Daily Current Affairs Quiz - 16 May 2019

Daily Current Affairs Quiz – 16 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 16 May 2019

1. Name the Indian racing driver, who won 2019 Formula 3 championship in Barcelona-Catalunya.

(A) Narain Karthikeyan
(B) Arjun Maini
(C) Armaan Ebrahim
(D) Jehan Daruvala
(E) Niko Kari
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Mumbai based Indian racing driver Jehan Daruvala made his maiden victory in Race 2 during the 2019 FIA Formula 3 (F3) season in Barcelona-Catalunya. The Team Prema driver is the only Indian on the grid, completed on top after a dominant drive ahead of Juri Vips and Niko Kari. FIA F3 Championship was created by merging the erstwhile GP3 Championship and FIA F3 European Championship.

2. Which institution recently launched the ‘Vision 2021’ document for e-payment system?

(A) FICCI
(B) RBI
(C) NITI Aayog
(D) SEBI
(E) ICICI
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Reserve Bank of India released ‘Payment and Settlement Systems in India: Vision 2019 – 2021’ for safe, secure, quick and affordable e-payment system. The main agenda of the document is the ‘no-compromise’ approach towards safety and security of payment systems.

3. Who has become the highest wicket-taking women spinner in One Day International (ODI) cricket recently?

(A) Ellyse Perry
(B) Suzie Bates
(C) Sana Mir
(D) Mithali Raj
(E) Anjum Chopra
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: A 33-year old, Pakistan’s off-spinner Sana Mir became the highest wicket-taking women spinner in One Day International (ODI) cricket. She had taken her 147th wicket against South Africa, the 3rd ODI of the ongoing International Cricket Council (ICC) Women’s Championship in Benoni, South Africa.

4. Which state has 35 per cent of the country’s Graphite deposits as per the Geological Survey of India (GSI)?

(A) Odisha
(B) Arunachal Pradesh
(C) Assam
(D) Tamil Nadu
(E) Andhra Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Arunachal Pradesh has 35 per cent of the country’s Graphite deposits as per the Geological Survey of India (GSI). The State could become a leading producer of graphite in the country in future.

5. What is the name of the mission to the moon, that is set to be achieved by the National Aeronautics and Space Organization(NASA) in the year 2024?

(A) Artemis
(B) Voyager
(C) Pioneer
(D) Chandra
(E) Juno
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The US Space Agency announced that the National Aeronautics and Space Organization (NASA) is set for its Mission to Moon “Artemis” which is to be achieved by 2024. Earlier, its goal to achieve this feat was by 2028.

6. Which country recently blocked all editions of Wikipedia?

(A) USA
(B) China
(C) Russia
(D) Canada
(E) India
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: China blocked all the language editions of the online encyclopedia ‘Wikipedia’. China began the process of blocking language editions of Wikipedia in April 2019.

7. Who was appointed as the brand ambassador of Merchant service and UPI payments app BharatPe?

(A) Amitabh Bachchan
(B) Shahrukh Khan
(C) Aamir Khan
(D) Salman Khan
(E)Vicky Kaushal
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Bollywood actor Salman Khan is signed as the brand ambassador of Merchant service and UPI payments app BharatPe.The new Campaign will be directed towards instructing merchants and users about UPI payments along with driving adoption of BharatPe app for all their business needs. The outdoor campaigns, radio, social media and in-app education initiatives are sponsored by fintech startup.

8. Which of the following countries joined the global initiative ‘Christchurch call to action’ to combat terrorism and extremism online?

(A) USA
(B) France
(C) India
(D) Canada
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: India recently joined the ‘Christchurch call to action’ initiative to combat terrorism and extremism online. The initiative was launched jointly by India, France, New Zealand, Canada and several other countries. However, the US has declined to be a part of the initiative as of now.

9. Name the former Indian cricketer, who has become the first woman to be appointed to ICC’s international panel of match referees.

(A) GS Lakshmi
(B) Deepa Marathe
(C) Kalyani Dhokarikar
(D) Manju Nadgoda
(E) Sudha Shah
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: A 51-year old former Indian cricketer GS Lakshmi became the first ever, female match referee, to be included into the International Cricket Council (ICC)’s International Panel of Match Referees. Earlier, Claire Polosak had become the first ever woman umpire to stand in a men’s ODI.

10. When the National Dengue Day is observed every year in India?

(A) 15 May
(B) 16 May
(C) 17 May
(D) 18 May
(E) 19 May
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The National Dengue Day is observed on May 16 every year in India, with the recommendation of Union Ministry of Health and Family Welfare. The day aims to create awareness about dengue and calls to intensify preventive measures and preparedness for the control of the disease.

11. Who was appointed as the Chief Executive Officer(CEO) of Life Insurance Corporation (LIC) Mutual Fund recently?

(A) Girish Chandra Murmu
(B) Subhash Chandra Garg
(C) Vipin Anand
(D) Dinesh Pangtey
(E) Narendra Chandra
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The National Dengue Day is observed on May 16 every year in India, with the recommendation of Union Ministry of Health and Family Welfare. The day aims to create awareness about dengue and calls to intensify preventive measures and preparedness for the control of the disease.

12. Name the Indian Cricketer, who won the Lifetime Achievement Award in CEAT International Cricket Awards 2019.

(A) Anil Kumble
(B) Ajay Jadeja
(C) Mohinder Amarnath
(D) Gul Mohammad
(E) Ravi Shastri
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: On May 13, 2019, During the CEAT Cricket Rating (CCR) Awards 2019, Indian skipper Virat Kohli has bagged the International Cricketer of the Year Award and Smriti Mandhana has won International Woman Cricketer of Year Award. The Lifetime Achievement Award was given to Mohinder Amarnath who is the former Indian all-rounder and he was the member of the winning team of World Cup 1983.

13. What is the name of the joint exercise carried out by the India Armed Forces namely Indian Army, Navy and Air Force that was held in Teressa Island, Andaman and Nicobar?

(A) Bull Strike
(B) Emerald Mercury
(C) Desert Strike
(D) Shatrujeet
(E) ShilaStrike
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: All Indian armed forces comprising Indian Army, Indian Navy and Indian Air Force hold joint exercise Bull Strike at Teressa Island in Andaman and Nicobar. The objective is to enhance their coordination in dealing with major security challenges which are currently facing the country and also to showcase joint operation capability of the three forces, Indian Army, Navy and Air Force and further enhance operation coordination.

14. Who is the Director General of the World Trade Organisation (WTO)?

(A) Renato Ruggiero
(B) Mike Moore
(C) Roberto Azevedo
(D) Pascal Lamy
(E) Peter Sutherland
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: India hosted a 2-day ministerial meeting of the World Trade Organisation (WTO) in which ministers from 16 developing nations and 6 least developed nations had participated to discuss major problems and challenges facing the multilateral trading system. The Ministerial Meeting had commenced with a dinner hosted by the Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, in which Roberto Azevedo, the Director General of WTO, was also present.

15. Which nation’s President is set to propose a merit-based immigration policy?

(A) United States
(B) United Kingdom
(C) Japan
(D) Australia
(E) Canada
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: US President Donald Trump is set to announce a new proposal to overhaul the legal immigration system to give preference to foreigners based on merit rather than family ties. The decision could largely benefit thousands of Indian professionals, who end up waiting for long to get the Green Card.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ