Daily Current Affairs Quiz - 2 August 2019

Daily Current Affairs Quiz – 2 August 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 2 August 2019

1. When is the World Wide Web Day celebrated?

(A) August 1
(B) July 31
(C) July 30
(D) August 2
(E) August 7
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Celebrating the web browsing which has brought the world at our fingertips, the day is observed on August 1st every year. This is a global celebration of the creation of the World Wide Web by Tim Berners-Lee in the year 1989 at the CERN centre located in Geneva.

2. Which of the following bank will be transformed into small finance bank?

(A) Jio Payments Bank
(B) India Post Payments Bank
(C) Airtel Payments Bank
(D) Paytm Payments Bank
(E) Amazon Payment Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Postal Department has decided to convert its India Post Payments Bank into a Small Finance Bank in order to provide small loans to the general public and SME customers. They also plan to open 1 crore accounts under this bank in initial 100 days.

3. How much financial support has been extended to Gambia for skill development and cottage industry projects?

(A) USD 400,000
(B) USD 100,000
(C) USD 500,000
(D) USD 200,000
(E) USD 300,000
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: In the recent visit to Gambia, Indian President Ram Nath Kovind has extended the financial assistance of USD 500,000 for supporting the skill development and cottage industry projects in this West African country.

4. Who has been appointed as the interim Director General of the Narcotics Control Bureau ?

(A) Rakesh Asthana
(B) Abhay
(C) Alok Verma
(D) Ranjit Sinha
(E) Subodh Jaiswal
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The current Director General of Civil Aviation, Rakesh Asthana will now be handling the additional charge of the Narcotics Control Bureau in the same capacity as DG. This appointment has been done for a period of six months.

5. Which company has appointed M S Velpari as the new Director of Operations ?

(A) Coal India
(B) DRDO
(C) ISRO
(D) HAL
(E) Air India
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Hindustan Aeronautics Limited has appointed M S Velpari as the Director of Operations. This mechanical engineer from Chennai had joined this company in 1985 and previously holding the post of LCA-Tejas project chief.

6. Which ministry has constituted the National Traders’ Welfare Board?

(A) Ministry of Commerce and Industry
(B) Ministry of Human Resource Development
(C) Ministry of Labour and Employment
(D) Ministry of Corporate Affairs
(E) Ministry of Law and Justice
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The National Traders’ Welfare Board has been constituted by the Ministry of Commerce and Industry recently. This board will find out policy measures and fund handling for all the traders and the employees of this unorganised sector.

7. What is the jail term introduced under the new law of triple talaq against any sort of violation ?

(A) Ten
(B) Seven
(C) Five
(D) Three
(E) One
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The long awaited bill on the Triple Talaq for the protection of Muslim women’s right on marriage has finally been passed and has received the President’s assent to become a law. The law states that a muslim man can not pronounce talaq upon his wife by words either by speaking, writing, emailing or messaging form. Usage of any electronic or digital medium shall now be considered void and illegal and shall attract a jail term of three years.

8. Which wing Commander among the following had performed the first ever wingsuit skydive recently?

(A) Surinder Mehra
(B) Satish Sareen
(C) Tarun Chaudhri
(D) Srinivasapuram Krishnaswamy
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Air force pilot Wing Commander Tarun Chaudhri becomes the first IAF pilot to do a wingsuit skydive jump. He achieved the feat on the Kargil Diwas celebrations at Air Force Station in Jodhpur.

9. To which armed force, S.S Deswal was appointed as the director general ?

(A) Strategic Forces Command
(B) National Security Guard
(C) Paramilitary forces of India
(D) Special Protection Group
(E) Railway Protection Force
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Director General of Indo-Tibetan Border Police S S Deswal has been given the additional charge of the National Security Guard. The current chief of NSG DG Sudeep Lakhtakia is retiring today. SS Deswal will hold this post until a successor is appointed.

10. RN Ravi has been appointed as the Governor of which state?

(A) Meghalaya
(B) Manipur
(C) Mizoram
(D) Nagaland
(E) Andhra Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: RN Ravi has been sworn as the 20th Governor of Nagaland. He is central government’s interlocutor for Naga peace talks. He succeeded PB Acharya.

11. Which among the following states is not a part of one nation one ration card pilot project?

(A) Karnataka
(B) Maharashtra
(C) Telangana
(D) Andhra Pradesh
(E) Gujarat
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: With the aim of providing national food security government has started a pilot project called One nation one ration card scheme. Gujarat, Maharashtra, Telangana and Andhra Pradesh are the first four states to start the scheme. The government plans to rollout the scheme across the country by August 2020.

12. Delhi Government will provide free electricity to households. What is the power consumption criteria ?

(A) 100 units
(B) 150 units
(C) 200 units
(D) 250 units
(E) 300 units
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: In a bid to benefit 3.2 million residents of the city, the Delhi government has decided to provide free electricity to the households which consume 200 units of power or less every month.

13. Who is the head of the cricket committee formed by ICC to discuss the issues related to 2019 World Cup final including the controversial boundary count back rule ?

(A) Ravi Shastri
(B) Anil Kumble
(C) Kapil Dev
(D) Sunil Gavaskar
(E) Javagal Srinath
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Anil Kumble has been appointed by the ICC to head the Cricket Committee formed to discuss various issues of 2019 World Cup final. This committee will meet during the first quarter of 2020.

14. Ellyse Perry is the first cricketer of either gender to score 1000 runs and take 100 wickets in T20 format. She plays for which country?

(A) New Zealand
(B) Bangladesh
(C) England
(D) Australia
(E) South Africa
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Australian all rounder Ellyse Perry has became the first transgender cricketer who has scored 1000 runs and has taken 100 wickets in the T20 format ever. She has been playing since the age of 16.

15. According to the Ministry of Road Transport & Highways, which technology has been made mandatory in motor vehicles to prevent vehicle theft ?

(A) Smart Display system
(B) Ignition Locks
(C) Microdot Patches
(D) Radio frequency identification (RFID) technology
(E) Digital ABS
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Ministry of Road Transport & Highways has released a notification to amend the Central Motor Vehicle Rules,1989 which says that all motor vehicles and their parts, components must have permanent and nearly invisible microscopic dots affixed. These microdot patches are identifiable with an ultraviolet light source only.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ