Daily Current Affairs Quiz - 16 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 16 April 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 16 April 2019

1. Who is awarded by Saraswati Samman 2018?
(A) Rajendra Joshi
(B) K Siva Reddy
(C) KK Sharma
(D) Leela Dhar Vyas
(E) Sitanshu Yashaschandra
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Telugu poet K Siva Reddy has been selected for the prestigious Saraswati Samman, 2018 for his collection of poetry titled Pakkaki Ottigilite. The award carries a cash prize of 15 lakh rupees, a citation and a plaque.

2. Where was the recent Boxing World Cup 2019 held?
(A) Manila, Philippines
(B) New York, US
(C) Washington DC, US
(D) Cologne, Germany
(E) Abu Dhabi, UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Boxing World Cup 2019 was held in Cologne, Germany. India finished with 5 medals in this Boxing World Cup. Meena Kumari Maisnam continued her fine run to win gold in the 54 kg. India had sent a seven-member team to the tournament this time following a healthy haul of six medals from the erstwhile Chemistry Cup held at Halle city in central Germany last year.

3. Banks close FY19 with ______ credit growth.
(A) 12.12 percent
(B) 13.65 percent
(C) 13.24 percent
(D) 14.98 percent
(E) 11.11 percent
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Banks closed fiscal 2019 with robust disbursals that rose in double-digits for the second year in a row, after the sub-5 percent in FY17, which was the lowest in five decades. According to the Reserve Bank data released recently, bank credit rose 13.24 percent to Rs 97.67 lakh crore for the fortnight to March 29, while deposits grew by 10.03 per cent to Rs 125.72 lakh crore during the same period.

4 Where was the new species of ancient human “ Homo luzonensis” discovered?
(A) Russia
(B) Philippines
(C) France
(D) Japan
(E) India
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: A new species of ancient human, thought to have been under 4ft tall and adapted to climbing trees, has been discovered in the Philippines, providing a twist in the story of human evolution. Scientists have discovered a new species of tiny, early human which was living on the islands that are now the Philippines as recently as 50,000 years ago.

5. Which country surpassed Japan to be the world’s third-largest stock market?
(A) France
(B) India
(C) Russia
(D) Hong Kong
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Hong Kong’s equity market has overtaken Japan to be the world’s third largest in value, behind only the U.S. and mainland China. Hong Kong’s market cap was $5.78 trillion, compared with $5.76 trillion for Japan.

6. Which country will be the Guest of Honour for Abu Dhabi International Book Fair, ADIBF 2019.
(A) Sri Lanka
(B) Thailand
(C) India
(D) Bangladesh
(E) USA
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: On 12th April 2019, UAE selected India as the Guest of Honour country at the Abu Dhabi International Book Fair, ADIBF 2019, to attract a significant increase in the number of visitors with various events and activities. Abu Dhabi International Book Fair. The event will be held from 24th to 30th April 2019. India’s selection as the Guest of Honour will strengthen the relationship between India and UAE.

7. RBI gives ______ years to LIC for reducing stake in IDBI Bank
(A) 10 Years
(B) 12 Years
(C) 14 Years
(D) 15 Years
(E) 11 Years
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Life Insurance Corporation(LIC), the largest insurance company in India, got 12 years from RBI to cut down stake in IDBI Bank.LIC is the lender’s major shareholder, and it has a 51 percent stake in the Bank. It means that no obligation to sell its stake in the following years or would probably spend higher money to keep its stake in any future fundraising by the bank. IDBI Bank. After 12 years LIC has to decrease stake in IDBI Bank by 10 percent to 40 percent.

8. Reserve Bank of India has permitted Re-insurance and Composite Insurance brokers to open an _________________ account for undertaking transactions.
(A) NRI Account
(B) Recurring Deposit Account
(C) DEMAT Account
(D) Foreign Currency Accounts
(E) Current Account
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Reserve Bank of India sanctioned reinsurance brokers to initiate non-interest bearing foreign currency accounts with banks for undertaking transactions. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDA) had issued notification and following this the RBI declared Foreign Exchange Management (Foreign Currency Accounts by a resident person in India) Regulations, 2015 – Opening of Foreign Currency Accounts by Re-insurance and Composite Insurance brokers.

9. An MoU has been signed between Tata Trusts and Microsoft India to rejuvenate _____ in the eastern and north-eastern parts of India.
(A) Handloom Clusters
(B) Agriculture & Allied Sector
(C) Manufacturing Sector
(D) Forestry & Fishing Sector
(E) None of the Above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: A Memorandum of Understanding (MoU) has been signed by Tata Trusts and Microsoft India for jointly rejuvenating the handloom clusters in the eastern and north-eastern parts of India in order to build a digitally-inclusive society. Microsoft will also enable digital training through a Microsoft Azure-based Learning Management System termed as ‘Project Sangam’, which provides necessary training and tools to weaving communities for them to adopt and deploy digital tools for the betterment of their craftwork.

10. What is the name of the initiative launched to preserve traditional weaving forms in India?
(A) Weavedraft
(B) WeaveIt
(C) ReWeave
(D) Antaran
(E) Kapaas
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Microsoft’s Project ‘ReWeave’ will help to preserve traditional weaving forms by upskilling workers, designing and marketing products, and creating sustainable livelihood options.

11. Who was conferred with 2019 Citi Journalistic Excellence Award for the long story titled ‘How Johnson & Johnson is scooting from the hip’?
(A) Vikram Seth
(B) Teena Thacker
(C) Ritu Jhigon
(D) Chetan Bhagat
(E) Shashi Tharoor
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Columbia University’s Graduate School of Journalism has selected Teena Thacker as the winner of the 2019 Citi Journalistic Excellence Awards. She has been conferred with this award for her long story titled ‘How Johnson & Johnson is scooting from the hip’ in Mint. She is the deputy editor at Mint. She has been covering pharmaceuticals and health as part of Mint’s corporate bureau.

12. Who has become the first Indian to be appointed as Chair of the International Hockey Federation (FIH) Health and Safety Committee?
(A) V.K.Malhotra
(B) Neelam kapoor
(C) P.R. Sreejesh
(D) Dr BK Nayak
(E) Rajesh Kalra
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Col (Dr) Bibhu Kalyan Nayak, a native of the temple City, became the first Indian to be appointed Chair of International Hockey Federation (FIH) Health and Safety Committee by the world governing body. He will serve a two-year cycle lasting until 2020. Dr Nayak first Indian to have been nominated by FIH as the Medical Officer for a World Cup.

13. Mohammed Ishtayeh has been sworn in as the Prime Minister of which country?
(A) Palestine
(B) Israel
(C) Russia
(D) Venezuela
(E) Gaba
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: On 14th April 2019, Palestinian President Mahmoud Abbas accepted the oath of office from the new 24-member cabinet headed by Prime Minister Mohammed Ishtayeh. Mohammed Ishtayeh is a veteran peace negotiator and harsh critic of Gaza’s Hamas rulers. This move will deepen the rift between the Palestinian Authority and Hamas, the Islamic militant group that governs the Gaza Strip.

14. What is the name of the World’s largest airplane that has made its first test flight in California recently?
(A) Spruce Goose
(B) Roc
(C) Tupolev Tu-160
(D) Antonov An-124
(E) Strato
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: On 14th April 2019, the world’s largest airplane a Stratolaunch behemoth named “Roc” has made its first test flight in California, over the Mojave Desert.It has two fuselages and six Boeing 747 engines and is designed to carry into space and drop a rocket that would, in turn, ignite to deploy satellites.

15. A mobile app was launched by Bharti Airtel in collaboration with FICCI Ladies Organisation (FLO) to assist for women safety. What is the name of that app?
(A) Shout
(B) Help
(C) My Circle
(D) Reach
(E) Loud
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: On 14th April 2019, Bharti Airtel has launched a mobile app, “My Circle” in collaboration with FICCI Ladies Organisation (FLO) to assist women in case they face any panic situation or problem. The app has been developed by Airtel X labs and was conceptualised by an all-women cross-functional team.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ