Daily Current Affairs Quiz - 17 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 17 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 17 May 2019

1. What was the theme of the International Day of Families(IDF) 2019?

(A) “Fathers and Families: Responsibilities and Challenges”
(B) “Families, education and well-being”
(C) “Families and Climate Action: Focus on SDG 13”
(D) “Families and inclusive societies”
(E) “Families responsibility and Climate well being”
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The International Day of Families or IDF is observed on May 15 every year since 1996, and it lays stress on the importance attached to families. Its theme for 2019 is: “Families and Climate Action: Focus on SDG 13”. The key SDG (Sustainable Development Goal) 13 targets are: SDG 13 target 13.3: To enhance education, awareness, human and institutional capacity on curbing climate change and adaptation. SDG 13 target 13.2: To incorporate climate change measures into national schemes, strategies and planning.

2. ICC suspends Nuwan Zoysa, Avishka Gunawardene alleging corruption in T10 league, they belong to which country?

(A) Bangladesh
(B) Sri Lanka
(C) Pakistan
(D) Australia
(E) South Africa
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Former Sri Lanka players Nuwan Zoysa and Avishka Gunawardene were provisionally suspended by the International Cricket Council (ICC) on charges of indulging in corruption in a T10 league in the UAE. Of the two, Zoysa is already under suspension for a previous allegation of corruption. The two have been given 14 days to respond to the charges. The ICC, on behalf of the Emirates Cricket Board (ECB), charged former Lankan bowling coach Zoysa on four counts and Gunawardene on two counts. But the world body did no specify the exact instances that led to the action against the two players.

3. Samuel Sanchez who has been given a two-years back-dated ban after testing positive for human growth hormones in 2017. He belongs to which sport?

(A) Cycling
(B) Football
(C) Cricket
(D) Badminton
(E) Chess
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Spain’s Samuel Sanchez, the 2008 Olympic road race champion, has been given a two-years back-dated ban after testing positive for human growth hormones in 2017. The International Cycling Union accepted Sanchez’s explanation that a contaminated supplement was at the root of the problem but said Monday it was banning him until August 2019.

4. Which football club has won the Premier League title 2019 and became the first team to retain its title in last 10 years?

(A) Blackburn Rovers
(B) Leicester City
(C) Manchester United
(D) Manchester City
(E) Real Madrid
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Recently, Manchester City defeated Brighton by 4-1 at the Amex Stadium, UK in Premier League title match. Manchester City became the first team to retain the title in last 10 years since Manchester United had done the same in 2009.

5. Name the exotic flightless bird, which evolves back for the first time after 136,000 Years.

(A) Madagascan rail
(B) Dryolimnas
(C) White-throated rail
(D) Canirallus
(E) Emu
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The white-throated rail (Dryolimnas cuvieri) which was extinct for more than 136,000 years reappeared on Indian Ocean Island. This new finding was published in the Zoological Journal of the Linnean Society. This rare evolution of this extinct bird is called iterative evolution. White-throated rails are originally from Madagascar, an island country lying off the southeastern coast of Africa, after that they migrated to Aldabra Atoll, Seychelles, where they lost their ability to fly due to the absence of predators. Then a new subspecies formed known as the Aldabra rail (Dryolimnas cuvieri aldabranus). The fossil evidence was of 100,000 years ago and the evidence for the claim comes from a fossil study at the University of Portsmouth and Natural History Museum of UK.

6. Where was India’s Smallest Orchids named “Lecanorchis taiwaniana”, a parasitic bloom discovered recently?

(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) West Bengal
(D) Andhra Pradesh
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: India’s Smallest Orchids named “Lecanorchis taiwaniana”, a parasitic bloom was discovered in Assam by a forest officer Jatindra Sarma who is a Member Secretary of State Medicinal Plants Board. It is small in terms of size as well as its tenure of bloom.

7. Which country is developing the world’s largest optical telescope?

(A) China
(B) U.S.
(C) Russia
(D) India
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: India is playing a key role in the design and development of the world’s largest optical telescope—the Thirty Meter Telescope, or TMT, to be built at Mauna Kea in Hawaii. Construction of the telescope is expected to begin this year. Once commissioned in 2029-30, it will provide a bigger picture of the universe.

8. Vinay Dube has resigned from which international airways?

(A) IndiGo
(B) SpiceJet
(C) Jet Airways
(D) Air India
(E) Vistara
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Jet Airways’ four top Executives- Chief Executive Officer Vinay Dube, Chief Financial Officer and deputy CEO Amit Agarwal, Chief People Officer Rahul Taneja and Company Secretary and Compliance Officer Kuldeep Sharma resigned from their positions with immediate effect. They have resigned after finding the possibility that Etihad’s offer to invest in the airlines may not be sufficient to run the operations of the airlines. As a result, it had stopped its operations from April 17. State Bank of India is the lead lender for Jet Airways. It is estimated that Rs. 8,000 crore will be needed to re-start its operations.

9. Who was appointed as the additional director on the board of Yes Bank for two years?

(A) Rama Subramaniam Gandhi
(B) Ravneet Gill
(C) Mukesh Sabharwal
(D) Brahm Dutt
(E) Sudha Shah
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Reserve Bank of India announced the appointment of Rama Subramaniam Gandhi, former Deputy Governor of RBI, as an additional director on the board of Yes Bank for two years. He will serve Yes Bank as the additional director with effect from 14 May 2019 to 13 May 2021 or till further orders.

10. Kumar Tuhin was appointed as the Ambassador of India to which country?

(A) Montenegro
(B) Bosnia and Herzegovina
(C) Serbia
(D) Albania
(E) Nigeria
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Ministry of External Affairs, Government of India, announced the appointment of Shri Kumar Tuhin (Indian Foreign Service:1991) as the next Ambassador of India to Bosnia & Herzegovina with residence in Budapest. He is currently serving as the Ambassador of India to the Republic of Hungary. He succeeds Rahul Chhabra.

11. Kami Rita Sherpa is famous for ___.

(A)Acting
(B) Sports
(C) Politics
(D) Mountaineering
(E) Paragliding
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: On May 15, 2019, 49-year-old Sherpa climber from Nepal, Kami Rita climbed Mt. Everest for the 23rd time. He successfully climbed the mountain from the Nepal side. Rita resides in Thame village of Solukhumbu district, Nepal. For the first time, he had scaled the mountain in the year 1994.In 2017, he became the third person to climb the highest peak for 21 times along with the record held by Apa Sherpa and Phurba Tashi Sherpa.

12. Name the bank, that was penalized by Reserve Bank of India (RBI) with Rs.1 Crore for failing to fully automate the non-performing asset (NPA) identification process.

(A) IndusInd Bank
(B) Nainital Bank
(C) RBL Bank
(D) Lakshmi Vilas Bank
(E) Yes Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Mumbai-based Reserve Bank of India (RBI) has imposed Rs 1 crore fine to Nainital Bank. The reason behind this monetary penalty was because of Nainital Bank’s failure to fully automate the non-performing asset (NPA) identification process, despite specific directions issued in this regard. Under the provision of the Banking Regulation Act, 1949 RBI has imposed the penalty because Nainital Bank has failed to adhere to the aforesaid direction issued by the RBI.

13. Where was the multilateral maritime security field exercise, Asean Defence Ministers’ Meeting-Plus (ADMM-Plus) held?

(A) Russia
(B) Singapore
(C) U.S.
(D) India
(E) Canada
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: A multilateral maritime security field exercise has concluded in Singapore on May 13 after the completion of its sea phase. Singapore’s Ministry of Defence announced the conclusion of the sea phase of the exercise conducted under the Asean Defence Ministers’ Meeting-Plus (ADMM-Plus) grouping. The ADMM-Plus comprises the 10 Asean countries as well as Australia, China, Japan, India, South Korea, New Zealand, Russia and the United States.

14. What is the theme of 6th Session of the biennial Global Platform for (DDR) Disaster Risk Reduction (GP2019)?

(A) “Resilience Dividend: Towards Sustainable and Inclusive Societies”
(B) “Globalization towards Occupational Health and Safety”
(C) “Optimize Applications. Transform the Business. Drive Growth”
(D) “Reimagining the Knowledge Enterprise”
(E) “Global Applications for Society “
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The 6th Session of the biennial Global Platform for (DDR) Disaster Risk Reduction (GP2019) has started in Geneva, Switzerland from 13th May to 17 May 2019 and is co-chaired by Switzerland and UNISDR. The session is summoned under the theme, ‘Resilience Dividend: Towards Sustainable and Inclusive Societies’.The session has been hosted by Switzerland’s Government and has been summoned and organized by the UN Office for Disaster Risk Reduction (UNISDR).

15. Where was the Indian Navy’s first full-fledged Service Selection Board (SSB) inaugurated recently?

(A) Karnataka
(B) Gujarat
(C) West Bengal
(D) Goa
(E) Visakhapatnam
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Chief of Naval Staff, Admiral Sunil Lanba inaugurated Indian Navy’s first full-fledged Service Selection Board (SSB) at Diamond Harbour, near Kolkata. Vice Admiral Karambir Singh, the Flag Officer Commanding-in-Chief, Eastern Naval Command, has attended the inauguration.It selects both Permanent and Short Service Commission officers.The other Boards are located in Bhopal, Bengaluru, Visakhapatnam, and Coimbatore.SSB (Kolkata), sprawling over 27 acres on the Hooghly river-bank can screen an estimated 5000 officer-candidates annually.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ