Daily Current Affairs Quiz - 15 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 15 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 15 July 2019

1. Which mission is launched by ICMR to create awareness among school children about health?

(A) Swabhiman
(B) Shaktti
(C) Surakshi
(D) Swasthya
(E) Sabhyata
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: To commemorate the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi, Indian Council of Medical Research has launched mission SHAKTTI to create awareness among school children about health. It is School-based Health Awareness, Knowledge Test and Training Initiative. The scientists and various medical officers will share the knowledge with children at schools.

2. Who is the newly appointed Managing Director and Chief Financial Officer of the World Bank?

(A) Anshula Kant
(B) Sunila Mehta
(C) Riddhima Shah
(D) Usha Ananthasubramanian
(E) Akriti Jadeja
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Anshula Kant has been appointed as the new MD and CFO of The World Bank Group. The first woman CFO of the Bank, Anshula Kant will be responsible for financial and risk management operations.

3.When was the Save Water day observed by the government of West Bengal?

(A) July 9
(B) July 10
(C) July 11
(D) July 12
(E) July 13
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: To raise awareness on water conservation, the West Bengal government had observed Save Water Day on 12 July. A march was conducted to mark the day. West Bengal CM, the state cabinet members, government officials, intellectuals, including writers, actors and directors of Bengali film and theatre industry and sports personalities participated in the event. The state government has decided to make it a yearly event.

4. The world’s biggest Argyle Diamond Mine is being shut down recently. Where is it situated?

(A) Greece
(B) Iceland
(C) Australia
(D) New Zealand
(E) Japan
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Run by Rio Tinto Group in Western Australia, the world’s biggest Argyle Diamond Mine is being shut after four decades. The owners have decided to close its operations and work by the end of 2020 due to non availability of economically viable stones.

5. Which is the first Indian state to have a water policy?

(A) Meghalaya
(B) Gujarat
(C) Rajasthan
(D) West Bengal
(E) Tamil Nadu
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The government of Meghalaya has approved the draft of water conservation policy making it the first Indian state to come up with such policy. The aim is to provide safe and hygienic water for various purposes like drinking, domestic, sanitation and livelihood development.

6. Which country has passed legislation to levy a 3% tax on digital giants Google, Apple, Facebook and Amazon ?

(A) Germany
(B) Finland
(C) France
(D) Switzerland
(E) USA
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Referring as GAFA tax, the French Parliament has passed legislation to impose a tax on major digital giants. GAFA refers to Google, Apple, Facebook and Amazon. France is the first major economy to levy 3% percent tax on total annual revenues from services provided to French consumers.

7. Who has recently acquired the American software company Red Hat?

(A) Lenovo
(B) IBM
(C) Dell
(D) Samsung
(E) Huawei
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: International Business Machines Corp commonly known as IBM has acquired Red Hat in USD 34 billion, making it as one of the largest tech acquisitions of all time. Red Hat is the second largest corporate contributor to the Linux kernel version 4.14 after Intel.

8. What is the India’s Child mortality rate as per the recent Multidimensional Poverty Index 2019?

(A) 4 percent
(B) 3.5 percent
(C) 2.2 percent
(D) 2.0 percent
(E) 1.5 percent
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Developed in 2010 by the Oxford Poverty & Human Development Initiative and the United Nations Development Programme, the MPI was formed. The recent data reveals that India’s Child mortality has dropped from 4.5 percent to 2.2 percent.

9. Which bank has announced to waive off NEFT ,RTGS and IMPS transaction charges from July 1?

(A) PNB
(B) SBI
(C) OBC
(D) Bank of India
(E) Canara bank
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: To promote the use of YONO, internet banking and mobile banking for doing NEFT and RTGS transactions without incurring any cost, the State Bank of India has decided to waive off the charges effective from 1st of July.The bank has also decided to apply the same on fund transfer using the Immediate Payment Service (IMPS) through mobile phones effective from August 1st.

10. Who is the new Secretary of Overseas Indian affairs in the External Affairs Ministry ?

(A) Vikas Swarup
(B) Praveen Garg
(C) Ashwini Chaube
(D) Akhil Sharma
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Ministry of External Affairs has appointed senior diplomat, Vikas Swarup as Secretary.
He will look after consular, passport, visa and Overseas Indian affairs from August 1, 2019.

11. Which state will develop Centres of Excellence for skill development in the aviation Industry?

(A) Madhya Pradesh
(B) Assam
(C) Gujarat
(D) Goa
(E) Arunachal Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Captain Ajay Chauhan, Director of Civil Aviation announced that the state government of Gujarat has decided to develop Centers of Excellence for skill development in the Aviation industry. This announcement was made at the 2nd Gujarat Aviation Conclave Conference on Business Opportunities in the aviation sector being held in Ahmedabad.

12. Which states has got the dedicated universities for conducting courses in police services and internal security ?

(A) Rajasthan, Gujarat, Jharkhand
(B) Gujarat, Jharkhand, Maharashtra
(C) Jharkhand, Rajasthan, Maharashtra
(D) Gujarat, Karnataka, Chattisgarh
(E) Tamil Nadu, Jharkhand, Rajasthan
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Government of India has proposed to set up the first National Police University in the country which will provide education in policing and internal security.It will offer undergraduate, graduate and postgraduate courses in specialized subjects. The dedicated universities have been already set up in Gujarat, Rajasthan and Jharkhand.

13. Which city hosted the 2nd annual leadership summit of United States India Strategic and Partnership Forum?

(A) New Delhi, India
(B) New York, US
(C) Maharashtra, India
(D) Washington DC, US
(E) Massachusetts, US
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The 2nd annual leadership summit of the United States India Strategic and Partnership Forum was held in Washington DC, US on July 11, 2019. It majorly focussed on defence and energy security.

14. Where was the first Global Conference for Media Freedom 2019 held?

(A) London, UK
(B) Edinburgh, Scotland
(C) Oslo, Norway
(D) Athens, Greece
(E) Boston, US
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Spread across the Thames river, the big city of UK, London hosted the First Global Conference for Media Freedom 2019. The conference was structured around protection and prosecution, including impunity, national frameworks and legislation, building trust in media and countering disinformation and media sustainability.

15. Scientists have developed a new material called ‘black gold’ which can absorb light and carbon dioxide. Which university do they belong to?

(A) University of Oxford
(B) Tata Institute of Fundamental Research (TIFR)
(C) Massachusetts Institute of Technology
(D) University of Cambridge
(E) Stanford University
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Indian Scientists from Tata Institute of Fundamental Research (TIFR), have developed a new material named as ‘black gold’. It is made by rearranging size and gaps of gold nanoparticles. It can absorb light and carbon dioxide and will be used for applications that range from harvesting solar energy to desalinating seawater.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ