Daily Current Affairs Quiz - 18 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 18 April 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 18 April 2019

1. The World Health Organisation has raised an alarm over 300 per cent rise in cases regarding this disease in the first quarter of 2019. Which disease is this?

(A) HIV/AIDS
(B) Malaria
(C) Diabetes
(D) Measles
(E) Cancer
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The World Health Organization (WHO) has raised alarm over a 300 per cent increase in the case of measles globally in the first quarter of 2019 compared with last year. So far this year, 170 countries have reported 112,163 measles cases to WHO. At this time in 2018, 163 countries had reported 28,124 cases.

2. The Second Phase of Lok Sabha Elections 2019 will be held on April 18, 2019, in how many constituencies?

(A) 84
(B) 97
(C) 123
(D) 131
(E) 254
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Second Phase of Lok Sabha Elections 2019 will be held on April 18, 2019, in 97 Lok Sabha Constituencies across 12 States and 1 Union Territory. The voting for Lok Sabha Elections 2019 Phase II will be held for some parliamentary constituencies of Assam, Bihar, Chhattisgarh, Jammu and Kashmir, Karnataka, Maharashtra, Manipur, Odisha, Tamil Nadu, Tripura, Uttar Pradesh and West Bengal.

3. A raging fire recently tore through Notre-Dame Cathedral, the 850-year-old Gothic building. The cathedral is located in which country?

(A) France
(B) Italy
(C) Belgium
(D) Hungary
(E) Russia
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: In France, a raging fire tore through the 850-year-old Gothic building, Notre-Dame Cathedral in central Paris. Around 400 firefighters battled into the night to control the flames. The cause of the blaze was not immediately clear.

4 The world’s largest airplane took off for the very first time recently. The aircraft has been developed by which company?

(A) Stratolaunch
(B) Boeing
(C) Airbus
(D) Lockheed Martin
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: World’s largest airplane took off for the very first time on April 13, 2019. Stratolaunch built this aircraft in eight years. After its successful test flight, the company hopes to use the twin-fuselage, six-engine, catamaran-style aircraft to launch satellite-bearing rockets into space by 2022. This test flight was done at Mojave Desert, California.

5. The Reserve Bank of India issued banknotes signed by the Governor Shaktikanta Das of ___ denomination.

(A) Rs 20
(B) Rs 50
(C) Rs 100
(D) Rs 200
(E) Rs 500
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Reserve Bank of India (RBI) on April 17, 2019, issued Rs 50 denomination banknotes signed by the Governor Shaktikanta Das. The design of these notes is similar in all respects to Rs 50 banknotes in Mahatma Gandhi new series.

6. Which of the following platforms blocked the access to Tik Tok App recently in India?

(A) Facebook
(B) Instagram
(C) Google
(D) Twitter
(E) Linkedin
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Google on April 16, 2019, blocked the access to highly popular Chinese video app ‘Tik Tok’ on its play store following the refusal of the Madras High Court to lift the ban imposed on the app on April 3, 2019. The app is now not available for download from the Google play store.

7. Which country has disarmed its police as terror threat level lowered?

(A) New Zealand
(B) Australia
(C) South Korea
(D) Japan
(E) USA
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: New Zealand police on April 17, 2019, ended the routine arming of frontline officers as the terrorism threat level was lowered a month after the Christchurch mosques massacre. The police and security agencies reduced the threat level from high to medium. The level is still higher than it was before the March 15 attacks when the threat was deemed to be “low”.

8. One of the world’s largest one-day elections began in which nation on April 17, 2019?

(A) India
(B) Malaysia
(C) Indonesia
(D) Algeria
(E) Rwanda
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Indonesia on April 17, 2019, kicked off one of the world’s biggest one-day elections to pick a new president and parliament after a six-month campaign. The polls have pitted incumbent President Joko Widodo, who is a clear favourite, against ex-general Prabowo Subianto in a race to lead the nation.

9. The Election Commission has cancelled polling in which constituency on grounds of misuse of money?

(A) Erode
(B) Vellore
(C) Salem
(D) Perambalur
(E) Nellore
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Election Commission of India has cancelled polling Tamil Nadu’s Vellore constituency on the grounds of misuse of money. The South Indian state will go to polls for 38 out of the total 39 Lok Sabha seats on April 18, 2019, during the second phase of polls. Vellore polls have been rescinded following reports of the large-scale illegal flow of cash.

10. Which Private sector bank launched the paperless account opening facility for NRIs residing in Financial Action Task Force (FATF) member countries?

(A) ICICI Bank
(B) IDBI Bank
(C) HDFC Bank
(D) Axis Bank
(E) AU Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: IDBI Bank has launched ‘NRI-Insta Online’ account opening process for NRIs residing in Financial Action Task Force (FATF)member countries to open an account in the Bank without visiting the branch or submitting paper documents such as physical documents as well as KYC proofs. This online facility is available in IDBI Bank’s website.

11. Which country has received the highest ever sovereign loans worth USD 3 billion from the Asian Development Bank (ADB)?

(A) USA
(B) Australia
(C) India
(D) Russia
(E) Canada
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Asian Development Bank (ADB) agreed to provide a total of USD 3.88 billion in sovereign loans to India, which is the highest ever loan amount since sovereign operations began in the country in 1986. ADB.With this total USD 21.6 billion in loans, granted from ADB’s own resources, which exceeded the target of USD 19.71 billion and up 10 per cent from 2017.

12. Name the organization, which owed USD 38 million(highest amount)to India for peacekeeping operations.

(A) United Nation
(B) World Trade Organization
(C) Organisation for Economic Co-operation and Development
(D) Association of Southeast Asian Nations
(E) BRICS
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: United Nation Secretary General (UNSG) Antonio Guterres voiced concern that the UN owes India USD 38 million, the highest amount which has to be paid by any country for peacekeeping operations as of March 2019.Till now, the total amount which has to be paid to troops and police-contributing countries (TCCs/PCCs) with respect to active peacekeeping missions was USD 265 million.

13. Who was appointed as the Goodwill Ambassador of Street Child Cricket World Cup 2019?

(A) M.S. Dhoni
(B) Sourav Ganguly
(C) Mithali Dorai Raj
(D) Virat Kohli
(E) Sachin Tendulkar
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Ace cricketer Mithali Dorai Raj, Captain of the Indian women’s cricket team, has been named as the goodwill ambassador of the Indian team for the Street Child Cricket World Cup (SCCWC) 2019. Mithali joins IPL franchise Rajasthan Royals and former captain Sourav Ganguly in supporting the team.

14. Who is the newly appointed brand ambassador of redBus?

(A) Allu Arjun
(B) Mahendra Singh Dhoni
(C) Amitabh Bachchan
(D) Mahesh Babu
(E) Virat Kohli
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Cricketer Mahendra Singh Dhoni has been appointed as the brand ambassador of Bus ticketing platform redBus to strengthen the redBus brand.RedBus started its operation in 2006, works with over 2500 bus operator and have sold more than 180 million bus tickets till date. It also a part of the MakeMyTrip group.

15. A device is discovered by the researchers from the University of California, Los Angeles (UCLA) that produces electricity from snowfall. What is the name?

(A) Snow Triboelectric nano motor
(B) Snow Triboelectric nano ammeter
(C) Snow Triboelectric nanogenerator
(D) Snow Triboelectric nano galvanometer
(E) Snow Triboelectric galvanometer
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The researchers at the University of California, Los Angeles (UCLA), US created a 3D-printed device that can produce electricity from falling snow. The device is small, inexpensive, thin, flexible like a plastic-sheet and can work anywhere because it provides its own power and does not need batteries. The device termed as snow-based triboelectric nanogenerator or snow TENG generates charge through static electricity and produces energy from electron-exchange.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ