Daily Current Affairs Quiz - 16 August 2019

Daily Current Affairs Quiz – 16 August 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 16 August 2019

1. India observed its ______ year of Independence on 15th August 2019.

(A) 75th
(B) 70th
(C) 73rd
(D) 78th
(E) 72nd
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: This year our country celebrated 73rd Independence Day. Prime Minister Narendra Modi gave the speech from the majestic red fort. He announced the creation of Chief of Defence staff and Jal jeevan mission.

2. Who is the highest paid bank chief executive for the fiscal FY19?

(A) Aditya Puri
(B) Amitabh Chaudhry
(C) Uday Kotak
(D) Sandeep Bakhshi
(E) Ravneet Gill
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Managing Director of HDFC Aditya Puri, with the monthly basic salary of Rs 89 lakh remains the highest paid bank chief executive in India. He has been working in the organisation since its inception.

3. When is World Sanskrit Divas 2019 celebrated?

(A) 13th August
(B) 14th August
(C)15th August
(D) 16th August
(E) 17th August
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: According to the Hindu calender World Sanskrit Divas is being celebrated on Shravan Purnima will is falling on 15 August this year. Started in 1969, many seminars and events are being organised on this day to talk and discuss the importance of Sanskrit.

4. When was the organ donation day celebrated ?

(A) 10th August
(B) 13th August
(C) 14th August
(D) 15th August
(E) 17th August
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: To spread the awareness and motivate people, the Organ Donation day is observed on 13 August every year.National Health Portal claims that approx 500,000 deaths have occurred due to non-availability of organs. With the aim to bust the myths and fears about organ donation many events and seminars are being organised.

5. Which journalist has been awarded this year’s Prem Bhatia Award for Outstanding Political Reporting?

(A) Arnab Goswami
(B) Rahul Kanwal
(C) Barkha Dutt
(D) Rajdeep Sardesai
(E) Sudhir Chaudhary
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: India TV’s consulting editor, Rajdeep Sardesai has been recently awarded with the Prem Bhatia Award for Outstanding Political Reporting this year.The award has been presented by the Prem Bhatia Memorial Trust and has two categories.One is Political reporting and other is Environmental reporting.

6. Which bank has become the world’s first bank to offer negative interest rate home loan?

(A) Jutlander Bank
(B) Jyske Bank
(C) Sydbank
(D) Spar Nord
(E) Standard Chartered
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Denmark has created history. The third largest (market share )Jyske Bank in the country has launched the negative interest rate home loan. This is the first bank in the whole wide world to adopt this scheme. The bank will be charging -0.5% from its customers who have taken 10 year home loan.

7. The Central Board of Direct Taxes has decided to attach a DIN to each of its communication. What does DIN denotes?

(A) Debt Instrument Number
(B) Data Information Number
(C) Documentation Identification Number
(D) Deposit Instrument Number
(E) Data Identification Number
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: In order to promote transparency by the tax department in all communications to assessees, the CBDT has decided to attach a Documentation Identification Number to each communication from October 1st.

8. The 5th International Army Scout Masters Competition has been won by which team?

(A) Russia
(B) India
(C) China
(D) Belarus
(E) Sudan
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Indian Army team has won the 5th International Army Scout Masters competition which was happening in Jaisalmer. Total eight teams from various countries had participated in the event.

9. What is the name of the Operation launched by Indian Railways to verify unauthorised parking in its premises ?

(A) Operation Parking in Railways
(B) Operation Railways
(C) Operation Parking
(D) Operation Number Plate
(E) Operation Reserved Parking
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Railway Protection Force, to identify and verify the parked vehicles in the railway premises, has launched ‘Operation Number Plate’ across the country. This is to eliminate the unauthorised parking as it is a threat to the safety and security of passengers.

10. Which dignitary has inaugurated the New lighting system of the Parliament House ?

(A) Amit Shah
(B) Om Birla
(C) Narendra Modi
(D) Ram Nath Kovind
(E) Rajnath Singh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Special dynamic system has been installed in the parliament complex to enhance its grandeur. 875 LED(Light Emitting Diode) color changing lights have been used. These are power efficient bulbs which uses one fifth of the electricity used by normal bulbs. This was being inaugurated by Mr Narendra Modi.

11. What is the decline percent of paddy stubble burning in 2018?

(A) 35%
(B) 41%
(C) 50%
(D) 45%
(E) 25%
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: One of the major causes of air pollution, paddy stubble burning has been reduced in 2018, by 41% in Punjab, Delhi NCR, Uttar Pradesh and Haryana. This has been aided by the central government with the total of Rs 1511 crore scheme,‘Promotion of Agricultural Mechanization for In-Situ Management of Crop Residue’.

12. The 3-day Global Investors Summit 2019 will be held in which city?

(A) Jammu and Kashmir(J&K)
(B) New Delhi
(C) Mumbai
(D) Kolkata
(E) Shillong
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The upcoming event of 3-day Global Investors Summit schedules from October 12 will be held in Srinagar, Jammu and Kashmir. This event will be an opportunity to showcase the strengths, strategies, and potential of the state. .

13. Aditya Birla Health Insurance Co Ltd has signed up with which bank to provide insurance products?

(A) State Bank of India
(B) HDFC Bank
(C) ICICI Bank
(D) Axis Bank
(E) Yes Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The stand alone health insurer, Aditya Birla Health Insurance Co Ltd has inked a bancassurance agreement with Axis Bank to offer health insurance solutions to bank’s customers across 4094 branches and channels.

14. Which entity of Indian Navy has signed MoU with Cochin International Airport Limited for the commencing of air operations ?

(A) Naval Air Enclave
(B) Naval Air Entity
(C) Naval Air Agency
(D) Naval Air Aircraft
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Naval Air Enclave is a Naval aviation facility based in Kochi. The Cochin airport authority, CIAL have signed an agreement with the Indian Navy to allow its runway at the emergency situations.

15. Which temple offering has received Geographical Identity tag recently?

(A) Ney Murukku of Tiruvarur temple
(B) Special Pongal of Thirukkannapuram temple
(C) Panchamirtham of Palani Dandayutha swamy temple
(D) Cooked Rice with Jeeraka of Madurai Chidambaram temple
(E) Laddu Prasadam at Tirupati temple
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The famous Palani Panchamirtham which is given a prasadam at the Murugan Temple has got the Geographical Identity tag. This is the first time a GI tag has been given to a prasad.Palani temple is located in Tamil Nadu. This is a panchamrut including plantains, jaggery, grapes, forest honey and ghee. The quality of the offering is monitored by mysore based Central Research Institute of Food Technology.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ