Daily Current Affairs Quiz - 15 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 15 April 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 15 April 2019

1. In which year did the Jallianwala Bagh Massacre occurred ?

(A) 1919
(B) 1927
(C) 1967
(D) 1974
(E) 1945
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Indian athlete Deepika Kumari has recently equalled the world record in 2016 Women’s Recurve event at the qualifying stage of Archery World Cup at Shanghai, China. She equalled the world record set by South Korea’s Ki Boe Bae at the World University Games in Gwangju in 2015. Beside this, she has already qualified for the Rio Olympics with her performance at the 2015 Copenhagen World Championships.

 

2. The First phase of Lok Sabha Elections 2019 began on April 11, 2019. How many constituencies were included in the first phase?

(A) 91
(B) 99
(C) 94
(D) 95
(E) 98
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Indian athlete Deepika Kumari has recently equalled the world record in 2016 Women’s Recurve event at the qualifying stage of Archery World Cup at Shanghai, China. She equalled the world record set by South Korea’s Ki Boe Bae at the World University Games in Gwangju in 2015. Beside this, she has already qualified for the Rio Olympics with her performance at the 2015 Copenhagen World Championships.

 

3. The 21st ASEAN-India Senior Officials’ Meeting (SOM) which is aimed at strengthening maritime sector between Indian and the ASEAN countries happened recently. Where did it happen?

(A) Vientiane
(B) New Delhi
(C) Jakarta
(D) Phnom Penh
(E) Abu Dhabi
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: On 11th April 2019, the 21st ASEAN-India Senior Officials’ Meeting (SOM) was held at New Delhi to improve the connectivity and strengthen the cooperation in the maritime sector between Indian and the ASEAN countries. It was co-chaired by Smt. Vijay Thakur Singh, SOM Leader and Secretary (East), Ministry of External Affairs, Govt of India and H.E. Mrs Busaya Mathelin, SOM Leader and Permanent Secretary, Ministry of Foreign Affairs, Kingdom of Thailand. India welcomed Thailand for its role as Country Coordinator of the ASEAN-India dialogue partnership for the period 2018-2021 and also praised Thailand for the Chairmanship of ASEAN for 2019.

 

4 Where was India’s first ‘Voter Park’ inaugurated to raise voter awareness instructing people about the electoral process?

(A) Pune
(B) Mumbai
(C) Faridabad
(D) Gurugram
(E) New Delhi
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: On 11th April 2019, Haryana Chief Electoral Officer Rajeev Ranjan inaugurated India’s first-of-its-kind ‘Voter Park’ in Vikas Sadan building complex, Gurugram, to raise voter awareness instructing people about the electoral process.The park will help to motivate qualified people to vote in the Lok Sabha election so that they can contribute to the growth of the country.A model of the electronic voting machine and VVPAT machine have been arranged in the park.There is a “Selfie Point” in the park,where people can snap selfies publicising the indelible ink mark on their finger after casting their vote.

 

5. Name the space research organization which has partnered with Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI) for the first time to conserve smaller wetlands to combat effects of climate change.

(A) National Aeronautics and Space Administration (NASA)
(B) Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)
(C) Indian Space Research Organisation (ISRO)
(D) SpaceX
(E) Defence Research and Development Organisation
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: For the very 1st time, The Indian Space Research Organisation (ISRO) has partnered with the Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI) to map, validate and protect smaller wetlands in the coastal region and preserve them through coastal livelihood programmes.

 

6. Which product can be procured using Google Pay after its partnership with Bullion refiner MMTC-PAMP India?

(A) Gold
(B) Foreign bonds
(C) Shares
(D) High-yield bonds
(E) Platinum
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Google Pay has partnered with Bullion refiner MMTC-PAMP India to initiate buying and selling of gold through the app to make Google Pay more useful for Indian customers.Through this pact, Google Pay users will be able to buy 99.99 per cent 24-karat gold for any value, which will be stored on behalf of the user in secure vaults by MMTC-PAMP.Google pay users can now buy and sell gold any time at the latest price.

 

7. Who won the World Press Photo award 2019 for the image “of a crying toddler at US border”?

(A) Annie Leibovitz
(B) John Moore
(C) Pieter Ten Hoopen
(D) Ronaldo Schemidt
(E) Robert Frank
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: On 12th April 2019, An image of a little girl crying, as she and her mother have been taken into custody by US border officials in Texas won the prestigious World Press Photo of the Year. Veteran Getty photographer John Moore took the picture in the Rio Grande Valley on 12th June 2018. Dutch-Swedish photographer Pieter Ten Hoopen won the “World Press Photo Story of the Year Award” for the image of 2018 mass-migrant caravan to the US border.

 

8. Name the person, who was conferred with the Lifetime Achievement Award 2019 during 4th APJ Abdul Kalam Innovation Conclave for Contributions In Life Sciences, Aerospace and Aeronautics.

(A) Nambi Narayanan
(B) G. Madhavan Nair
(C) Anuradha TK
(D) A K Singh
(E) Pankaj Sharma
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: On 11th April 2019, Dr A K Singh, director at Life Sciences, DRDO has been honoured with Lifetime Achievement Award 2019 during 4th APJ Abdul Kalam Innovation Conclave at Chandigarh University, Mohali. He has made notable contributions in Internal Decorporation of Fission Produced Radionuclides and Infection Imaging. The conclave was organised by the university to note World Creativity and Innovation Day.

 

9. The first woman vice-chancellor of Jamia Millia Islamia University (JMI) is _____.

(A) Najma Heptulla
(B) Kafeel Ahmad
(C) Najma Akhtar
(D) Talat Ahmad
(E) Smriti Irani
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: On 11th April 2019, National Institute of Educational Planning and Administration Professor Najma Akhtar has been appointed as the first women vice-chancellor of Jamia Millia Islamia University (JMI) for a period of five years by the President of India. She will succeed Talat Ahmad.

 

10. _____ has acquired a US-based financial technology, Wibmo for USD 70 million.

(A) PayU
(B) PayPal
(C) Razorpay
(D) Paytm
(E) BHIM
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: On 12th April, 2019, PayU, Digital payments security and payment facilitator has acquired Wibmo, a US-based financial technology for USD 70 million to assist the company scale-up its business. Under the agreement, Wibmo will continue to serve all of its clients as a wholly-owned subsidiary of PayU.The accession integrates PayU’s strong merchant network and  Wibmo’s  leadership for digital transaction security solutions to offer payments solutions in India for growth markets.

 

11. Which telecommunication company has received approval from the telecom department for merger with Tata Teleservices Ltd.?

(A) Vodafone Idea Ltd.
(B) Bharti Airtel
(C) MTNL
(D) Jio
(E) BSNL
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Telecom Department has sanctioned the merger of TTSL (Tata Teleservices Limited) consumer mobility business with Bharti Airtel, subject to the condition that Sunil Mittalled firm provides bank guarantees of about Rs. 7,200 crore. The contract is mostly associated with one-time spectrum charges (OTSC) and some deferred airwave charges.

 

12. The twin astronauts were used as subjects for its research titled ‘NASA Twins’ published in the journal called “Science”. What are their names ?

(A) Linda and Leslie Hamilton
(B) Scarlett and Hunter Johansson
(C) Scott and Mark Kelly
(D) Rami and Sami Malek
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The twins involved in the study were 2 fifty-year old astronauts (at the time of the study): Scott Kelly ( he flew a 1-year mission aboard the International Space Station which ended in March 2016) and his twin brother, Mark Kelly who stayed on Earth while his brother was in orbit.Stefan Green was the 1st author of the research study managed the genetic sequencing and analysis of the gut microbes.

 

13. In which Journal, does the discovery about the spectrometer that is used to detect dangerous chemicals was published recently?

(A) JAMA
(B) Discovery
(C) Science
(D) Nature Communications
(E) The wall street journal
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Researchers at the University of Wisconsin-Madison in the US have manufactured a tiny spectrometer that can be used in smartphone-sized devices to identify dangerous chemicals based on a unique “fingerprint” of emitted and absorbed light. The study has been published in the Journal Nature Communications.

 

14. Name the freedom fighter & participant of Quit India Movement, who passed away recently.

(A) Billy Clayton
(B) Tania Mallet
(C) Nipsey Hussle
(D) Paripooranand Painuli
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Eminent Paripooranand Painuli, former Congress MP and freedom fighter passed away on 13th April, 2019, at his residence in the Vasant Vihar, Delhi at the age of 94.Painuli was known for his participation in the Quit India Movement at 17 age and also led a nonviolent movement against the Tehri-Garhwal state in 1949

 

15. What was the theme of World Allergy Week 2019 observed on 7 to 13th April 2019?

(A) The Global Problem of Food Allergy
(B) Say no to Allergy
(C) Healthy Sleep to avoid Allergy
(D) Fight against Allergy
(E) The Global Problem of Healthy Sleep
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: World Allergy Week is an annual global initiative of the World Allergy Organisation (WAO) and is being observed worldwide between 7th to 13th of April, 2019. The theme for this year is “The Global Problem of Food Allergy“.

 

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ