Daily Current Affairs Quiz - 13 June 2019

Daily Current Affairs Quiz – 13 June 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 13 June 2019

1. Which Country will host India in all 3 formats of Cricket in 2020?

(A) New Zealand
(B) South Africa
(C) West Indies
(D) England
(E) Pakistan
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: India will tour New Zealand in 2020 to play in all three formats – T20 Internationals, One-Day Internationals and Test matches, beginning January 24, 2020.

2. The World Athletics Championship 2019 will be held at___________ .

(A) Doha
(B) Sydney
(C) Rome
(D) Beijing
(E) Oman
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: 2019 World Championships in Athletics. The seventeenth edition of the IAAF World Championships is scheduled to be held between 27 September and 6 October 2019 in Doha, Qatar at the renovated multi-purpose Khalifa International Stadium.

3. What is the theme of 2019 World Day Against Child Labour?

(A) Generation Safe & Healthy
(B) In conflicts and disasters, protect children from child labour
(C) No to Child Labour, Yes to Quality
(D) Children shouldn’t work in fields, but on dreams!
(E) Safety and Care for children
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The 2019 theme is Children shouldn’t work in fields, but on dreams!. The day brings government employers and workers organizations, civil society, as well as millions of people from around the world to highlight the plight of child labourers.

4. Which country has topped the Global Peace Index 2019?

(A) Sweden
(B) Iceland
(C) Norway
(D) Finland
(E) USA
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Iceland has topped the index as most peaceful country while Afghanistan is the least peaceful nation at 163.

5. What will be the new brand name of the International Association of Athletics Federations (IAAF)?

(A) World Athletics
(B) Federation of World Athletics
(C) International Athletics Association
(D) Athletics World Federation
(E) International Federation of Athletics
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The world athletics’ governing body, the International Association of Athletics Federations (IAAF), has approved plans to rebrand itself as World Athletics. The decision was taken during IAAF Council meeting in Monaco on 8 June, 2019.

6. Which country has recently awarded the Indian-origin student Nia Tony with the Recycling Award for collecting paper waste under the nationwide recycling campaign?

(A) Oman
(B) Bahrain
(C) Saudi Arabia
(D) UAE
(E) Kuwait
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: An eight-year-old Indian-origin student named Nia Tony has received the Emirates Recycling Award in Dubai on June 10, 2019 for her efforts in keeping the environment clean by collecting the paper waste.

7. Who has topped the Forbes’ 2019 List Of The World’s 100 Highest-Paid Athletes?

(A) Cristiano Ronaldo
(B) Lionel Messi
(C) Pele
(D) Paul Pogba
(E) Neymar
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Argentina football player, Lionel Messi has been named the richest sportsperson as per the Forbes’ 2019 List Of The World’s 100 Highest-Paid Athletes with $127 million in total earnings. Footballer Cristiano Ronaldo is at the second place who earned $109 million.

8. The Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle (HSTDV) which was recently tested by India has been developed by___________

(A) Ordnance Factory Board
(B) ISRO
(C) DRDO
(D) Hindustan Aeronautics Limited
(E) NASA
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: India has successfully conducted the maiden flight test of its indigenously developed fired Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle (HSTDV) off Odisha Coast. The HSTDV is developed by DRDO. Defence Research and Development Organisation (DRDO) carried out the trials from Dr Abdul Kalam Island in the Bay of Bengal.

9. What is the name of the cyclone that is expected to make its landfall soon in Gujarat?

(A) Fani
(B) Gaja
(C) Vayu
(D) Vardah
(E) Nilofar
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Cyclone Vayu is intensifying and advancing closer towards the Gujarat coast. The cyclone is presently, on June 12, 340 kilometres away from Veraval and is expected to hit the coast in the next 24 hours. The landfall is predicted between Porbandar and Mahuva and Veraval and Diu Island.

10. Who among the following has been named for the 2019 Danny Kaye Humanitarian Award by UNICEF?

(A) Dia Mirza
(B) Priyanka Chopra
(C) Vidya Balan
(D) Kareena Kapoor
(E) Sushmita Sen
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Indian actress Priyanka Chopra will be honored with the Danny Kaye Humanitarian Award by UNICEF. The 36-year-old actress will receive the award at the Unicef Snowflake Ball on December 3 in New York, United States.

11. Who among the following has been appointed as the Principal Secretary to Prime Minister Narendra Modi?

(A) Ajit Seth
(B) Pradeep Kumar Sinha
(C) Pramod Kumar Misra
(D) Nripendra Misra
(E) Pulok Chatterji
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Telugu poet K Siva Reddy has been selected for the prestigious Saraswati Samman, 2018 for his collection of poetry titled Pakkaki Ottigilite. The award carries a cash prize of 15 lakh rupees, a citation and a plaque.

Solution: (D)

Nripendra Misra has been re-appointed as Principal Secretary to Prime Minister Narendra Modi by the Appointments Committee of the Cabinet with effect from May 31, 2019. In addition, PK Mishra has also been re-appointed additional Principal Secretary to PM Modi. Both of them will hold the rank of Cabinet Minister.
Ideal Time:
Difficulty Level:
Hints: He has also served as the chairperson of the Telecom Regulatory Authority of India
Topic Code:
Key Concept Codes:

12. ISRO has planned to launch the Chandrayaan-2 mission to moon on board which launch vehicle?

(A)GSLV MK-III
(B) PSLV-XL
(C) ASLV-VII
(D) SLV-3
(E) GSLV- 2
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Telugu poet K Siva Reddy has been selected for the prestigious Saraswati Samman, 2018 for his collection of poetry titled Pakkaki Ottigilite. The award carries a cash prize of 15 lakh rupees, a citation and a plaque.

Solution: (A)

The Indian Space Research Organisation (ISRO) is all set to launch India’s second mission to the moon,Chandrayaan-2, on July 15.The launch will take place on board the GSLV MK-III vehicle from the spaceport of Sriharikota in Andhra Pradesh.
Ideal Time:
Difficulty Level:
Hints: It is a Geosynchronous Satellite and the cost of the launch vehicle is expected to be around Rs 375 crore.
Topic Code:
Key Concept Codes:

13. SBI has launched the digital residential property show ‘Destination: The Home Shoppe’ in which city?

(A)New Delhi
(B) Mumbai
(C) Hyderabad
(D) Pune
(E) Bangalore
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Telugu poet K Siva Reddy has been selected for the prestigious Saraswati Samman, 2018 for his collection of poetry titled Pakkaki Ottigilite. The award carries a cash prize of 15 lakh rupees, a citation and a plaque.

Solution: (C)

The State Bank of India (SBI) has set up a new marketing outfit called ‘Destination: The Home Shoppe’ inHyderabad. At this Home Shoppe, the bank will have a digital display of residential projects from leading developers and approved by SBI.
Ideal Time:
Difficulty Level:
Hint: A major center for the technology industry, it’s home to many upscale restaurants and shops.
Topic Code:
Key Concept Codes:

14. What is the rank of India in the Global Peace Index 2019?
(A)141
(B) 153
(C) 132
(D) 128
(E) 110
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: India has slipped five places to rank 141 among 163 countries on the Global Peace Index 2019.In South Asia, Bhutan topped the index with 15th rank, followed by Sri Lanka 72, Nepal 76 and Bangladesh 101. The neighbouring country Pakistan has been ranked 153rd on the index.

15. The Union Government has decided to develop Eklavya Model Residential Schools for which community?

(A) Dalits
(B) EWS
(C) Scheduled Castes
(D) Schedules Tribes
(E) Queer
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Union Government has decided to develop Eklavya Model Residential Schools meant for scheduled tribes at par with Navodya Vidyalaya. The initiative is part of the 100 days target of the Ministry towards the welfare of scheduled tribes.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ