Daily Current Affairs Quiz - 13 August 2019

Daily Current Affairs Quiz – 13 August 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 13 August 2019

1. National Youth Awards was recently conferred on the International Youth Day. When is the day celebrated?

(A) August 10
(B) August 11
(C) August 12
(D) August 13
(E) August 14
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The National Youth Awards have been conferred by the Union Minister for Youth Affairs & Sports Kiren Rijiju on August 12th which is also celebrated as the International Youth Day. These awards will motivate youth to achieve excellence in various fields. A photo exhibition on “China through the Eyes of Indian Youth – 2019” displaying the images of youth exchange program to China was also inaugurated.

2. Which player has won the gold in 2019 Tbilisi Grand Prix in 65 kg category?

(A) Narsingh Pancham Yadav
(B) Bajrang Punia
(C) Yogeshwar Dutt
(D) Sushil Kumar
(E) Babita Phogat
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Indian wrestler Bajrang Punia has registered his win in 2019 Tbilisi Grand Prix in Georgia by defeating Peiman Bibyani of Iran 2-0 in the 65kg final of the men’s freestyle competition. The event was organised by Georgian Wrestling Federation.

3. The Gogabeel lake has been declared as the state’s first ‘Community Reserve’. Which state it is situated in?

(A) Bihar
(B) Madhya Pradesh
(C) Assam
(D) Haryana
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Bihar state’s ox-bow lake Gogabeel has been declared as the state’s first ‘Community Reserve’. It is a 57 hectare community reserve formed from the flow of Mahananda and Kankhar rivers.

4. The name of which state has been registered in the Champions Book of World Records for unfurling longest tricolor by human chain?

(A) Kerala
(B) Gujarat
(C) West Bengal
(D) Chhattisgarh
(E) Rajasthan
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Chattisgarh had witnessed the longest tricolor human chain ahead of Independence day. This 15 km long national flag was unfurled by thousands of people, including students and members of 35 social organisations. This event was organised by Vasudhaiva Kutumbakam foundation and has made it to champions book of world record for longest flag.

5. Which team has won the 2019 Ultimate Table Tennis league?

(A) Dabang Delhi
(B) Chennai Lions
(C) U Mumba
(D) Goa Challengers
(E) Puneri Paltan
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: After the fiery performance of sharath Kamal,Chennai Lions have beaten Dabang Delhi and claimed the 2019 Ultimate Table Tennis league. This event was held at Jawaharlal Nehru Stadium in New Delhi.

6. When is the World Elephant Day observed globally?

(A) August 9
(B) August 10
(C) August 11
(D) August 12
(E) August 13
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: To protect and preserve this giant animal, the World Elephant Day is being observed internationally every year on August 12. These mighty creatures are on the verge of extinction due to poaching and loss of habitat.

7. Who has been appointed as the President of Indian National Science Academy?

(A) Manju Bansal
(B) Chandrima Shaha
(C) B K Thelma
(D) Renu Khanna Chopra
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Indian National Science Academy has appointed its first ever woman president. 66 years old Chandrima Shaha will head INSA from January 2020 to combat pseudoscience.

8. The world’s first self-standing axillary crutch Flexmotiv has been developed by the alumni of which institute?

(A) IIT Delhi
(B) IIT Kanpur
(C) IIT Bombay
(D) IIT Madras
(E) IIT Kharagpur
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Alumni of IIT Delhi has developed the World’s first automotive crutches that can stand on its own. Flexmotiv crutches will be priced at Rs 3000 and shall be available for purchase on e commerce websites soon. The makers Arvind S.A, Adepu Srinivas and Girish Yadav says these are helpful for patients who have had spinal cord, hip and joint surgeries.

9. How many days of Child Care Leave has been approved for single male service officers working in defence sector ?

(A) 30 days
(B) 15 days
(C) 5 days
(D) 45 days
(E) 10 days
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Country’s Defence Minister Rajnath Singh has approved the child care leave for male service personnel who are single parent.This decision is in sync with an order by the Department of Personnel and Training.The minimum period of CCL for single male government personnel in each spell is five days.

10. Which country will set up a Joint Technical committee with India under the Ganga Water Sharing Treaty 1996 ?

(A) Bangladesh
(B) Bhutan
(C) Myanmar
(D) China
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Under the Ganga Water Sharing Treaty 1996, India and Bangladesh has decided to set up a Joint Technical committee. This delegation will framework optimum utilization of Ganges water received by Bangladesh.

11. Which insurgency group has signed a settlement agreement with the government of Tripura to abjure the path of violence and abide by the Constitution ?

(A) All Tripura Tiger Force
(B) People’s Liberation Army
(C) National People’s Liberation Front
(D) National Liberation Front of Twipra
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The government of India has signed a Memorandum of Settlement with the government of Tripura and National Liberation Front of Twipra which is led by Sabir Kumar Debbarma . The NLFT has been banned since 1997 because of involvement in violence by operating from their camps across the international border undertaking 317 insurgency incidents killing 28 security forces and 62 civilians during the period 2005-2015.

12. Who has been elected as the interim president of the Indian National Congress?

(A) Sonia Gandhi
(B) A. K. Antony
(C) P. Chidambaram
(D) Priyanka Vadra
(E) Manmohan Singh
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Sonia Gandhi has been appointed as the interim president of the Congress Working Committee. She will hold this position until a new president is elected. She is an ex-president of the party and had held the position between 1998-2017.

13. To which country, Ghotu Ram Meena has been appointed as the next Ambassador of India ?

(A) Angola
(B) Rwanda
(C) Nigeria
(D) Republic of Congo
(E) Syria
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The current councillor of Indian Embassy in Kyiv, Chotu Ram Meena has been appointed as the Ambassador of India to the Republic of Congo. He will succeed Nina Tshering La. Both the countries share a good friendly relations and support each other’s candidature in International Forums.

14. Which oil company will acquire a 20 percent stake in Reliance’s oil and chemical business?

(A) Sinopec
(B) ExxonMobil
(C) Saudi Aramco
(D) Kuwait Petroleum Corporation
(E) The Abu Dhabi National Oil Company
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Mukesh Ambani, chairman of Reliance Industries Limited has announced that the Saudi Arabian Oil Company, Saudi Aramco would be acquiring a 20 percent stake in its oil refinery and chemical business. The value of the deal is $75 billion which makes this as one of India’s largest foreign direct investment deals till date. Aramco has taken a stake in two refineries and a petrochemical complex.

15. Which state has launched ‘Mukhyamantri Madad Yojana’ to assist tribal families?

(A) Rajasthan
(B) Uttar Pradesh
(C) Telangana
(D) Madhya Pradesh
(E) Chattisgarh
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Recently, the government of Madhya Pradesh has announced the Mukhyamantri Madad Yojana for all the tribal families. In this scheme the loans of 1.5 crore tribals will be waived off and whatever belongings were kept as collateral will be returned to them. Along with this, 50 kg of wheat and rice will also be given upon a child birth and 100 kg at the time of death of any member of the family.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ