Daily Current Affairs Quiz - 18 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 18 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 18 July 2019

1. Till which month has the Union Cabinet approved the extension of fifteenth Finance Commission term?

(A) November 2019
(B) December 2019
(C) September 2019
(D) January 2020
(E) March 2020
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The government has extended the term of 15th finance commission by November 2019. This extension is being done to include funds for defence and internal security. The 15th finance commission is headed by N.K. Singh.

2. When is the World Day for International Justice observed?

(A) July 14
(B) July 15
(C) July 16
(D) July 17
(E) July 18
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Also known as International Criminal Justice Day, it is being celebrated throughout the world on July 17 to recognise the strengthening system of international justice.

3. Which bank has launched the Artificial Intelligence chatbot named “ABHi”?

(A) Axis Bank
(B) Andhra Bank
(C) Allahabad Bank
(D) State Bank of India
(E) AU Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: As a step to update its technology, Andhra Bank has launched an Artificial Intelligence interactive assistant chatbot named “ABHi.” This bot uses Artificial Intelligence (AI) and Natural Language Processing (NLP) algorithm to understand the customer query and fetch the relevant information from the knowledge base in milliseconds. It is a 24×7 service.

4. NGT has given the Central Pollution Control Board ________ months to stop the pollution-intensive activities in severely polluted areas?

(A) 3 months
(B) 5 months
(C) 6 months
(D) 4 months
(E) 2 months
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Central Pollution Control Board has been given three months deadline by the National Green Tribunal to shut down polluting industries coming under “critically polluted” and “severely polluted” areas within three months.It has also directed the Ministry of Environment and Forests to take steps for enforcement of action plan for improvement of the situation.

5. Which country has expanded its Go Global programme to India to support Indian startups?

(A) France
(B) United Kingdom
(C) United States of America
(D) Germany
(E) Russia
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The UK government has expanded its Go Global initiative to India. The aim is to give the skills to the country’s most innovative and cutting-edge start-ups. It will help them to grow their business, build links with the UK’s digital sector and pave the way for future economic partnerships. The successful Indian start-ups will act as Go Global champions and share the skills they have learned with other firms across India.

6. The educational app JEE Ready has been launched by which company?

(A) Paytm
(B) Amazon
(C) Flipkart
(D) Microsoft
(E) Google
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Amazon’s first product in the edtech sector called JEE Ready has been launched. This is a preparation app for IIT JEE which allows students to take an All India Mock Test for free. Currently, in its beta phase, the app is available only on Android devices.

7. Bhavna Tokekar, the winner of 4 gold medals in the Open Asian Powerlifting Championships, hails from which city?

(A) Chandigarh
(B) New Delhi
(C) Pune
(D) Guwahati
(E) Mumbai
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Pune based 47-year-old Bhavna Bhave Tokekar won four Gold medals at the Open Asian Powerlifting Championships of Amateur World Powerlifting Congress/World Powerlifting Congress at Chelyabinsk in Russia. Bhavna competed with 500 players in U67.5 Masters2 Category and won four Gold medals in full powerlifting raw and bench.

8. Who have been unanimously elected as members of the Public Accounts Committee from Lok Sabha?

(A) Adhir Ranjan Chowdhury, Vishnu Deo Sai & Jayant Sinha
(B) Satya Pal Singh, Vishnu Deo Sai & Jayant Sinha
(C) Vishnu Deo Sai, Mansukhbhai Dhanjibhai Vasava & Jayant Sinha
(D) Adhir Ranjan Chowdhury, Satya Pal Singh & Jayant Sinha
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The parliament has unanimously selected Congress leader Adhir Ranjan Chowdhury, Former Minister of State for Human Resource Development(HRD) Satya Pal Singh & Former Minister of State for Civil Aviation, Jayant Sinha as members of the Public Accounts Committee from Lok Sabha totalling to 15 members.

9. Under which pension scheme 30,85,205 Persons have enrolled till July 10, 2019?

(A) Atal Pension Yojana
(B) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
(C) Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-Dhan
(D) Sansad Adarsh Gram Yojana
(E) Pradhan Mantri Pension Yojana
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: As per the Ministry of State for Labour and Employment, 30,85,205 citizens have enrolled under the mega pension scheme “Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-Dhan”, till July 10, 2019. In this scheme, Rs 3000 rupees is given to beneficiaries after attaining the age of 60 years. It is a joint contribution of subscriber and central government. He/she is required to pay the prescribed monthly contribution amount and the Central Government provides the equal matching contribution.

10. Which state will host the first-ever Himalayan States Conclave on 28th July 2019?

(A) Arunachal Pradesh
(B) Sikkim
(C) Himachal Pradesh
(D) Uttarakhand
(E) Kerala
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The First-ever Himalayan States Conclave will be hosted by Uttarakhand on July 28, 2019 with the main focus on sustainable development of the Indian Himalayan Region.
The event will discuss the common issues like environmental protection, Himalayan culture and economic development. The key points adopted at the Himalayan conclave will be presented as a draft to the Niti Aayog to frame policies for the region’s development.

11. Which state will host the Golden Jubilee Edition 2019 of International Film Festival of India?

(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Goa
(D) Telangana
(E) Chattisgarh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Goa will host the International Film Festival of India. This year marks the Golden Jubilee Edition and is scheduled from 20th to 28th November 2019.

12. Recently, the foundation stone of Baba Guru Nanak International University has been laid in which city ?

(A) Nankana Sahib
(B) Amritsar
(C) Lahore
(D) Attari
(E) Punjab
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The foundation stone of Baba Guru Nanak International University has been laid in Nankana Sahib, Pakistan. With an estimated cost of Rs 258 crores, the university will be built in 10 acres of land.

13. Kiran Shankar More has been appointed as the interim coach of which cricket team?

(A) Bangladesh
(B) Sri Lanka
(C) New Zealand
(D) United States of America
(E) Argentina
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Former India cricketer Kiran More has been appointed as the interim coach of the senior USA cricket team. He is currently holding the position of Director of cricket, USA since June this year. He replaces the head coach Pubudu Dassanayake.

14. Where was the 30th Summer University Games 2019 held?

(A) Stockholm, Sweden
(B) Budapest, Hungary
(C) Naples, Italy
(D) Warsaw, Poland
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Also known as XXX Summer Universiade the 30th Summer University Games for the year 2019 was held in Naples, Italy. This is the largest multi-sport event in which participating 118 nations had participated and to play 18 sports. Japan took the top spot with 82 Medals having 33 Gold, 21 Silver and 28 Bronze.India got 29th place in the list with the total medal tally of 4 with 1Gold, 1Silver and 2

15. Which state government has increased the financial assistance given to the families of martyrs from Rs 25 lakh to Rs 1 crore?

(A) Haryana
(B) Telangana
(C) Madhya Pradesh
(D) Maharashtra
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Government of Maharashtra has decided to increase the financial assistance given to the families of martyred soldiers. It has been increased by four-fold i.e the relatives of martyred soldiers will now get compensation of Rs 1 crore instead of Rs 25 lakhs. The assistance to partially disabled soldiers is also increased.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ