Daily Current Affairs Quiz - 2 May 2019

Daily Current Affairs Quiz – 2 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 2 May 2019

1. What was the theme of the World Veterinary Day, this year?

(A) ‘Antimicrobial resistance – from awareness to action’
(B) ‘Continuing Education with a One Health Focus’
(C) ‘Vector borne diseases with zoonotic potential’
(D) ‘Value of Vaccination’
(E) ‘Vaccination of vets for their healthy life’
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: World Veterinary Day was observed on 27th April 2019 to promote the veterinary profession all over the world. The theme for this year was ‘Value of Vaccination’.This Day was established in 2000 by the World Veterinary Association(WVA) and it has been observed on the last Saturday in April since 2001.

2. The book titled “Politics of Jugaad: The Coalition Handbook” speaks about the possibility of a coalition government after the 2019 Lok Sabha polls. Who is the author of the book?

(A) Amitav Ghosh
(B) Vikram Seth
(C) Saba Naqvi
(D) Anita Desai
(E) Shashi Tharoor
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Journalist Saba Naqvi has composed a book named “Politics of Jugaad: The Coalition Handbook” in which she examines the possibility of a coalition government after the 2019 Lok Sabha polls. The book discusses the nature of transformation in Indian political parties and their role in present times. The author, Saba Naqvi is a well-known journalist and political analyst in India.

3. Who won the Tony Award and the Olivier Award for writing ‘Children of a Lesser God’?

(A) Arthur Miller
(B) Mark Medoff
(C) Ntozake Shange
(D) Neil Simon
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Olivier and Tony awards winner, for writing ‘Children of a Lesser God’, Mark Medoff passed away at the age of 79 at Mesilla Valley Hospice in Las Cruces, New Mexico after a prolonged battle with multiple myeloma, cancer, and renal failure. The screen adaptation of “Children of a Lesser God” earned an Oscar nomination. He was born on 18th March 1940 in Mount Carmel, Illinois, United States.

4. Pungam Kannan who passed away recently was titled as ‘Pele of Asia’.He was associated with which sports?

(A) Football
(B) Cricket
(C) Badminton
(D) Tennis
(E) Squash
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Pungam Kannan, former India’s ace footballer passed away at the age of 80 after suffering from prolonged illness. He was also facing huge financial crisis before his death.P. Kannan was born in Vandavasi, Tamil Nadu. The esteemed German coach, Dettmar Cramer had given Kannan the title of ‘Pele of Asia’ in 1968 when he was invited by the AIFF (All India Football Federation) to conduct 2-week coaching in Mumbai. The ace footballer played 14 matches for India, represented Universal RC for 4 years in the Chennai Football Association (CFA) senior division league.

5. Valtteri Bottas of team Mercedes won Azerbaijan Grand Prix 2019. He hails from which country?

(A) Belgium
(B) Germany
(C) United Kingdom
(D) Finland
(E) Georgia
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Valtteri Viktor Bottas (Finland) of Mercedes captured Formula 1 State Oil Company of Azerbaijan Republic (SOCAR) Azerbaijan Grand Prix 2019 by beating Mercedes teammate Lewis Hamilton at the Baku City Circuit in Baku, Azerbaijan. Bottas finished the race 1.5 seconds ahead of Hamilton. Sebastian Vettel of Ferrari finished with 3rd position and Max Verstappen of Red Bull gained 4th position. Bottas has acquired 87 points, Hamilton 86 and Vettel has 52.

6. Nitendra Singh Rawat is associated with which sport?

(A) Triathlon
(B) Marathon
(C) Cricket
(D) Hurdle race
(E) Swimming
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: On 28th April 2019, Indian marathon runner, Nitendra Singh Rawat finished 27th in 2 hours 15 minutes and 59 seconds in the men’s Elite race of prestigious Virgin Money London Marathon 2019 at London, the UK which was won by Eliud Kipchoge of Kenya for record fourth time. This was the fourth fastest in his career and his second fastest time in this season.

7. Who was the first Japanese Badminton player, to win women’s singles title at Badminton Asia Championship 2019?

(A) Wakana Nagahara
(B) Akane Yamaguchi
(C) Mayu Matsumoto
(D) Megumi Yokoyama
(E) Ayaka Takahashi
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Akane Yamaguchi became first Japanese woman to win the singles title at Badminton Asia Championship after defeating China’s He Bingjiao by 21-19, 21-9 in the final. This was her 11th title of the career and the second title of this year.

8. Researchers from which IIT have used a multi-lingual Optical Character Recognition (OCR) scheme to develop a method for reading documents in Bharati script?

(A) IIT Roorkee
(B) IIT Madras
(C) IIT Delhi
(D) IIT Kanpur
(E) IIT Kharagpur
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The research team from IIT Madras has used a multi-lingual Optical Character Recognition (OCR) scheme to develop a method for reading documents in Bharati script. The researchers have also developed a finger-spelling method that can be used by hearing-impaired persons to generate sign language, in collaboration with TCS Mumbai. The OCR scheme first segments the document into 2 parts, text and non-text. After this, the text is separated into paragraphs, sentences words and letters, where every letter is recognised as a character in ASCII (American Standard Code for Information Interchange) or Unicode. The letter again has several components, namely, the basic consonant, consonant modifiers, vowels.

9. Who led the team of scientists at Jamia Millia Islamia to develop the ultrasensitive quantum thermometer by using graphene quantum dots?

(A) Shaikh S. Islam
(B) Tokeer Ahmad
(C) Arshad Khan
(D) Manoj Kumar Jena
(E) Abid Haleem
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Researchers at Jamia Millia Islamia, New Delhi, have developed an ultrasensitive quantum thermometer by using graphene quantum dots. It can precisely measure a wide range of temperature from 27 degrees C to –196 degree C.It has high sensitivity in different temperatures and can measure every little (microKelvin) changes in temperature and has an extremely quick response time of just about 300 milliseconds.

10. Name the Indian golfer, who has been awarded “Outstanding achievement as a player award for the year 2019” at the 4th Edition of the annual India Golf Industry Association (GIA).

(A) Arjun Atwal
(B) Jyoti Randhawa
(C) Anirban Lahiri
(D) Gaganjeet Bhullar
(E) Aditi Ashok
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Indian Professional Golfer, Gaganjeet Bhullar has been awarded outstanding achievement as a player award at the 4th Edition of the annual India Golf Industry Association (GIA) award for the year 2019 at the Delhi Golf Club. 31-year-old Bhullar was awarded Arjuna Award in 2013. Bhullar became the youngest golfer on the Asian Tour to achieve nine career victories on tour.

11. Who became the first Indian Wrestler to fight at New York’s Iconic Madison Square Garden?

(A) Yogeshwar Dutt
(B) Sushil Kumar
(C) Bajrang Punia
(D) Saurav Gurjar
(E) Babita Phogat
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: 25 years old Indian wrestler Bajrang Punia became the first Indian wrestler to fight at New York’s iconic Madison Square Garden. He won the gold medal at the 65kg men’s freestyle wrestling at the recent Asian Championships.He is the first Indian wrestler to be invited by the American governing body and will take part in the “Grapple at the Garden — Beat the Streets” fight night, which will be held on 6th May 2019.

12. Reserve Bank of India(RBI) has recently proposed the rules on opening and processing which account of corporate borrowers to prevent diversion of funds?

(A) Recurring Deposit Account
(B) Current Account
(C) Deposit account
(D) Fixed Deposit Account
(E) Overdraft Account
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Reserve Bank of India have tightened rules on opening and operating current accounts of corporate borrowers to prevent the diversion of funds. RBI had notified that the banks with collection accounts will have to transfer funds to the current account and the current accounts could be opened only with the lead bank of a lending association. The rules would be applicable to corporates who have borrowed and used credit facilities of more than Rs 50 crore from the banking system.

13. Who has recently released the 2019 Global Food Policy Report (GFPR)?

(A) International Food Policy Research Institute (IFPRI)
(B) Food and Agriculture Organization(FAO)
(C) International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics
(D) World Food Programme
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: According to the 2019 Global Food Policy Report (GFPR), rural areas continue to be in a state of crisis and threatening to slow the progress toward the Sustainable Development Goals, global climate targets, and improved food and nutrition security due to hunger, malnutrition, poverty, environmental degradation. 821 mn people in the world are facing chronic food deprivation.The report was prepared by the Washington DC-based International Food Policy Research Institute (IFPRI).

14. Which economic corridor was excluded from the Belt and Road Forum (BRF) recently?

(A)China-Myanmar Economic Corridor
(B) China-Pakistan Economic Corridor
(C) Nepal-China-India Economic Corridor
(D) Bangladesh-China-India-Myanmar Economic Corridor
(E) Amritsar Delhi Kolkata Industrial Corridor
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The report titled, ‘The Belt and Road Initiative Progress, Contributions and Prospects’ released by the Leading Group for Promoting the Belt and Road Initiative had previously listed the BCIM as a BRI project. But, owing to the fact that India had skipped the Belt and Road Forum (BRF), the Bangladesh-China-India-Myanmar (BCIM) economic corridor ran the possibility to be excluded from the list of projects under the Belt and Road Initiative (BRI) umbrella.

15. Derek C Lalchhanhima recently received PETA India’s Compassionate kid award 2019. He belongs from which state?

(A) Assam
(B) Mizoram
(C) Sikkim
(D) Nagaland
(E) Kolkata
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Accolades continue to pour in for Derek C Lalchhanhima, the six-year-old boy from Mizoram, who recently restored our fledgeling faith in humanity by rushing to the hospital a chicken he had accidentally run over with his cycle.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ