Daily Current Affairs Quiz - 2 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 2 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 2 July 2019

1. ____ is observed as the National Doctors Day.

(A) July 2
(B) July 1
(C) June 30
(D) June 29
(E) June 28
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: National Doctor’s Day is observed every year on July 1st, to thank physicians and doctors for their dedicated services to patients. Its acknowledgment of their services and contribution towards the medical advancement in the country.

2. The joint security exercise ISALEX19 has been organised in which country?

(A) Singapore
(B) UAE
(C) France
(D) Spain
(E) SriLanka
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The International Security Alliance (ISA) joint security exercise, ISALEX19 began in Abu Dhabi. The ISA was launched in Abu Dhabi in 2017.This exercise is to test the readiness of the different teams of the member countries and to evaluate the tools, strategies and procedures developed.

3. ___ marks the celebration of World Social Media Day.

(A) June 30
(B) June 29
(C) Last Sunday of June
(D) June 28
(E) July 1
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Every year the World Social Media Day is being celebrated on June 30. The day recognizes the important role of social media in our lives. Social media has redefined how people interact and communicate with each other.

4. For the outstanding contribution in ___ the ‘Narad Samman’ is awarded.

(A) Music
(B) Journalism
(C) Economics
(D) Literature
(E) Motivational Speaker
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Organised by the Indraprastha Vishwa Samvad Kendra which is the media arm of Rashtriya Swayamsevak Sangh, the ‘Narad Samman 2019’ was awarded to journalists based in Delhi-NCR for their outstanding contribution to journalism in 2018.

5. Tata Teleservices has merged with which telecom major?

(A) Vodafone
(B) BSNL
(C) Airtel
(D) Reliance Jio
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Bharti Airtel has confirmed the merger with Tata Teleservices and Tata Teleservices (Maharashtra) effective from July 1, 2019.Airtel will now have all the consumer mobile businesses operations of TTSL.

6. Who is the first woman IPS officer to scale Mount Denali?

(A) Aparna Kumar
(B) Anshu Jamsenpa
(C) Arunima Sinha
(D) Santosh Yadav
(E) Kiran Bedi
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: IPS officer Aparna Kumar becomes the first civil servant to achieve the incredible feat of completing ‘7 Summits’ challenge’. After succeeding in her third attempt, she hoisted India’s tricolour on Mount Denali in Alaska, USA which is the highest peak of North America. The height of Mount Denali is at 20,310 ft.

7. _______ recently decided to quit Bollywood due to religious reasons.

(A) Sonakshi Sinha
(B) Katrina Kaif
(C) Zaira Wasim
(D) Alia Bhatt
(E) Priyanka Chopra
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Zaira Wasim which rose to fame with the blockbuster movie Dangal and Secret Superstar has recently announced her decision of quitting Bollywood and acting as a career.

8. The World celebrates the International Day of Parliamentarism on ___ .

(A) June 30
(B) June 28
(C) June 27
(D) June 26
(E) June 25
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The last day of june that is June 30 is celebrated as The United Nations International Day of Parliamentarism across the world. The day is to celebrate parliaments and the parliamentary systems which improves the day-to-day lives of citizens across the world.

9. ____ has emerged as the top brand in BrandZ Top 100 Most Valuable Global Brand for 2019 list.

(A) Microsoft
(B) Amazon
(C) Google
(D) Apple
(E) Facebook
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The American company Amazon made it the top of the BrandZ Top 100 Most Valuable Global Brand list for 2019. The brand value of Amazon raised at $ 315,505 million in 2019 against $ 207,594 million in 2018.

10. The new Managing Director and CEO of Indian Overseas Bank is ____.

(A) Karnam Sekar
(B) P. V. Bharathi
(C) T. N. Manoharan
(D) R. A. Sankara Narayanan
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Replacing R Subramaniakumar, Karnam Sekar has been given the charge as MD and CEO of Indian Overseas Bank from July 01, 2019. He has been a whole-time director of the Bank since April 2019.

11. The Chartered Accountants’ Day is celebrated on __.

(A) June 30
(B) July 1
(C) July 2
(D) June 29
(E) June 28
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The first day of july is observed worldwide as the Chartered Accountants’ Day. Also known as ICAI Foundation Day, this day is celebrated to commemorate the finding of the Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) by the Indian parliament.

12. ____ headquarters the World Boxing Council.

(A) Mexico
(B) China
(C) UAE
(D) Singapore
(E) Japan
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Situated in Mexico City, the World Boxing Council (WBC) is one of four major organizations which sanction world championship boxing bout. The other three organizations are the International Boxing Federation (IBF), World Boxing Association (WBA) and World Boxing Organization (WBO).

13. ____ wil replace injured Vijay Shankar in Indian World Cup Squad.

(A) Navdeep Saini
(B) Ishant Sharma
(C) Mayank Agarwal
(D) Ambati Rayudu
(E) Parthiv Patel
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The name of cricketer Mayank Agarwal has been decided to be brought to England to replace Vijay Shankar who has got a toe injury while playing for the team India in the World Cup.

14. After withdrawing from the International Whaling Commission, _____has resumed commercial hunt of whales?

(A) China
(B) South Korea
(C) North Korea
(D) Japan
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Japan has officially withdrawn from the International Whaling Commission (IWC), which help to conserve whales in the wild. Japan had joined the IWC way back in 1951.

15. Uttar Pradesh government launches a large scale campaign to eliminate deadly Acute Encephalitis Syndrome and Japanes12. ____ headquarters the World Boxing Council.

(A) Mexico
(B) China
(C) UAE
(D) Singapore
(E) Japan
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Situated in Mexico City, the World Boxing Council (WBC) is one of four major organizations which sanction world championship boxing bout. The other three organizations are the International Boxing Federation (IBF), World Boxing Association (WBA) and World Boxing Organization (WBO).

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ