Daily Current Affairs Quiz - 18 June 2019

Daily Current Affairs Quiz – 18 June 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 18 Jun 2019

1. The International Day of Family Remittances is observed on ____________

(A) June 14
(B) June 15
(C) June 16
(D) June 17
(E) June 13
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The International Day of Family Remittances (IDFR) is a United Nations General Assembly recognized day, observed on 16 June each year. The day recognizes the contribution of over 200 million migrants to improve the lives of their 800 million family members back home and to create a future of hope for their children.

2. Which financial institution has approved USD 235 million loan for Tripura Infrastructure development project?

(A) Asian Infrastructure Investment Bank
(B) Asian Development Bank
(C) World Bank
(D) New Development Bank
(E) Reserve Bank of India
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Asian Development Bank (ADB) has approved Rs 1,650 crore ($235 million) for various infrastructure development projects for 7 district headquarter towns in the state of Tripura.

3. Who has won the Femina Miss India World 2019?

(A) Shreya Shanker
(B) Shivani Jadhav
(C) Suman Rao
(D) Sanjana Vij
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Suman Rao, a CA student from Rajasthan, has won the Femina Miss India World 2019 beauty pageant held at the Sardar Vallabhbhai Patel Indoor Stadium in Mumbai on June 15, 2019.

4. Yashovardhan Birla, the director of Birla Surya has been declared as a willful defaulter by which bank?

(A) Canara Bank
(B) Punjab National Bank
(C) UCO Bank
(D) Bank of Baroda
(E) The State Bank of India
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Kolkata-based lender UCO Bank on Sunday declared Yashovardhan Birla as a willful defaulter after Birla Surya Ltd failed to repay loans of ₹67.65 crore, the bank said in a public notice. The notice also carried a photo of the defaulter.

5. Mount Everest has got the world’s highest weather stations. The highest station has been installed at which area across the Everest?

(A) Balcony Area
(B) South Col
(C) Phortse
(D) Everest Base Camp
(E) Ground
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: A team led by the National Geographic Society and Nepal’s Tribhuvan University has successfully installed the world’s highest operating weather stations on Mount Everest. The highest one has been installed at Balcony area (8,430 m) and South Col (7,945 m).

6. Zuzana Caputova has been sworn in as the President of which country?

(A) Czech Republic
(B) Slovakia
(C) Poland
(D) Croatia
(E) Namibia
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Zuzana Caputova took over as the 5th President of Slovakia on June 15, 2019. Anti-corruption campaigner Zuzana Caputova was sworn in as Slovakia’s first female president.

7. Which of these countries will participate as guests teams in Copa America 2020?

(A) New Zealand and Japan
(B) Brazil and Russia
(C) Australia and Qatar
(D) Indonesia and Malaysia
(E) India and UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The South American Football Federation, CONMEBOL has invited Australia and Qatar to participate as guest teams in 2020 Copa America.

8. India beat which country to clinch the 2019 Men’s FIH Series Finals?

(A) South Africa
(B) Japan
(C) Australia
(D) New Zealand
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: India beat South Africa 5-1 to win the Men’s FIH Series Finals title held at the Kalinga Stadium in Bhubaneswar on June 15, 2019. India beat South Africa 5-1 to win the Men’s FIH Series Finals title held at the Kalinga Stadium in Bhubaneswar on June 15, 2019.

9. Name the player who has recently won the 2019 Senior Women’s National Squash Championship.

(A) Sunayna Kuruvilla
(B) Joshna Chinappa
(C) Janet Vidhi
(D) Dipika Pallikal
(E) Anwesha Reddy
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The top seed Joshna Chinappa outplayed her Tamil Nadu rival Sunayna Kuruvilla in the summit clash of the 76th Senior National Squash Championship in Pune to claim women singles title. She has broken the long-standing milestone set by Bhuvneshwari Kumari who won the title 16 consecutive times from 1977 to 1992.

10. A committee is formed by Defence Minister Rajnath Singh to work out the modalities and methodology of the implementation of the next revision of pension under OROP. Who will chair that committee?

(A) Controller General of Defence Accounts
(B) Minister of Finance
(C) Controller General of Accounts (CGA)
(D) Minister of Defence
(E) Minister of Textiles
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: In order to equalise the pensions of retired soldiers under the One Rank One Pension (OROP) formula, the Defence Minister Rajnath Singh has set up a committee to work out the modalities and methodology of the implementation of the next revision of pension under OROP. The committee will be headed by Controller General of Defence Accounts (CGDA) and will have representatives of all three armed forces.

11. Based on Randstad Employer Brand Research (REBR) 2019, which Indian brand is the most attractive employer brand in India?

(A) Infosys
(B) Microsoft
(C) Dell
(D) Amazon
(E) Apple
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Amazon India is the most attractive employer brand in India as per the Randstad Employer Brand Research (REBR) 2019. Amazon scored high on financial health, utilisation of the latest technologies and a strong reputation. Microsoft India emerged as the runner-up, followed by SonyIndia.

12. When is the World Day to Combat Desertification and Drought observed?

(A) June 17
(B) June 18
(C) June 16
(D) June 15
(E) June 12
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The World Day to Combat Desertification and Drought is a United Nations recognized day observed on June 17 each year to raise awareness of the presence of desertification and drought, and highlight methods of preventing desertification and recovering from drought.

13. Who has been appointed as the new Executive Director of the UN Environment Programme (UNEP)?

(A) Francisca Ashietey-Odunton
(B) Inger Andersen
(C) Elizabeth Ines Taylor Jay
(D) Lori Peterson Dando
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Inger Andersen has been sworn in as the Executive Director of the UN Environment Programme (UNEP) with effect from June 15, 2019, for a period of four-year term. Inger Andersen today took up her new role as Executive Director of the UN Environment Programme, promising to prioritize greater action on climate change, biodiversity loss and pollution during her four-year tenure.

14. Where is the headquarters of the UN Environment Programme (UNEP) located?
(A) Nairobi, Kenya
(B) Rome, Italy
(C) London, United Kingdom
(D) Geneva, Switzerland
(E) Miami, Florida
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The UN Environment Programme (UNEP) is in charge of the United Nations environmental activities, helping developing countries in making environmentally sound policies and encourages sustainable development through sound environmental practices. It began as a result of the United Nations Conference on the Human Environment in June 1972 and has its headquarters in Nairobi, Kenya. UNEP also has six regional offices and other country offices.

15. Mahesh Mangaonkar is associated with which sports?

(A) Cricket
(B) Wrestling
(C) Table Tennis
(D) Squash
(E) Swimming
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Mahesh Mangaonkar, is a professional squash player who represented India. He reached a career-high world ranking of World No. 44 in January 2015. He won the prestigious British Junior Open Under-15 category in 2009. Mahesh Mangaonkar won the IMET Open 2013 in the Slovakian capital Bratislava. Recently, In the men’s category, top seed Mahesh Mangaonkar outplayed second-seeded Abhishek Pradhan to emerge as champion in Senior National Squash Championship.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ