Daily Current Affairs Quiz - 14 August 2019

Daily Current Affairs Quiz – 14 August 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 14 August 2019

1. The government has set a target to achieve children morbidity and mortality due to diarrhea by which year?

(A) 2020
(B) 2030
(C) 2022
(D) 2025
(E) 2021
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The ambitious 100 days agenda of the Health Ministry has been decided to provide Rotavirus vaccine to every child across the country by September, 2019. This step of the Government is to curb morbidity and mortality in children due to diarrhoea by 2022 as it is one of the biggest reasons of children death. Rotavirus is the most common cause of severe diarrhoea in children under 2 years of age.

2. Reliance Jio Infocomm Limited has partnered with which organisation to enhance the digital transformation of Indian economy and society?

(A) Accenture
(B) Microsoft Corporation
(C) Oracle Corporation
(D) Intel
(E) IBM
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Reliance Jio Infocomm Limited and Microsoft Corporation have joined hands to form a strategic relationship to transform the Indian economy digitally. This 10-year partnership will enhance the technologies like data analytics, Artificial Intelligence, edge computing across the SME and will help them grow.

3. Who is the newly appointed Group Chief Financial Officer of YES Bank ?

(A) Maheswar Sahu
(B) Anurag Adlakha
(C) Anil Jaggia
(D) Ravinder Kumar Khanna
(E) Raj Ahuja
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Head of financial management and strategy, Anurag Adlakha has been appointed as the new Group Chief Financial Officer of YES Bank. He succeeds Raj Ahuja. His appointment is in compliance with the RBI.

4. Who has won gold in the women’s singles category in Junior International Championship 2019 held in Bulgaria?

(A) Aditi Bhattwon
(B) Tanisha Crasto
(C) Shruti Mishra
(D) Samiya Imad Faruqui
(E) Ahaliya Awasti
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: In the recent Bulgarian Junior International Championships 2019, junior shuttlers of the our country has won 6 medals i.e 3 gold, 1 silver, and 2 bronze. The event held between 8th to 11th August was organised by the Badminton World Federation. Samiya Imad Faruqui won gold in the women’s single’s category, by defeating Anastasiia Shapovalova of Russia.

5. The Bar Council of India has imposed how many years of ban on starting new law colleges?

(A) 2 years
(B) 3 years
(C) 4 years
(D) 5 years
(E) 6 years
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Bar council is India’s statutory body that regulates the legal education and practice in the country. This council has imposed a three year ban on opening of any new institution sans law universities.

6. Which country has decided to ban ivory sales by 2021 ?

(A) India
(B) Singapore
(C) Malaysia
(D) Bangladesh
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: On the World Elephant Day, the government of Singapore has announced that the sale of all ivory products will be banned from 2021.Hoping to curb the illegal wildlife trade, non government groups along with ivory retailers will be consulted with the participation of the public.

7. Which is the first Indian to win a World Title in Motorsports?

(A) Alisha Abdullah
(B) Neha Dabas
(C) Aishwarya Pissay
(D) Sneha Sharma
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Aishwarya Pissay becomes the first ever Indian to have won the FIM World Cup. She finished all the rounds with an overall tally of 65 points. This World Cup is Baja-style rally racing organized since 2012, by the Fédération Internationale de Motocyclisme.

8. Which city has recently unveiled India’s First Clinical Ecotoxicology Facility ?

(A) Mumbai
(B) Kolkata
(C) Hyderabad
(D) New Delhi
(E) Bangalore
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The first-of-its-kind initiative,this interdisciplinary study of the effects of toxic chemicals or biological organisms at the ecosystem level has been inaugurated at the All India Institute of Medical Sciences in New Delhi. This is named as clinical ecotoxicology facility.

9. The “E-Step” initiative to empower student start-ups has been launched by which state?

(A) Gujarat
(B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka
(D) Maharashtra
(E) Arunachal Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery:To empower student startups towards entrepreneurship, the departments of IT, Biotechnology and science and technology of the state government of Karnataka has launched “E-Step” initiative through Karnataka Innovation and Technology Society.

10. Which city has constructed World’s First Museum on Sri Chaitanya Mahaprabhu?

(A) Delhi
(B) Mumbai
(C) Kolkata
(D) Patna
(E) Jaipur
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: World’s first ever museum of the renowned saint and social reformer Chiatanya Mahaprabhu’s has been inaugurated in Kolkata. This was a dream project of Ghaudia Mission which is a philanthropic spiritual organization.

11. Which Indian chef has won the French ‘Chevalier de l’Ordre du Mérite Agricoleto’ award for the first time?

(A) Priyam Chatterjee
(B) Saransh Goila
(C) Gaggan Anand
(D) Kunal Kapoor
(E) Sanjeev Kapoor
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Known for giving traditional dishes from West Bengal, a french twist, chef Priyam Chatterjee has received the ‘Chevalier de l’Ordre du Mérite Agricoleto’ award by the French Government. He is the first Indian ever to have received this award. He contributed in reinventing the gastronomic scene in our country.

12. Who is written the book ‘Sridevi: Girl Woman Superstar’?

(A) Aravind Adiga
(B) Satyarth Nayak
(C) Ashwin Sanghi
(D) Jeet Thayil
(E) Sobha De
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Satyarth Naik, a screenwriter and author has written a book on the chronicles of late actress Sridevi. Named as Sridevi: Girl Woman Superstar, it recounts the life of this actor who ruled the industry amongst the male domination.

13. Which nation has decided to deny green cards to immigrants using public benefits?

(A) Canada
(B) UK
(C) US
(D) Germany
(E) Singapore
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The United States has announced that its US citizenship and Immigration service will start to deny the extension of Visa to people using public benefits. Application for students F1, H-1B and application for green cards will be restricted from October. This is to curb immigrants entering and staying in the US.

14. When is the International Lefthanders Day celebrated globally?

(A) August 11
(B) August 12
(C) August 13
(D) August 14
(E) August 15
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Celebrating the uniqueness of being left handed, the International Left-Handers Day is observed globally on August 13. Left handers comprise about 10% of the world’s population.

15. Which waste management mobile app was launched recently to track waste collection ?

(A) Swachh Nagar App
(B) Swachh Paryavaran App
(C) Swachh Prakarti App
(D) Swachh Gali App
(E) Swachh Chauraha App
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: During the fifth edition of Swachh Survekshan 2020 meeting, the Ministry of Housing and Urban Affairs has launched an AI enabled integrated waste management Swachh Nagar App. This allows the user to track the waste collection by urban local bodies along with vehicle monitoring, fee collection details and grievance redressal mechanism.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ