay JCB Global Cards in association with which country?

(A) Russia
(B) Japan
(C) Bhutan
(D) Sri Lanka
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: To connect the global network of ATMs and merchant’s, Japan Credit Bureau and National Payments Corporation of India had established the partnership in 2015. They have launched a new credit card called RuPay JCB Global Cards. They have tied up with eight banks who will issue them.

9. Which institute has developed a unique robot named GraspMan?

(A) IIT Kanpur
(B) IIT Delhi
(C) IIT Madras
(D) IIT Bombay
(E) IIT Kharagpur
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: To provide aid in search and rescue operations, the researchers of IIT Madras have developed ‘GraspMan’, which is a multi-modal robot. This comes with good grasping, locomotion and manipulation abilities much like a human hand.it will aid in Industrial areas also.

10. Manmohan Singh has been elected as a member of Rajya Sabha from which state?

(A) Maharashtra
(B) Gujarat
(C) Rajasthan
(D) Karnataka
(E) Andhra Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Manmohan Singh has been elected as a member of Rajya Sabha from Rajasthan. This seat had been vacant since the demise of Madan Lal Saini in June. He was elected unopposed as BJP did not stand any candidate this time.

11. Which is the World’s first country to have National Essential Diagnostics List?

(A) India
(B) United States
(C) Britain
(D) China
(E) Brazil
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: To bridge the current regulatory system gap, the Indian Council of Medical Research has finalised India’s first National Essential Diagnostics List. This covers all medical equipment along with in-vitro diagnostic devices. This list will help the government to decide the type of test required by healthcare agencies working in remote areas.

12. Hima Das won the 300 m gold in 2019 Athleticky Mitink Reiter in the Czech Republic recently. This is her __ win.

(A) 4th
(B) 5th
(C) 6th
(D) 7th
(E) 3rd
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Hima Das and Mohammad Anas clinched gold medals in 300m race. The Athleticky Mitink Reiter event was held in the Czech Republic. This was her sixth consecutive win in European races. won the gold clocking 32.41 seconds. National record holder Mohammad Anas has already qualified for the 400m event for the World Championships to be held in Doha later this year.

13. PM Modi recently inaugurated Mangdechhu hydroelectric power plant. In which country is this power plant situated?

(A) Bangladesh
(B) Bhutan
(C) Sri Lanka
(D) Malaysia
(E) Nepal
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: During the recent visit to Bhutan, the PM Narendra Modi had inaugurated the Mangdechhu hydroelectric power plant. This project will generate 10,000 MW hydropower by 2020.

14. In which city did the Punjab and Haryana High Court start its first virtual court through video conferencing?

(A) Panipat
(B) Rohtak
(C) Hisar
(D) Faridabad
(E) Gurugram
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: To deal with traffic challan cases across the state, the Punjab and Haryana High Court has started its first virtual court in Faridabad. It is launched under the guidance of e-Committee of the Supreme Court of India. Automatic fines will be computed on the screen of the judge.

15. What is the new per cent of equity share capital issued by Start-ups and technology companies with differential voting rights?

(A) 45%
(B) 55%
(C) 74%
(D) 65%
(E) 35%
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Under the Companies Act, 2013, the Government of India has amended the provisions related to the issue of shares with Differential Voting Rights to enable the start-up promoters to retain control over the company. The ministry of corporate affairs has raised the cap to 74% from the existing 26 %.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ