Daily Current Affairs Quiz - 17 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 17 April 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 17 April 2019

1. India joined hands with UAE and which other country to implement 2 projects in Africa?

(A) China
(B) Japan
(C) France
(D) Russia
(E) USA
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: India is joining hands with Japan and the United Arab Emirates (UAE) to implement 2 projects in Africa as it seeks to extend its footprint on the continent where strategic rival China has made deep inroads. India will build a cancer hospital in Kenya in collaboration with Japan, it will partner with the UAE to set up an ICT centre in Ethiopia

2. The 4th Resilient Cities Asia Pacific Congress 2019 was held recently. In which city/UT it was held?

(A) Mumbai
(B) Chennai
(C) New Delhi
(D) Lucknow
(E) Hyderabad
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The 4th Resilient Cities Asia-Pacific Congress 2019 organised by the International Council for Local Environmental Initiatives (ICLEI) and co-hosted by South Delhi Municipal Corporation started in New Delhi. It will conclude on 17th April 2019. It offers a lot of innovative solutions that build resilience to climate change at the sub-national level.

3. India signed MoU on cooperation in the field of geology and mineral resources with ___.

(A) Ukraine
(B) Bolivia
(C) Uruguay
(D) France
(E) Russia
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi gave its ex-post facto approval to the Memoranda of Understanding (MoU) between India and Bolivia on cooperation in the field of geology and mineral resources and traditional systems of medicine and homoeopathy. The MoUs were signed in Bolivia in March 2019.

4 A long-range cruise missile with sharper terrain hugging capabilities was recently tested by India. What was the name of the missile?

(A) Granit
(B) Nirbhay
(C) Tomahawk
(D) Babur
(E) Shaurya
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: NIRBHAY, the long-range, subsonic, cruise missile was successfully tested with a sharper ‘terrain hugging capability’. The indigenously developed missile was test-fired from the ITR, Chandipur, off the Odisha coast. In the controlled flight, the missile was manoeuvred at low altitudes of as less as 5 mt to a range of 2.5 km, according to the Defence Research Development Organisation (DRDO).

5. In which state of India is the Rongali Bihu festival celebrated?

(A) Mizoram
(B) Nagaland
(C) Assam
(D) Sikkim
(E) Odisha
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Assam’s most awaited festival the Rongali Bihu, also known as ‘Bohag Bihu’ which marks the beginning of the new Assamese calendar year started. Assam celebrates major agricultural events as the festival of Bihu.

6. Which country successfully tested the world’s first armed amphibious drone boat?

(A) France
(B) Japan
(C) China
(D) Russia
(E) USA
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: China has successfully tested the world’s first armed amphibious drone boat which the Chinese military analysts claimed could be used in land assault operations and is capable of forming a combat triad with aerial drones and other drone ships.

7. Which country will host the world’s foremost Artificial Intelligence Summit?

(A) India
(B) Oman
(C) China
(D) UAE
(E) Japan
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: UAE is set to host the world’s foremost Artificial Intelligence, AI Summit to empower global dialogue on the future of government, business and society. The inaugural ‘AI Everything’, AIE will take place at the Dubai World Trade Centre, between 30 April and 1 May.

8. Which company has launched a 5G Use cases lab for banking and the financial sector?

(A) Infosys
(B) Intech
(C) IDRBT
(D) TCS
(E) IBM
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Institute for Development and Research in Banking Technology (IDRBT), has launched a 5G Use Cases Lab for banking and financial sector. The 5G technology, along with blockchain, will be progressively adopted by banks

9. Which company has launched a unique proposition through its campaign #BijliOnEMI?

(A) Kotak Mahindra Bank
(B) Bajaj Finserv
(C) ICICI Bank
(D) Sbi
(E) HDFC Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Bajaj Finserv through its lending arm Bajaj Finance Ltd. has launched a unique proposition through its campaign #BijliOnEMI wherein customers buying air-conditioners on EMI can avail an Insta Credit loan in their Bajaj Finserv Wallet which they can use to pay their electricity bills on EMI.

10. Who has won 20th Victor Dutch International Badminton Title?

(A) Manu Swaney
(B) Harsheel Dani
(C) Mads Christophersen
(D) Saurabh Ghosh
(E) Parupalli Kashyap
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: India’s Harsheel Dani, a former junior national champion, defeated Mads Christophersen of Denmark, world no 149, to clinch the 20th Victor Dutch International Badminton title in Wateringen, The Netherlands with a 15-21, 21-12, 21-13 victory in a 47-minute clash.

11. Who won 2019 Masters to claim 15th major in Golf?

(A) Dustin Johnson
(B) Xander Schauffele
(C) Tiger Woods
(D) Brooks Koepka
(E) Jason Day
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Tiger Woods produced a scintillating finish to win a fifth Masters title and end an 11-year wait to claim a 15th major. There were raucous celebrations around the 18th green as Woods finished with a two-under-par 70 to win on 13 under, one clear of fellow Americans Dustin Johnson, Xander Schauffele and Brooks Koepka.

12. ICC and which organization have partnered to organise “#OneDay4Children” at World Cup?

(A) FAO
(B) UNICEF
(C) WHO
(D) UNDP
(E) UNO
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: International Cricket Council (ICC) Cricket for Good in partnership with UNICEF announced “#OneDay4Children”, a tournament-wide campaign focussed on bringing the world of cricket together as one team to help build a better world for every child, at the World Cup.

13. Wa Lone and ______won Pulitzer Prize for international reporting for uncovering Rohingya killings in Myanmar.

(A) Li Di Yung
(B) Chang Yufi
(C) Kyay Soe Oo
(D) Mohd Sattyele
(E) Meiyang Chang
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Jailed Reuters journalists Wa Lone and Kyaw Soe Oo won a Pulitzer Prize for international reporting for uncovering Rohingya killings in Myanmar’s Rakhine state. The two reporters were imprisoned by authorities in Myanmar, on charges of breaking the country’s Official Secrets Act, while they were conducting investigations into the killings.

14. The Union Cabinet approved the creation of ______post in the Office of the Comptroller and Auditor General of India (CAG).

(A) Additional Comptroller & Auditor General
(B) Chief Comptroller & Auditor General
(C) Deputy Comptroller & Auditor General
(D) Assistant Comptroller & Auditor General
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Narendra Modi, approved the creation of one post of Deputy Comptroller & Auditor General (Coordination, Communication and Information System) in Pay Level-17 in the Office of the Comptroller and Auditor General of India (CAG).

15. The US State department has advised its citizens to reconsider their travel to which country ?

(A) North Korea
(B) Russia
(C) Pakistan
(D) China
(E) Kazakhstan
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The US Department of State has advised its citizens to reconsider their travel to Pakistan due to terrorism. It has asked their citizens not to travel to restive Balochistan, Khyber Pakhtunkhwa (KPK) and Pakistan occupied Jammu & Kashmir as it has identified these places as the most dangerous areas due to terror attacks.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ