Daily Current Affairs Quiz - 19 August 2019

Daily Current Affairs Quiz – 19 August 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 19 August 2019

1. National tribal festival named “Aadi Mahotsav” is being organised at which of the following places?

(A) Leh-Ladakh
(B) Kozhikode
(C) Nongpoh
(D) Lunglei
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: A nine-day National Tribal Festival begins in Leh-Ladakh on August 17, 2019, with the theme – A celebration of the spirit of Tribal Craft, Culture and Commerce.About 160 Tribal artists from more than 20 states are showcasing their masterpieces in Tribal Textiles, Tribal Jewellery and Tribal Paintings.

 

2. Betel vine has received the Geographical Indication tag recently. Which state does it belong to?

(A) Kerala
(B) Andhra Pradesh
(C) Meghalaya
(D) Goa
(E) Rajasthan
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Tawlhlohpuan and Mizo Puanchei from Mizoram and Tirur Betel leaf from Kerala have got their GI tags recently. Mizo Puanchei and Tawlhlohpuan, are a fine quality woven colourful fabrics mostly used to make shawls. Kerela’s, Tirur betel vine is cultivated in Malappuram and valued for its medicinal and cultural usages.

 

3. FDA has approved which drug for treating extensively drug-resistant Tuberculosis?

(A) Pretomanid
(B) Bedaquiline
(C) Delamanid
(D) Clofazimine
(E) Azithromycin
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The agency of the US Department of Health and Services, FDA has approved Pretomanid Tablets for the treatment of a specific type of highly treatment-resistant tuberculosis. Pretomanid in combination with bedaquiline and linezolid was tested on a specific population of adult patients before approval.

 

4. Who becomes the head coach of the Indian men’s cricket team?

(A) Sourav Ganguly
(B) Kapil Dev
(C) Sunil Gavaskar
(D) Anil Kumble
(E) Ravi Shastri
 

Click Here to view Answer

Solution: E
Archery: Ravi Shastri has been retained by the Board of Control for Cricket in India as Team India’s head coach. He is an all-rounder and was Team India director between 2014 and 2016. He was appointed after Anil Kumble’s resignation.

 

5. As per the RBI, the foreign exchange reserve of India reached a lifetime highest in the week till August 9, 2019. What is the total amount?

(A) $445.754 billion
(B) $440.591 billion
(C) $430.572 billion
(D) $435.620 billion
(E) $485.320 billion
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The RBI has released a data of India’s foreign exchange reserves which shows a surge by $1.620 billion to $430.572 billion in the week till 9 August. The previous reporting week which ended on 2 August had shown a decline in reserves by $697.2 million to $428.952 billion.

 

6. Indian Railways has recently suspended which train to Pakistan?

(A) Ajanta Express
(B) Thar Link Express
(C) Andaman Express
(D) Dehradun Express
(E) Shatabdi Express
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Indian Railways has decided to cancel the operations of Thar Link Express that connects Jodhpur to Karachi.This was followed after the suspension of Samjhauta Express by Pakistan.

 

7. Which country has won gold in World Junior Track Championship?

(A) Germany
(B) China
(C) India
(D) Japan
(E) Brazil
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The World Junior Track Cycling Championships was held in Frankfurt, Germany recently and Indian men’s cyclist team has won a gold medal. This 1st ever gold has won by a four-member team Esow Alben, Ronaldo Singh, James Singh, and Rohit Singh.

 

8. Deepa Malik and Bajrang Punia have been nominated to get which prestigious award?

(A) Bharat Ratna
(B) Khel Ratna
(C) Dronacharya Award
(D) Dhyan chand Award
(E) Param Vir Chakra
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The para-athlete Deepa Malik becomes the second para-athlete to be honoured with the Rajiv Gandhi Khel Ratna. Indian ace wrestler in 65 kg and World No. 1,Bajrang Punia has also been nominated for the prestigious award.

 

9. What cricketer has been nominated for the Arjuna award?

(A) Hardik Pandya
(B) Rohit Sharma
(C) Mohammed Shami
(D) Ravindra Jadeja
(E) M S Dhoni
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The selection committee has picked up 19 sportspersons for this year’s Arjuna Award. The list includes players from cricket, football, hockey and shooting. Ravindra Jadeja, Poonam Yadav ,Tejinder Pal Singh Toor, Mohammed Anas, Swapna Barman ,Gurpreet Singh Sandhu, Chinglensana Singh Kangujam and Anjum Moudgil are among the list.

 

10. Which ministry is organizing ‘Know India Programme’?

(A) Ministry of Commerce and Industry.
(B) Ministry of Finance
(C) Ministry of External Affairs
(D) Ministry of Textiles
(E) Ministry of Tribal Affairs
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: 40 participants of Indian Origin youth have come to visit India under the 54th Edition of “Know India Programme” from 1st August to 25th August. This programme helps them learn about the culture and heritage of India. This 25-day orientation programme is being organized by the Ministry of External Affairs in partnership with some states since 2004.

 

11. Where are the two new catfish species found recently?

(A) Mizoram & Uttarakhand
(B) Himachal Pradesh & Mizoram
(C) Sikkim & Mizoram
(D) Himachal Pradesh & Arunachal Pradesh
(E) Arunachal Pradesh & Mizoram
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Two new freshwater fish species have been discovered by the Zoological Survey of India in the north-eastern and northern parts of the country. A new species of catfish, Glyptothorax gopii, was found in Mizoram’s Kaladan river. Another one,Garra simbalbaraensis was found in Himachal Pradesh’s Simbalbara river.

 

12. After the trifurcation of Vellore, Tamil Nadu will have how many districts?

(A) 32
(B) 35
(C) 37
(D) 39
(E) 40
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Ranipet and Tirupattur are the two new districts from Vellore and K V Kuppam will be upgraded into a new taluk. With this, the state of Tamil Nadu is set to have a total of 37 districts.

 

13. Which state has launched a village volunteer system?

(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Andhra Pradesh
(E) Uttar Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Jaganmohan Reddy, the CM of Andhra Pradesh, on the Independence Day has launched the flagship programme of appointing village volunteers, who will ensure better delivery of benefits to the public under various welfare schemes. Volunteers will be paid Rs 5,000 per month with a target to reach 50 households in a month. They should be a local person and 12 passed aged between 18 to 35.

 

14. Which ministry has signed MoU with 16 states for skills training?

(A) Textile
(B) Culture
(C) Defence
(D) Tourism
(E) Youth affairs and sports
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: To offer skill training programmes under the Samarth scheme, the Textiles Ministry has signed an MoU with 16 States. This scheme is for building the capacity in the textiles sector. The state governments will train 4 lakh people. The states are Andhra Pradesh, Kerala, Karnataka, Mizoram, Arunachal Pradesh, Telangana, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Assam, Madhya Pradesh, Tripura, Haryana, Meghalaya, Manipur, Uttarakhand and Jharkhand.

 

15. Who has been appointed as National Institute of Health and Family Welfare Director?

(A) Devki Nandan
(B) Neeraj Sethi
(C) Harshad Pandurang Thakur
(D) Jagat Prakash Nadda
(E) Ashwini Chaubey
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The National Institute of Health and Family Welfare has appointed Harshad Pandurang Thakur as the Director for a period of five years. This is an autonomous organisation working under the Health and Family Welfare Ministry for the promotion of health and family welfare programmes in the country.