Daily Current Affairs Quiz - 15 May 2019

Daily Current Affairs Quiz – 15 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 15 May 2019

1. Which nation has decided to mobilize its military in the fight against African swine fever?

(A) Philippines
(B) Indonesia
(C) Singapore
(D) Vietnam
(E) Bangladesh
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Vietnam announced that it will mobilise its military and police forces to help combat the outbreak of African swine fever. The virus has already resulted in the culling of about four per cent of the country’s pig herd.

2. Margaret Ann Lipton passed away recently. She was from which country?

(A) USA
(B) China
(C) UK
(D) Canada
(E) India
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Mod Squad actor Peggy Lipton passed away at the age of 72. Margaret Ann Lipton was an American actress, model, and singer.

3. What is the name of the new ‘province’ in India that has claimed by the Islamic State terror group, ISIS?

(A) Wilayah of Levant
(B) Wilayah of Hind
(C) Wilayat Sinai
(D) Wilayat Khorasan
(E) None of these
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: After the occurrence of clashes between militants and security forces in Kashmir on May 10, 2019, for the very first time ISIS, the Islamic State terror group has claimed to have established a new ‘province’ in India, termed as “Wilayah of Hind” (India Province) in Arabic.

4. Which among the following retired Supreme Court judges has been appointed to the Supreme Court of Fiji?

(A) Jagdish Singh Khehar
(B) Arjan Kumar Sikri
(C) Madan Bhimarao Lokur
(D) Kurian Joseph
(E) Ranjan Gogoi
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Retired Supreme Court Justice Madan Bhimarao Lokur has been appointed to the Supreme Court of Fiji’s non-resident panel for the duration of three years. Justice Lokur received the appointment letter for the same on December 31, 2018.

5. Name the Indian-American student who won the ESPN Esports championship held in Houston.

(A) Shivay Nanda
(B) Abhishek Gupta
(C) Preet Chadha
(D) Shiv Chopra
(E) Shivang Patel
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: A team from Georgia Institute of Technology, including an Indian-American student, has won “Hearthstone Collegiate Championship”, part of the first-ever ESPN Collegiate Esports Championship.

6. Who has led the Indian delegation during an official visit to Vietnam to enhance bilateral ties?

(A) Sushma Swaraj
(B) Ram Nath Kovind
(C) Narendra Modi
(D) M Venkaiah Naidu
(E) Nitin Gadkari
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: In order to improve upon India’s strategic collaborative relationship with Vietnam, M Venkaiah Naidu, India’s Vice President went on a 4-day official visit to the Southeast Asian nation. He was invited by H.E. Ms Dang Thi Ngoc Thinh, Vice President of Vietnam.

7. The Union Home Ministry has extended the ban imposed on which among the following militant organizations?

(A) LTTE
(B) ISIS
(C) LeT
(D) JeM
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Union Home Ministry has extended the ban imposed on the militant group, the Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) for its strong anti-India posture and the threat it poses to the nation.

8. Name the Indian regulatory body, whose subsidiary Nabventures launched ‘NABVENTURES Fund I’ to provide support for agriculture, food and rural startups with a capital investment of Rs 700-crore.

(A) National Bank for Agriculture and Rural Development(NABARD)
(B) Reserve Bank of India(RBI)
(C) Securities and Exchange Board of India(SEBI)
(D) Insurance Regulatory and Development Authority(IRDAI)
(E) Bombay Stock Exchange (BSE)
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: A subsidiary of NABARD (The National Bank for Agriculture and Rural Development), Nabventures notified its first time funding termed ‘NABVENTURES Fund I‘ which is a Rs 700-crore venture capital fund for equity investments to provide support for agriculture, food and rural startups (which would help improve rural livelihoods). The fund has a proposed corpus of Rs 500 crore, has a greenshoe option of Rs 200 crore and has received an anchor commitment from NABARD.

9. India has extended 1 billion dollar Line of Credit to which nation?

(A) Angola
(B) Central African Republic
(C) Mongolia
(D) Maldives
(E) Pakistan
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: India has extended 1 billion dollar Line of Credit to Mongolia to set up its first-ever grass-root refinery at Sainshand in Dornogovi Province. The capacity of the refinery will be 1.5 million metric tons per annum and it will be implemented with Exim Bank funding.

10. Which country has recently commissioned two new Type 052D guided missile destroyers?

(A) U.S.
(B) Russia
(C) Japan
(D) China
(E) India
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Chinese Navy has commissioned two new Type 052D guided missile destroyers in Dalian, a coastal city. They are the 19th and 20th ships in the class and are named as Tangshan and Suzhou. China, at present, has 20 Type 052Ds either in active service or to be launched for service soon. The destroyers are fast and warships are operated for long distances. In addition, they can be used to accompany the aircraft carriers.

11. Name the Human Atlas Initiative that has been launched to understand the role of tissues and cell in the human body, by the Department of Biotechnology (DBT).

(A) HUM-CELL
(B) CELL
(C) MANAV
(D) TISSUE
(E) MANCEL
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Department of Biotechnology (DBT) launched MANAV- Human Atlas Initiative, to understand the role of tissues and cell in the human body. It is a collaborative project between Indian Institute of Science, Education and Research (IISER) Pune, Persistent Systems and the National Centre for Cell Science(NCCS). It was launched by the DBT Secretary, Dr Renu Swarup. The MANAV team has invited the colleges and universities to register as teams for this project and work on them.

12. What is the name of the 100% recyclable plastic created by the U.S. Department of Energy‘s Lawrence Berkeley National Lab in California?

(A) Polydiketoenamine(PDK)
(B) Polyethylene Terephthalate(PETE)
(C) Polyvinyl Chloride (PVC)
(D) Polypropylene (PP)
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: U.S. Department of Energy‘s Lawrence Berkeley National Lab in California created a new 100% recyclable plastic named Polydiketoenamine(PDK). This can be broken down and used without the loss of quality. It can be formed into a different shape and colour. Plastics are made of polymers, chains of hydrogen and carbons. The leader of this study is Peter Christensen. The research is published in the journal Nature Chemistry.

13. Which nation has placed Chinese, Pakistani companies on entity list?

(A) India
(B) United States
(C) Russia
(D) Germany
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The United States has placed 12 foreign companies, including Chinese and Pakistani firms into its entity list to check misuse of sensitive technologies against its national security. The 12 entities that have made it into the list include four companies with locations in both China and Hong Kong, two Chinese, one Pakistani and five UAE persons.

14. Scientists from which university has created the World’s Smallest Colour Pixels by trapping the particles of light?

(A) Oxford University
(B) University of Cambridge
(C) Harvard University
(D) University College London
(E) University of Massachusetts
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Scientists from the University of Cambridge, UK create the World’s Smallest Colour Pixels by trapping the particles of light under the tiny rocks of gold. These pixels can be used for new types of large-scale flexible displays and are big enough to cover entire buildings. Cambridge University Professor Jeremy J Baumberg led the research.

15. Where was the new non-venomous ‘rain loving’ snake species named Smithophis Atemporal unearthed recently?

(A) Madhya Pradesh
(B) Andhra Pradesh
(C) Mizoram
(D) Meghalaya
(E) Uttarakhand
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: A group of Taxonomists have unearthed a new non-venomous ‘rain loving’ snake species named “SmithophisAtemporalis from Mizoram in North-east India. It was published in the taxonomic journal named Zootaxa. The locals commonly referred to the snake as ‘ruah law rule’, a rain-loving snake. Scientists considered the new genus as a part of the genus Rhabdops, which has two species – the Olive forest snake found in the Western Ghats and the bicoloured forest snake from northeast India.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ