Daily Current Affairs Quiz - 19 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 19 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 19 July 2019

1. Which bank has launched the digital platform “InstaBIZ” for MSME and self employed customers?

(A) HDFC Bank
(B) Yes Bank
(C) Axis Bank
(D) ICICI Bank
(E) AU Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: ICICI Bank has launched a new digital platform called “InstaBIZ” for MSME and self-employed customers. This will allow them to undertake their business banking transactions digitally and instantly. It offers around 115 products and services online including instant overdraft facility of up to ₹15 lakh and business loans.

2. Which initiative of Tourism Ministry has won the 2019 Pacific Asia Travel Association Gold Award?

(A) India Shining
(B) Make in India
(C) Find the Incredible You
(D) India Tourism
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Telugu poet K Siva Reddy has been selected for the prestigious Saraswati Samman, 2018 for his collection of poetry titled Pakkaki Ottigilite. The award carries a cash prize of 15 lakh rupees, a citation and a plaque.

3. When is the Nelson Mandela International Day observed?

(A) July 15
(B) July 18
(C) July 17
(D) July 16
(E) July 19
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Announced in 2009 by the UN, the International Nelson Mandela Day is being observed every year on July 18. This is the 100th year.This day is celebrated in recognition of the Nelson Mandela’s contribution to the culture of peace and freedom.

4. Which athlete has won a gold medal in Tabor Athletics Meet in Czech Republic ?

(A) VK Vismaya
(B) Swapna Barman
(C) Hima Das
(D) Dutee Chand
(E) PT Usha
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: 19 years old Star Indian sprinter Hima Das has won gold in the Tabor Athletics Meet in Czech Republic with a timing of 23.25 seconds in the 200m. This is the fourth gold medal for her in a fortnight.

5. What is the value of the Rhino Bond that will be launched in Kenya?

(A) USD 20 million
(B) USD 60 million
(C) USD 40 million
(D) USD 50 million
(E) USD 55 million
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: To allow to help with wildlife conservation, Zoological Society of London and Conservation Capital have decided to launch a five-year Rhino Bond worth US$50 million in 2020. In order to save this endangered species, this would be the world’s first financial instrument for Rhino’s conservation at five sites in South Africa and Kenya

6. Which state has launched India’s first garbage cafe scheme?

(A) Chhattisgarh
(B) Gujarat
(C) Uttarakhand
(D) Haryana
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Chhattisgarh municipal corporation has launched a Garbage Cafe scheme which provide food to the poor and homeless in lieu of plastic waste. That is,for 1kg plastic a person would get a full meal and for half kg h/she would get sufficient breakfast. The corporation is also working out on food and a place for homeless people absolutely free of cost.

7. With the recent additions, what is the total number of districts in theTamil Nadu?

(A) 38
(B) 33
(C) 35
(D) 36
(E) 34
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Tenkasi from Tirunelveli and Chengalpet from Kanchipuram are the new districts carved by the Tamil Nadu government recently. The total number of districts in the state has now become 35.

8. Which Indian ship has been flagged off for SAGAR MAITRI-2 mission ?

(A) INS Makar
(B) INS Investigator
(C) INS Sandhayak
(D) INS Sagardhwani
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: INS Sagardhwani has set sail from Kochi for a scientific venture called ‘Marine & Allied Interdisciplinary Training and Research Initiative (MAITRI)’.The ship’s mission which was conceptualized by DRDO, is in consonance with the Prime Minister’s vision of ‘Safety And Growth of All in the Region (SAGAR)’ to promote closer cooperation in socio-economic aspects, as well as greater scientific interaction.

9. When was the World Emoji Day ?

(A) July 18
(B) July 17
(C) July 16
(D) July 15
(E) July 14
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Since 2014, the World Emoji Day is being celebrated on 17 July. This is a global celebration of emojis..

10. As per the new rules of IRDAI, what is the minimum death benefit for non-linked policies?

(A) 7 times
(B) 8 times
(C) 9 times
(D) 6 times
(E) 5 times
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: IRDAI has brought some changes in the products. Now, the minimum death benefit in the non linked policy will be 7 times which was 10 times previously. Policyholders will get a fixed amount if the non linked policy is surrendered after two years. The revival period for this policy has been increased from two years to five years.

11. WHO has declared Ebola outbreak as a global health emergency in which country?

(A) Libya
(B) Nigeria
(C) Egypt
(D) Congo
(E) Syria
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The World Health Organization (WHO) has declared Ebola Outbreak in Congo as an International public health emergency as it is likely to spread to nearby cities and nations.Ebola virus has killed over 1700 people in Congo till now.

12. What is the new launch date of Chandrayaan-2?

(A) 20 July
(B) 21 July
(C) 22 July
(D) 23 July
(E) 24 July
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: India’s most ambitious mission to the Moon,Chandrayaan-2, is all set and ready to take-off from Satish Dhawan Space Center in Sriharikota. ISRO has declared that it will be now launched on July 22, 2019.

13. Which company has acquired a 100 percent stake of Hamleys Global Holdings Ltd?

(A) Reliance
(B) Tata
(C) ITC
(D) VIP
(E) Brittania
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Reliance has completed the process of complete stake acquisition of the British toy retailer Hamleys Global Holdings Ltd (HGHL) for 67.96 million pounds. This deal has made Reliance a dominant player in the global toy retail industry.

14. Recently, which banks were penalized by Reserve Bank of India for violating certain regulatory guidelines?

(A) Indian Bank and Union Bank of India
(B) State Bank of India and Union Bank of India
(C) Union Bank of India and Punjab National Bank
(D) Canara Bank and State Bank of India
(E) Punjab National Bank and Union Bank of India
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Reserve Bank of India has imposed hefty fine on State Bank of India and Union Bank of India for violating certain regulatory guidelines.SBI is fined Rs.7 crore and Rs.10 lakh penalty is levied on Union Bank

15. Which country has signed $50 million deal with Indian Navy to supply Naval MRSAM ?

(A) China
(B) Japan
(C) Russia
(D) Israel
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Israel Aerospace Industries has signed $50 million deal with Indian Navy & Mazagon Dock Shipbuilders Limited. Israel will supply complementary Naval MRSAM (medium range surface-to-air missile) systems along with complementary systems for the air defence system.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ