Daily Current Affairs Quiz - 14 May 2019

Daily Current Affairs Quiz – 14 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 14 May 2019

1. The Indian Army is commemorating which among the following themes in the year 2019?

(A) Nation First
(B) Year of Next of Kin
(C) Martyrs of India
(D) No one can stop us
(E) End the Terrorism
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Indian Army is commemorating 2019 as the ‘Year of Next of Kin’ and plans to reach out to the next of kin of battle casualties, ex-servicemen and serving soldiers to inform them of entitled financial benefits, welfare schemes and help resolve pension-related problems.

2. Where was the 14th meeting of the Conference of the Parties to the Basel Convention (BC COP-14) held?

(A) Beijing, China
(B) Vienna, Austria
(C) Geneva, Switzerland
(D) Paris, France
(E) New Delhi, India
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: In Geneva International Conference Centre (CICG) Geneva, Switzerland, the 14th meeting of the Conference of the Parties to the Basel Convention (BC COP-14), the 9th meeting of the Conference of the Parties to the Rotterdam Convention (RC COP-9) and the 9th meeting of the Conference of the Parties to the Stockholm Convention (SC COP-9) held from April 29 to May 10, 2019.

3. The name of Kerala’s largest temple festival, which began on May 12, 2019 is ____.

(A) Thrissur Pooram
(B) Vishu
(C) Onam
(D) Aranmula Boat Race
(E) Rath Yatra
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Temple festival of Kerala, Thrissur Pooram 2019 began on May 13 and it is scheduled to conclude on May 14. Thousands of devotees from across countries will attend the festivities in Vadakkunnathan Temple.

4. Who won the 2019 McCain Institute Award for Courage and Leadership?

(A) Kiran Bedi
(B) Archana Ramasundaram
(C) Meera Borwankar
(D) Chhaya Sharma
(E) Rita Khanna
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: On 10th May 2019, IPS officer Chhaya Sharma, who headed the investigation team of the infamous Nirbhaya gang-rape and murder case, has been conferred with the 2019 McCain Institute Award for Courage and Leadership. She has guided teams in the detection and investigation of sensitive criminal cases and protection of human rights. In 2017, Chhaya has performed a crucial role in drafting Standard Operating Procedures and Guidelines to Combat Trafficking of Persons in India.

5. Which company unveiled software for verifiable voting known as “ElectionGuard”?

(A) IBM
(B) Microsoft
(C) TCS
(D) Infosys
(E) Adobe
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: In a bid to help countries ensure secure and verifiable voting, Microsoft CEO Satya Nadella has announced “ElectionGuard” a free open-source software development kit (SDK). It will enable end-to-end verification of elections, open results to third-party organisations for secure validation, and allow individual voters to confirm their votes were correctly counted

6. Kidari Sravan Kumar recently resigned as tribal welfare minister of which state?

(A) Telangana
(B) Andhra Pradesh
(C) Odisha
(D) Tamil Nadu
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Tribal welfare minister of Andhra Pradesh, Kidari Sravan Kumar resigned from his ministerial post recently. He was given the charge of the ministry on November 11, 2018, after the sudden demise of his father KS Rao.

7. A famous folk singer who was also known as ‘Birha Samrat’ passed away recently. What was his name?

(A) Hiralal Yadav
(B) Ajay Kumar
(C) Shakuntal Sinha
(D) Arpan Das Mitra
(E) Bhimsen Joshi
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Padma Shri awardee ‘Birha Samrat’ Hiralal Yadav died at the age of 93 recently. He was felicitated with Padma Shri award this year also honoured with Yash Bharti award by the Uttar Pradesh government in 2015.

8. Which country has blocked social media platforms after the attack on mosques?

(A) Pakistan
(B) Afghanistan
(C) Sri Lanka
(D) Bangladesh
(E) Canada
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Sri Lanka has temporarily blocked several social media sites, following attacks on mosques and business establishments of Muslim community yesterday. An overnight curfew was imposed in several areas, around 80 km north of Colombo, as mobs gathered to target the community in the wake of the terrorist attacks on Easter Sunday.

9. Recently WHO collaborated with IFBA to eliminate industrially produced trans fat by which year?

(A) 2023
(B) 2025
(C) 2026
(D) 2030
(E) 2021
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: WHO (World Health organization) collaborated with the International Food and Beverage Alliance (IFBA) to eliminate industrially produced trans fat (iTFA) from food supply worldwide by 2023.

10. The ISIS has announced the establishment of a new province in which among the following Indian states?

(A) Jammu and Kashmir
(B) West Bengal
(C) Jharkhand
(D) Chhattisgarh
(E) Tamil Nadu
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The ISIS has claimed to have established its new province in India’s Jammu and Kashmir, called “Wilayah of Hind”. The first of its kind announcement comes after clashes between militants and security forces in Kashmir on May 10.

11. The International Monetary Fund has agreed to bail out ______ with $6 billion worth fund.

(A) Bangladesh
(B) Afghanistan
(C) Pakistan
(D) Syria
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The International Monetary Fund and Pakistan have reached an agreement, under which the former would provide the latter with funds worth $6 billion. This is Pakistan’s 22nd bailout with the IMF.

12. Which city is hosting the two-day WTO ministerial meeting?

(A) Bengaluru
(B) New Delhi
(C) Beijing
(D) Kuala Lumpur
(E) Pune
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The two-day Ministerial meeting of the World Trade Organisation began in New Delhi on May 13, 2019. The meeting will conclude on May 14. The participants include ministers from 16 developing nations and six least developed nations.

13. Which of the following players has won the Purple Cap in IPL season 2019?

(A) Dale Steyn
(B) Shubhman Gill
(C) Andre Russell
(D) Imran Tahir
(E) David Miller
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Mumbai Indians won the 2019 Indian Premier League after defeating Chennai Super Kings by 1 run. While CSK captain Mahendra Singh Dhoni became the most successful wicket-keeper in the history of IPL with 132 dismissals, the team’s spinner Imran Tahir won the coveted Purple Cap for taking the highest number of wickets.

14. The polling was conducted in ___constituencies in the sixth phase of Lok Sabha Elections held on May 12.

(A) 63
(B) 72
(C) 45
(D) 59
(E) 54
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The sixth phase of Lok Sabha Elections 2019 was held on May 12, 2019 in 59 constituencies across six states and India’s capital Delhi. The phase will decide the fate of several Union ministers including Harshvardhan, Maneka Gandhi, Radha Mohan Singh and key opposition leaders such as SP chief Akhilesh Yadav and Congress’ Digvijay Singh and Jyotiraditya Scindia.

15. ____ launched world’s zero waste flight.

(A) Qantas Airways
(B) Vistara
(C) GoAir
(D) Emirates
(E) Malaysian Airlines
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Qantas flight F739 from Sydney to Adelaide was the first commercial flight to produce no landfill waste. About 1000 single-use plastics were replaced with alternative solutions or removed altogether from the flight, including Qantas staples like individually-packaged servings of milk and Vegemite.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ