Daily Current Affairs Quiz - 17 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 17 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 17 July 2019

1. Anusuiya Uikey is the new Governor of which state?

(A) Gujarat
(B) Chhattisgarh
(C) Himachal Pradesh
(D) Andhra Pradesh
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: A sitting member of Rajya Sabha Anusuiya Uikey has been appointed as Governor of Chhattisgarh by the President of India. Replacing Anandiben Patel, she is the first tribal women to hold the post of Governor of Chhattisgarh since the formation of the state in 2000.

2. Which bank has launched the ‘Small Business MoneyBack Credit Card’ in partnership with the Common Service Centre?

(A) HDFC Bank
(B) State Bank of India
(C) Axis Bank
(D) Punjab National Bank
(E) ICICI Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: HDFC Bank has partnered by Government of India owned Common Service Centre to launch ‘Small Business MoneyBack Credit Card’. This one-of-a-kind credit card is specially designed for small traders and village level entrepreneurs. This arrangement will make banking services available to people in rural India who do not have access to formal banking.

3. Which city hosted the UK-India Joint Economic and Trade Committee Meet 2019?

(A) Birmingham
(B) Pune
(C) New Delhi
(D) London
(E) Dubai
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The 13th Joint Economic and Trade Committee meeting between India and the UK was held in London. Both countries shared many facets of trade relations in the meeting. The trade between the two countries has increased to 20.5 billion pounds in the last three years. The venue for the 14th meeting will be New Delhi.

4. Which country will host the International Shooting Sport Federation combined World Cup 2020?

(A) India
(B) China
(C) Japan
(D) Thailand
(E) England
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: India will be hosting the next International Shooting Sport Federation World Cup 2020. The event will take place between 15-25 march 2020 in New Delhi.The Combined World Cup involves events in rifle, pistol and shotgun.

5. Which Indian state has the highest number of orchid species as per Botanical Survey of India’s first Comprehensive Census of Orchids?

(A) Arunachal Pradesh
(B) Sikkim
(C) Tripura
(D) Andhra Pradesh
(E) West Bengal
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: First comprehensive census of orchids of India has been carried out by the Botanical Survey of India. The total number of orchid species found in the country are 1,256. Arunachal Pradesh has the highest number of orchid species i.e.612. The Himalayas, North-East parts of the country and the Western Ghats are the hot-spots of this beautiful plant species.

6. _______________ has been honoured with an Honorary Degree, Doctor of Letters (honoris causa) from La Trobe University at the 10th edition of Indian Film Festival of Melbourne?

(A) Akshay Kumar
(B) Shah Rukh Khan
(C) Salman Khan
(D) Amitabh Bachchan
(E) Hrithik Roshan
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Shah Rukh Khan has been felicitated with an Honorary Degree, Doctor of Letters (honoris causa) from Melbourne-based La Trobe University at the 10th edition of Indian Film Festival of Melbourne (IFFM) at Bundoora, Australia. The degree has been bestowed to him for his contributions and efforts towards underprivileged children and women’s empowerment.

7. Team of physicists has taken a photo of a strong form of quantum entanglement called Bell entanglement. They belong to which university?

(A) University of Manchester
(B) University of London
(C) University of Edinburgh
(D) University of Glasgow
(E) University of Massachusetts.
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: A photo of a strong form of quantum entanglement called Bell entanglement capturing visual evidence of an elusive phenomenon which Albert Einstein once called “spooky action at a distance” has been taken by the physicists of University of Glasgow. Quantum entanglement describes the phenomenon where two particles which interact with each other can remain connected, instantaneously sharing their physical states no matter how far apart they are.

8. Who has won Women’s Singles title in 2019 Wimbledon Championships?

(A) Xu Yifan
(B) Simona Halep
(C) Serena Williams
(D) Gabriela Dabrowski
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Romanian tennis star Simona Halep defeated seven-time champion Serena Williams to bag the Wimbledon title for the first time in her career.Simona defeated Serena by 6-2, 6-2 to win the title.Halep earlier bagged French Open in 2018 and this is her second Grand Slam title.

9. Which player will not be playing in Sachin Tendulkar’s World Cup XI?

(A) Virat Kohli
(B) MS Dhoni
(C) Rohit Sharma
(D) Ravindra Jadeja
(E) Hardik Pandya
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Sachin Tendulkar’s World Cup XI team has been announced. Five Indian players that have made into this tournament are Rohit Sharma, Virat Kohli, Hardik Pandya, Ravindra Jadeja and Jasprit Bumrah. Indian wicketkeeper Mahendra Singh dhoni will not be a part of this game.

10. Pakistan has allowed visa-free travel on Kartarpur corridor to how many pilgrims per day?

(A) 1000
(B) 3000
(C) 7000
(D) 5000
(E) 1000
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Telugu poet K Siva Reddy has been selected for the prestigious Saraswati Samman, 2018 for his collection of poetry titled Pakkaki Ottigilite. The award carries a cash prize of 15 lakh rupees, a citation and a plaque.

Solution: (D)

After the second round of talks between India and Pakistan, the latter has agreed to allow visa-free travel of 5,000 Sikh pilgrims per day through the Kartarpur corridor to visit Gurudwara Kartarpur Sahib.
Ideal Time:
Difficulty Level:
Hints: The pilgrims will be allowed to travel both in a group or as individuals. They will also be allowed to go on foot.
Topic Code:
Key Concept Code:

11. Which country reopened its airspace for India recently?

(A) China
(B) UAE
(C) Pakistan
(D) Japan
(E) USA
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Telugu poet K Siva Reddy has been selected for the prestigious Saraswati Samman, 2018 for his collection of poetry titled Pakkaki Ottigilite. The award carries a cash prize of 15 lakh rupees, a citation and a plaque.

Solution: (C)

Pakistan has opened his airspace after five months of standoff with India. This was due to Balakot airstrikes. The Normal air traffic operations will be resumed with Islamabad now.Indian service providers Air India, SpiceJet, IndiGo and GoAir have lost nearly $80m (£63m) due to the closure of the Pakistani airspace.
Ideal Time:
Difficulty Level:
Hints: This is the sixth-most populous country.
Topic Code:
Key Concept Codes:

12. Who was chosen by the Bank of England to feature on new £50 note of Britain?

(A) Alan Turing
(B) James Watt
(C) Jane Austen
(D) Nan Shepherd
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Telugu poet K Siva Reddy has been selected for the prestigious Saraswati Samman, 2018 for his collection of poetry titled Pakkaki Ottigilite. The award carries a cash prize of 15 lakh rupees, a citation and a plaque.

Solution: (A)

Regarded as the code-breaker during World War II, Alan Turing has been decided by the Bank of England to be featured on new £50 note of Britain.
Ideal Time:
Difficulty Level:
Hints: He is also known as the Father of Computer Science and Artificial Intelligence.
Topic Code:
Key Concept Codes:

13. Maithili language has been added as an alternative subject from 8th to 12th standard. Which state government has made this announcement?

(A) Delhi
(B) Uttar Pradesh
(C) Bihar
(D) Rajasthan
(E) Andhra Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Telugu poet K Siva Reddy has been selected for the prestigious Saraswati Samman, 2018 for his collection of poetry titled Pakkaki Ottigilite. The award carries a cash prize of 15 lakh rupees, a citation and a plaque.

Solution: (A)

Delhi education minister Manish Sisodia has informed that the state government has decided to add Maithili in the curriculum of 8th to 12th standard along with other optional languages like Urdu and Punjabi. This will be followed across all the government schools in the state. This is done as 40% of the Delhi population consists of people from Bihar and UP where Maithili and Bhojpuri languages are spoken.
Ideal Time:
Difficulty Level:
Hint: The government has also decided to provide free coaching to students who appear in competitive exams such as civil services with Maithili as an optional subject.
Topic Code:
Key Concept Codes:

14. NASA is commemorating the 50th anniversary of which historic mission on 20th July?

(A) Apollo 1
(B) Apollo 13
(C) Apollo 11
(D) Apollo 5
(E) Apollo 10
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Telugu poet K Siva Reddy has been selected for the prestigious Saraswati Samman, 2018 for his collection of poetry titled Pakkaki Ottigilite. The award carries a cash prize of 15 lakh rupees, a citation and a plaque.

Solution: (C)

NASA and International Space Station are commemorating the 50th launch anniversary of Apollo 11, the first manned lunar mission that landed Neil Armstrong and Buzz Aldrin on the Moon on July 20, 1969. The spacesuit worn by Armstrong during the mission has been put on display for the first time in more than a decade.
Ideal Time:
Difficulty Level:
Hint: It is the name of the first spaceflight which landed Humans on moon
Topic Code:
Key Concept Codes:

15. In the current year session, how many World Heritage sites have been inscribed in the list made by the World Heritage Committee?

(A) 29
(B) 16
(C) 8
(D) 36
(E) 25
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The World Heritage Committee inscribed a total of 29 new sites on the World Heritage List in the 2019 session. One site is located in Africa, two in the Arab States, ten in the Asia Pacific region, 15 in Europe and North America and one in Latin America.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ