Daily Current Affairs Quiz - 13 May 2019

Daily Current Affairs Quiz – 13 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 13 May 2019

1. Which hip hop dance crew from Mumbai won “ World of Dance” television show?

(A) Hypnotic
(B) Gang
(C) Desi hoppers
(D) The Kings
(E) MJ Group
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Kings, a hip-hop dance crew from Mumbai, has found international glory with their victory on American reality television show “World of Dance”, taking home a cash prize of $1 million.

2. Which magazines recently released its cover featuring the image of PM Narendra Modi with the headline ‘India’s Divider in Chief’?

(A) Cosmopolitan
(B) Bloomberg
(C) Forbes
(D) TIME
(E) Business Outlook
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: TIME magazine features Prime Minister Narendra Modi with the headline ‘India’s Divider in Chief’ in its May 20, 2019 edition. The headline pertains to the story “Can the World’s Largest Democracy Endure Another Five Years of a Modi Government?” by journalist Aatish Taseer.

3. As per the report released by digital marketing platform SEMrush, who is the most followed politician globally?

(A) George V Bush
(B) Barack Obama
(C) Donald Trump
(D) Vladimir Putin
(E) Bill Clinton
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Former US President Barack Obama is the world’s most followed politician with a total following of 182.7 million, as per the report released by digital marketing platform SEMrush on May 7, 2019. Indian Prime Minister Narendra Modi is the second most followed politician globally.

4. Who was appointed as coach of Indian men’s football team?

(A) Graham Reid
(b) Gulam Rabbani
(C) Lalnghinglova Hmar
(D) Igor Stimac
(E) None of these
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: On 9th May 2019, Croatia’s World Cup winner and former manager Igor Stimac have been appointed as Indian men’s team coach after the All India Football Federation’s (AIFF) technical committee recommended him for the post. He succeeds Stephen Constantine. All India Football Federation (AIFF) interviewed Stimac, Albert Roca, Hakan Ericson and Lee for the post, but Stimac emerged as the number one choice.

5. What will be the theme of the Ocean Conference 2020, which is to be held in Lisbon, Portugal?

(A)Theme – “Scaling up ocean action based on science and innovation for the implementation of Goal 14: stocktaking, partnerships and solutions”
(B) Theme – “To Create and bring around a Transformational leadership for Individuals and industry”
(C) Theme – “Harnessing the power of technology in Healthcare”
(D) Theme – “To finalize the strategy and questionnaire for the Census 2021”
(E) None of these
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Telugu poet K Siva Reddy has been selected for the prestigious Saraswati Samman, 2018 for his collection of poetry titled Pakkaki Ottigilite. The award carries a cash prize of 15 lakh rupees, a citation and a plaque.

6. RBI has increased the housing loan limits for eligibility under PSL to _______ in metropolitan centres.

(A) Rs 35 lakhs
(B) Rs 15 lakhs
(C) Rs 20 lakhs
(D) Rs 45 lakhs
(E) Rs 49 lakhs
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Reserve Bank of India (RBI) has directed banks to enhance the housing loan limits for eligibility under priority sector lending (PSL) to Rs 35 lakh in metropolitan centres (with a population of ten lakh and above) and Rs 25 lakh in other centres.

7. Recently Global Card Payments provider MasterCard has announced an investment in India. How much is the investment?

(A) $1 billion
(B) $2 billion
(C) $3 billion
(D) $4 billion
(E) $5billion
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Global card payments brand Mastercard has announced its plan of investing $1 billion in India operations over the period of next five years. About $350 million of the total amount would be invested in setting up a local payments processing centre as per the Reserve Bank of India’s mandate to store all payments data locally.

8. Hughes Communications announced an agreement with Which telecom operator to combine their VSAT operations in India?

(A) BSNL
(B) Jio
(C) Idea
(D) Airtel
(E) Vodafone
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Bharti Airtel and Hughes Communications India announced an agreement to combine their VSAT operations in India and leverage the demand for secure connectivity in a rapidly growing digital economy.

9. Which company will be the principal sponsor of the Afghanistan cricket team in the upcoming World Cup 2019?

(A) Britannia
(B) Amul
(C) Pepsico
(D) Aditya Birla
(E) Vimal
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Amul has been announced as the principal sponsor of the Afghanistan cricket team for the upcoming World Cup, slated to be held in England and Wales from May 30.

10. What is the theme of this year’s World Asthma Day 2019?

(A) Better Air, Better Breathing
(B) STOP for Asthma
(C) Allergy and Asthma
(D) Resurging Asthma
(E) Clean Air, Cure Asthma
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: May 7 was observed as World Asthma Day. The day is meant to raise awareness about asthma and is supported by the Global Initiative for Asthma (GINA), National Heart Lung and Blood Institute (NHLB) and World Asthma Foundation.The theme is STOP for Asthma.

11. When is World Athletics Day observed?

(A) May 5th
(B) May 6th
(C) May 7th
(D) May 8th
(E) May 10th
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The World Athletics Day is commemorated annually on the 7th of May in order to give importance to sports among the youth. The objective behind celebrating World Athletics Day is to promote athletics as the primary sport in schools and institutions and to encourage and introduce new talent and youngsters in the field of athletics.

12. Name the aircraft, that entered the Indian air space from an unauthorised air route recently.

(A) Antonov An-13
(B) Antonov An-12
(C) Antonov An-14
(D) Antonov An-15
(E) Antonov An-16
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Antonov An-12 heavy cargo plane coming entered the Indian air space from an unauthorised air route & it was forced to land at Jaipur airport. It was left off after a thorough investigation. The aircraft neither responded on international distress frequency nor to visual signals during interception.

13. Singapore reports first case of rare _________ virus.

(A) Sheep Pox
(B) Horse Pox
(C) Cow Pox
(D) Monkeypox
(E) Rat Pox
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Singapore, for the first time, has detected a case with the rare monkeypox virus which was brought in by a Nigerian man. He thought to have got this rare virus by eating bushmeat. Monkeypox is a rare disease caused by the virus that is transmitted from animals, such as rodents and monkeys (through the hunting and consumption of bush meat), to humans.

14. What is the name of the world’s fastest bullet train that is tested by Japan recently?

(A) ALFA-X
(B) Renfe AVE
(C) Korail KTX
(D) Maglev
(E) BETA-Y
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Japan has begun testing the ALFA-X version of its fastest-ever Shinkansen bullet train that could reach 400 km per hour (249 mph). The bullet train ALFA-X (Advanced Labs for Frontline Activity in Rail Experimentation) is scheduled to start its service in 2030, when, rail company JR East would operate it at 360 kilometres per hour (224 mph). This speed will make it 10 kph faster than China’s Fuxing Hao, which links Beijing and Shanghai and operates at the same top speed. This would make ALFA-X, the world’s fastest bullet train.

15. What is the name of the world’s first complete parent-wise genome assembly of buffalo developed by National Dairy Development Board (NDDB)?

(A) NDDB_ABRO_Murrah
(B) NDDB_AGRO_Murrah
(C) NDDB_AVNI_Murrah
(D) NDDB_ACRO_Murrah
(E) NDDB_ADRO_Murrah
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Anand-based National Dairy Development Board (NDDB) has developed the world’s first complete parent-wise genome assembly of buffalo named “NDDB_ABRO_Murrah” of riverine buffaloes. This comes on the back of the successful launch of a customized genotyping chip for indigenous cattle and their crosses, named INDUSCHIP. World buffalo population is estimated to be 224.4 million, of which 219 million (97.58 per cent) are in Asia.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ