Daily Current Affairs Quiz - 12 June 2019

Daily Current Affairs Quiz – 12 June 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 12 June 2019

1. Which of these cities has recently been renamed as Nur-Sultan?

(A) Baku
(B) Bishkek
(C) Astana
(D) Ashgabat
(E) Almaty
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Immediately after assuming the charge, Tokayev proposed renaming Astana, the capital city of Kazakhstan to Nur-Sultan, after his predecessor, which was approved by the Parliament of Kazakhstan.

2. Which country will organise the Guadalajara International Book Fair in 2019?

(A) Mexico
(B) Venezuela
(C) Canada
(D) Brazil
(E) Oman
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: India has been designated as the Guest of Honour at the 33rd Feria Internacional del Libro de Guadalajara (Guadalajara International Book Fair), in Mexico. The book fair, to be organised from November 30 – December 8, will be “the largest book fair in the Spanish speaking world.

3. Which country has recently adopted the National Strategy for Wellbeing 2031?

(A) Indonesia
(B) United Arab Emirates
(C) Syria
(D) Jordan
(E) Oman
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The UAE Cabinet has adopted the National Strategy for Wellbeing 2031 to improve the quality of life for Emiratis and residents. The 12-year strategy aims to make the UAE a world leader in quality of life by launching 90 new projects that will improve the physical, psychological and digital health of future generations.

4. RBI has waived the charges it levies on banks to initiate RTGS and NEFT transactions. It will come into effect from________

(A) October 1
(B) September 1
(C) August 1
(D) July 1
(E) June 1
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Reserve Bank of India said it will waive all charges on fund transfer through popular RTGS and NEFT systems from July 1 and asked banks to pass on the benefits to customers from the same day. The Real Time Gross Settlement System (RTGS) is meant for large-value instantaneous fund transfers while the National Electronic Funds Transfer (NEFT) System is used for fund transfers of up to Rs 2 lakh.

5. Who has been appointed as the head of the committee formed to review the existing marketing structure of LPG marketing in India?

(A) N. S. S. Narayana
(B) Kirit Parikh
(C) T. N. Srinivasan
(D) Anindya Sen
(E) Krishnamurthy Subramanian.
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Central Government has set up a five-member committee headed by economist Kirit Parikh to review the existing marketing structure of LPG marketing in India.

6. Who has been appointed as the new Managing Director of GIFT City?

(A) Tapan Ray
(B) Sudhir Mankad
(C) Mukesh Puri
(D) Vineet Nayyar
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Gujarat International Finance Tec-City (Gift City) Monday said it has appointed former Corporate Affairs Secretary Tapan Ray as its Managing Director. With a career spanning more than three decades, Ray has held several key positions in the ministry of defence, textiles, power, science and technology, and planning in the Government of India.

7. Which company has overtaken Google to be ranked as the world’s most valuable brand according to the 2019 100 Top BrandZ report?

(A) Microsoft
(B) Apple
(C) Amazon
(D) Samsung
(E) Huawei
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Amazon clinched the world’s most valuable brand in cloud computing, consumer tech and movie production. It is founded by the world’s richest man Jeff Bezos. According to the 2019 BrandZ Top 100 Most Valuable Global Brands rankings, Amazon online retailer set its brand value quintuple in the past five years to reach $315.5billion.

8. Who has been appointed as the interim Central Vigilance Commissioner?

(A) Sharad Kumar
(B) K.V. Chowdhary
(C) Nittoor Srinivasa Rau
(D) Tejendra Mohan Bhasin
(E) Pradeep Kumar
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Vigilance Commissioner Sharad Kumar has been named interim Central Vigilance Commissioner until a new incumbent is chosen by the selection panel headed by Prime Minister Narendra Modi.

9. India has signed an agreement with which country for the Railway Station Development Program in India?

(A) Germany
(B) Sweden
(C) France
(D) Scotland
(E) Canada
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Indian Railway Station Development Corporation (IRSDC), has entered into a tripartite agreement with French Railways (SNCF) and AFD, a French Agency, to support capacity building for the Railway Station Development Program in India.

10. Under whose Chairmanship, RBI has formed a panel to Review the ATM Interchange Fee Structure?

(A) Sudhir Jain
(B) V. G. Kannan
(C) Dileep Choksi
(D) C. S. Rajan
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Reserve Bank of India has formed a six-member committee to Review the ATM Interchange Fee Structure with a view to give a fillip to the ATM deployment in the unbanked areas. The committee is headed by Shri V. G. Kannan.

11. The government of India has set the target to provide clean drinking water to all by____________

(A) 2030
(B) 2025
(C) 2022
(D) 2024
(E) 2020
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Jal Shakti Minister Gajendra Singh has announced that the Central Government has set the target of providing clean drinking water to all by 2024. In states like Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal, Chhattisgarh, Jharkhand and Odisha, the coverage of clean drinking water is less than five percent.

12. To be eligible for the newly launched YSR Rythu Bharosa scheme, the farmers should have a land area less than _________ acres.

(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 2
(E) 6
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: It will offer investment support of Rs. 12,500 per annum per farmer. It will also free crop insurance and interest-free loans to farmers. In total Rs, 50,000 will be given to a farmer in four instalments of Rs 12,500. Farmers with a land area less than 5 acres will be eligible.

13. Which of these is not a member of the UNSC?

(A) Russia
(B) India
(C) United States
(D) China
(E) Sri Lanka
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The United Nations Charter established six main organs of the United Nations, including the Security Council. It gives primary responsibility for maintaining international peace and security to the Security Council, which may meet whenever peace is threatened.Five permanent members of the council are China, France, Russian Federation, the United Kingdom, and the United States

14. Name the city which has topped the Traffic Index-2018 for the worst traffic flow in the world.

(A) Delhi
(B) Mumbai
(C) Moscow
(D) Beijing
(E) Hong Kong
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Mumbai has the worst traffic flow in the world and ranks first in the ‘Traffic Index-2018’, with a congestion level of 65 percent, as per a study compiled by location technology specialist TomTom.

15. Who has been appointed as the Vice-Chairperson in the reconstituted NITI Aayog?

(A) Amitabh Kant
(B) Bibek Debroy
(C) Rajiv Kumar
(D) Ramesh Chand
(E) Sumitra Mahajan
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Prime Minister Narendra Modi has reconstituted the federal policy think-tank National Institution of Transforming India (NITI) Aayog by introducing key Cabinet ministers as members as ex-officio members. The Vice Chairperson is Rajiv Kumar

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ