aily Current Affairs Quiz - 19 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 19 April 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 19 April 2019

1. Which country announced the test fire of tactical guided weapons?

(A) India
(B) North Korea
(C) South Korea
(D) Japan
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: North Korean leader Kim Jong Un has supervised the test-firing of a new type of “tactical guided weapon”, as per a report by the country’s state media on April 17, 2019. The report stated that the advantages of the weapon include the peculiar mode of guiding flight and a load of a powerful warhead. This means the move would not violate North Korea’s self-declared moratorium on testing.

2. Which nation’s administration has halted the practice of disclosing the current size of nuclear weapons stockpile?

(A) Russia
(B) North Korea
(C) United States
(D) United Kingdom
(E) Canada
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Donald Trump administration has halted the recent US government practice of disclosing the current size of the nuclear weapons stockpile. The Department of Energy provided no explanation for the same. The department stated that the decision was made by the Formerly Restricted Data Declassification Working Group, consisting of officials from the departments of Defense and Energy.

3. Which Indian wrestler has become world number one in the men’s 65kg freestyle category?

(A) Bajrang Punia
(B) Yogeshwar Dutt
(C) Sushil Kumar
(D) Jinder Mahal
(E) Sangram Singh
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Top Indian grappler Bajrang Punia regained the world number one spot in the men’s 65kg freestyle category in the rankings issued by United World Wrestling on April 17, 2019. The 25-year-old Indian, who won gold in the Asian Games and Commonwealth Games as well as a silver in the World Championships last year, secured 58 ranking points ahead of Akhmed Chakaev of Russia, who has 21 points.

4 Sri Lanka has launched its first satellite. What is the name of the satellite?

(A) Raavana 1
(B) Colombo X
(C) Kataragama
(D) Vibhishana
(E) Nirbhay
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Sri Lanka on April 18, 2019, launched its first satellite ‘Raavana-1’ into space from the Mid-Atlantic Regional Spaceport at NASA’s Wallops Flight Facility on Virginia’s East Shore. The satellite, which weighs around 1.05 kg, will have the lifespan of around one and a half years.

5. Which UnionTerritory constituency has only one seat for Lok Sabha Elections 2019?

(A) Puducherry
(B) Andaman and Nicobar Islands
(C) Lakshadweep
(D) Daman and Diu
(E) Goa
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Puducherry Lok Sabha constituency, which covers the entire Union Territory of Puducherry, went to polls in the second phase of Lok Sabha Elections 2019. The lone LS seat from the UT has 9,73,161 total electors of whom 5,13,799 are women and 4,59,266 are men. The other category has 96 as per the latest data released by the government.

6. When is the World Heritage Day observed every year?

(A) 17 April
(B) 18 April
(C) 19 April
(D) 20 April
(E) 21 April
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: World Heritage Day, also known as the ‘International Day for Monuments and Sites’, was observed across the world on April 18, 2019 with an aim to create awareness among the people to conserve and protect the valuable assets and cultural heritage across the world.

7. Which company is planning to buy a 25% stake in Reliance refining & petrochemical business?

(A) Saudi Aramco
(B) ExxonMobil
(C) DuPont
(D) BASF
(E) ADNOC
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Saudi Aramco, a Saudi Arabian national petroleum and natural gas company, is in talks to acquire a 25 per cent stake in Reliance Industries’ refining and petrochemicals businesses. A minority stake sale could fetch around $10 billion to $15 billion, valuing the Indian company’s refining and petrochemicals businesses at around $55 billion to 60 billion.

8. India has set up an Indo-Pacific division in Ministry of External Affairs (MEA) recently. Who is appointed as the head of this wing?

(A) Vijay Gokhale
(B) Sushma Swaraj
(C) Vikram Doraiswami
(D) Narendra Modi
(E) Rajnath Singh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: This new division is intended to give a coherent architecture to the policy, which was articulated by the PM Modi at the Shangri-La Dialogue in 2018. Currently, this division will be headed by joint secretary Vikram Doraiswami, for whom it will be an additional charge apart from Bangladesh and Myanmar. The territorial divisions of External Affairs ministry are crucial for policy making, so the creation of an Indo-Pacific division is a mammoth step by the government.

9. What is the name of the Bilateral Navy exercise that was held between India and Vietnam?

(A) IN–VPN BILAT EX
(B) IND-VTNM BILAT NAVY EX
(C) IND-VTNM EX
(D) IND-VTNM BILAT EX
(E) IND-VTNM NAVY EXERCISE
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Indian Navy held the 2nd edition of the bilateral maritime exercise between the Indian Navy and Vietnam People’s’ Navy, (IN – VPN BILAT EX) at Cam Ranh Bay, Vietnam during 13th to 16th April 2019. The exercise was undertaken as a part of the ongoing Overseas Deployment of Eastern Fleet ships to South East Asian countries.INS Kolkata under the command of Captain Aditya Hara and INS Shakti under the command of Captain Sriram Amur participated in the exercise.

10. The Debriefing of Indian Navy coastal defence exercise “Sea Vigil”, chaired by Vice Admiral MS Pawar was held recently. Where was it conducted?

(A) Pune
(B) Kolkata
(C) Mumbai
(D) New Delhi
(E) Bangalore
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The debrief of the Indian Navy exercise termed as ‘Sea Vigil’ (held from January 22 to 23) was conducted. The meeting was chaired by Vice Admiral MS Pawar, AVSM, VSM, the Deputy Chief of the Naval Staff (DCNS). It was conducted at the Naval headquarters, New Delhi. After the 26/11 Mumbai attack in 2008, Sea Vigil became the very 1st national-level coastal defence exercise conducted by the Indian Navy. In this exercise, it involved naval stakeholders at the centre and all 13 coastal states and union territories.

11. Name of the quasi-cryptocurrency, launched by the World Bank and the International Monetary Fund (IMF) for a better understanding of blockchain technology and the function of crypto assets is ____.

(A) Monero
(B) Litecoin
(C) Ethereum
(D) Learning Coin
(E) Bitcoin
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: On 13th April 2019, Two international financial institutions the World Bank and the International Monetary Fund (IMF) have launched a private blockchain and quasi-crypto currency called as “Learning Coin” for better understanding of blockchain technology and the function of crypto assets. This news was published via a Financial Times report. The asset will only be available for use within the IMF and the World Bank. It has no monetary value, means it is not a true cryptocurrency.

12. Which Public sector bank, which has partnered with M1Xchange TReDS platform for MSMEs bill discounting?

(A) State Bank of India
(B) Bank of Maharashtra
(C) Central Bank of India
(D) Bank of Baroda
(E) Punjab National Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: State-owned Bank of Maharashtra (BoM) has partnered with M1 Xchange TReDS platform for Micro, Small and Medium Enterprises(MSMEs) bill discounting.Trade Receivables Discounting System (TreDS) is a digital platform to assist MSMEs to get their bills financed at a competitive rate through a venue where multiple registered financiers can participate.TreDS platform is run by Mynd Solutions, a technology management firm. BoM is now on-boarded as a financier on Mynd Solutions.TReDS platform will facilitate shortening of the payment cycle and the smooth flow of liquidity and ensure that MSMEs do not miss out on business opportunities due to a shortage of funds.

13. Which financial services app has become first in India to integrate with Unified Payment Interface(UPI)?

(A) Acorns
(B) Coinbase
(C) Robinhood
(D) ETMONEY
(E) Paytm
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: ETMONEY India’s largest app for financial services has integrated with UPI as a payment method. The reason for this is to double its monthly user base by the end of 2019. This integration will simplify the mutual fund payment for millions of ETMONEY users. Now ETMONEY users can make payment easily by using UPI option on the payment page. They can select different UPI-enabled apps like Google Pay, BHIM UPI, PhonePe among others. They only have to enter valid UPI ID and can make the payment instantly within a few seconds. In addition to this, ETMONEY users can use Netbanking and Debit Card for payments.

14. A Team from which institute has won the ”AIAA Neil Armstrong Best Design Award” in NASA’s Annual Human Exploration Rover challenge 2019?

(A) KIET Group of Institutions
(B) Mukesh Patel School of Technology Management and Engineering
(C) Lovely Professional University
(D) Rajiv Gandhi Institute of Technology, Mumbai
(E) Vellore Institute of Technology
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: “AIAA Neil Armstrong Best Design Award” has won by a team from KIET Group of Institutions in Ghaziabad, Uttar Pradesh. A team from Lovely Professional University in Phagwara, Punjab, received “STEM Engagement Award”.The Mukesh Patel School of Technology Management and Engineering, Mumbai, Maharashtra, received the “Frank Joe Sexton Memorial Pit Crew Award” and also won the System Safety Challenge Award at the competition hosted by NASA’s Marshall Space Flight Center.

15. Who will launch the first-ever “Double Asteroid Redirection Test (DART)” mission to redirect an asteroid in 2021?

(A) Indian Space Research Organisation (ISRO)
(B) Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)
(C) China National Space Administration (CNSA)
(D) National Aeronautics and Space Administration (NASA)
(E) Defence Research and Development Organisation (DRDO)
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: NASA has selected SpaceX, a private Aerospace company which will provide launch services for NASA’s Double Asteroid Redirection Test (DART) mission, the first-ever mission to redirect an asteroid. In October 2022, the spacecraft will smash into “Didymoon,” the 540-foot-wide (165 meters) satellite of Didymos,a near-Earth asteroid.If all goes well, the observation about the collision will help researchers to evaluate the kinetic impactor strategy of hazardous-asteroid deflection.