Daily Current Affairs Quiz - 17 June 2019

Daily Current Affairs Quiz – 17 June 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 17 June 2019

1. The World Blood Donor Day is observed on____.

(A) June 14
(B) June 12
(C) June 13
(D) June 11
(E) June 10
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: World Blood Donor Day is observed on June 14 every year to raise awareness of the need for safe blood and blood products, and to thank blood donors for their voluntary, life-saving gifts of blood. The theme for 2019 is – Blood Donation and Universal Access to Safe Blood Transfusion. Slogan – Safe Blood for All.

2. What is the monthly amount that farmers are required to invest under the Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana, to avail the pension benefit?

(A) Rs 75
(B) Rs 150
(C) Rs 50
(D) Rs 100
(E) Rs 5000
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Government has announced that farmers will be required to contribute Rs 100 per month under the newly launched Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana (PMKPY) for the monthly pension.

3. RBI has directed all the banks to ensure that all ATMs are grouted to a structure (wall, pillar, floor, etc.) by ____.

(A) August 31
(B) December 31
(C) September 30
(D) July 31
(E) July 1
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: All ATMs shall be grouted to a structure (wall, pillar, floor, etc.) by September 30, 2019, except for ATMs installed in highly secured premises such as airports, etc. which have adequate CCTV coverage and are guarded by state / central security personnel.

4. Who among the following has created a Guinness World Record for being the first YouTube Channel to surpass 100 million subscribers?

(A) Fox Star Studios
(B) T-Series
(C) Eros Now
(D) Yash Raj Films
(E) The Warner Brothers
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The CMD of India’s biggest music label T-Series, Bhushan Kumar has received the Guinness World Records certificate as T-Series became the “First YouTube Channel to surpass 100 million subscribers”. The T-Series YouTube channel began on March 13, 2006. It has 29 sub-channels and features songs and film trailers.

5. What is the rank of India in the latest football FIFA rankings released in June 2019?

(A) 101
(B) 82
(C) 95
(D) 122
(E) 150
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: India has been ranked at 101st spot in the football FIFA rankings for June 2019. The ranking has been topped by Belgium.

6. Government of India has extended the President’s Rule in J&K for 6 more months from July 3, 2019. The President’s Rule is imposed under which article of the Constitution of India?

(A) 352(4)
(B) 358(4)
(C) 354(4)
(D) 356(4)
(E) 353(4)
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved an extension of President’s Rule in Jammu and Kashmir for a further period of six months with effect from July 3, 2019, under article 356(4) of the Constitution of India.

7. Who among the following Head of State has been honoured with the highest national prize of Kyrgyzstan, Manas Order of the First Degree?

(A) Narendra Modi
(B) Xi Jinping
(C) Imran Khan
(D) Vladimir Putin
(E) Donald Trump
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The President of China, Xi Jinping, has been awarded the “Manas Order of the First Degree”, the highest national prize of Kyrgyzstan on June 13 by Kyrgyzstan President Sooronbay Jeenbekov.

8. Which state has launched the Mukhyamantri Vriddha Pension Yojna for the poor?

(A) Gujarat
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar
(D) Rajasthan
(E) Andhra Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Nitish Kumar, the Chief Minister of Bihar has launched a pension scheme for poor people above 60 years of age in the state named Mukhyamantri Vriddha Pension Yojna. As per the Scheme, Poor people above 60 years of age will get Rs 400 per month and those above 80 years will get Rs 500 per month.

9. Which among the following technology giants has made its first investment in India based start-up Meesho?

(A) Microsoft
(B) Amazon
(C) Google
(D) Facebook
(E)Linkedin
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Facebook has invested in a social commerce start-up, Meesho, which connects buyers and sellers on social media platforms. However, the Terms of the transaction were not revealed. This is Facebook’s first investment in an India-based start-up.

10. World Elder Abuse Awareness Day is held every year on ___.

(A) 16 June
(B) 14 June
(C) 18 June
(D) 15 June
(E) 13 June
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The World Elder Abuse Awareness Day is observed on 15 June every year to raise awareness and make step towards any kind of abuse and suffering inflicted on elderly people. 2019 Theme WEAAD is Lifting up Voices

11. The Karnataka government has waived off the NPA loans of around 1 lakh farmers. The waived amount would be borne by the banks and state government in the ratio___ respectively.

(A)25:75
(B) 50:50
(C) 75:25
(D) 30:70
(E) 20:80
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Karnataka government has decided to waive Non-Performing Asset loans of about 1 lakh farmers, who owe about Rs 965 crore to commercial banks. The banks will waive 25 percent of the loans while the balance 75 percent, which is approximately Rs 740 crore, would be borne by the government.

12. Which institution has approved line of credit worth USD 150 million to Ghana for strengthening of the agricultural sector?

(A) RBI
(B) NABARD
(C) EXIM
(D) SIDBI
(E) BCCI
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Export-Import Bank of India (Exim Bank) has entered into an agreement with the Government of the Republic of Ghana as well as Mozambique to provide line of credit worth USD 245 million to support agricultural and railway projects. Of the total line of credit of USD 245 million loan, Ghana will get USD 150 million to finance the strengthening of agriculture mechanisation services centres.

13. Which of these companies has launched a first of its kind initiative to provide insurance against EMIs to its customers?

(A) ZestMoney
(B) MyLoanCare
(C) PaisaBazaar
(D) Zerodha
(E) Early Salary App
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: ZestMoney has partnered with Digit Insurance to offer insurance against EMIs to its 5 million customer base. ZestMoney is a Bengaluru based digital lending startup.

14. How much amount of line of credit has been announced by India for Kyrgyzstan to upgrade their ties to Strategic Partnership level?
(A) USD 200 million
(B) USD 250 million
(C) USD 100 million
(D) USD 150 million
(E) USD 50 million
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Prime Minister of India Shri Narendra Modi has announced USD 200 million line of credit for Kyrgyzstan on June 14, 2019 during India-Kyrgyz Business Forum in Bishkek in a move to upgrade their ties to the Strategic Partnership level.

15. When is the Global Wind Day celebrated?

(A) June 12
(B) June 15
(C) June 13
(D) June 14
(E) June 16
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Global Wind Day is held worldwide on 15 June to celebrate wind energy. It is organised by WindEurope and GWEC (Global Wind Energy Council). The theme for 2019 is “Future Wind”.