Daily Current Affairs Quiz - 12 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 12 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 12 July 2019

1. Which state government has decided to pay compensation of Rs 7 lakh to the families of farmers who have committed suicide in the last five years?

(A) Andhra Pradesh
(B) Bihar
(C) Jharkhand
(D) Gujarat
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Andhra Pradesh government has decided to release Rs 7 lakh as compensation to families of farmers who committed suicide in the last five years. Around 1,513 farmers had killed themselves during that span but only 391 families had got compensation so far. The data is cached from the local records.

2. Which campaign was launched to curb the menace of unauthorized packaged drinking water in Railway premises?

(A) Operation Neer
(B) Operation Thirst
(C) Operation Aqua
(D) Operation Water
(E) Operation H20
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: To catch hold of all the unauthorised packaged drinking water sellers in the railway premises, the Director-General of Railway Board had launched an all India drive named “Operation Thirst” on July 8-9, 2019. The police have arrested many such illegal vendors and huge stocks have been seized.

3. A team has been constituted to suggest measures to create a $110-billion mobile phone export business from India. Who is the head of that committee?

(A) Amitabh Kant
(B) Rajiv Kumar
(C) Bibek Debroy
(D) Ajit Seth
(E) Sandeep Shah
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Government has set up a secretary-level team to make a policy and figure out how to create a $110-billion mobile phone export business from India. NITI Aayog Chief Executive Officer Amitabh Kant will be heading the teams of finance, commerce and Ministry of Electronics and Information Technology secretaries.

4. Who among the following has topped the Forbes’ List of Highest-Paid Celebrities 2019?

(A) Beyonce
(B) Katy Perry
(C) Taylor Swift
(D) Selena Gomez
(E) Kim Kardashian
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: American singer Taylor Swift with an earning of $185 Million has topped the rankings of the Highest-Paid Celebrities 2019 in Forbes list.

5. Which country has unveiled the world’s largest movable metal dome named New Safe Confinement?

(A) Ukraine
(B) Norway
(C) Denmark
(D) Austria
(E) Russia
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Ukraine president Volodymyr Zelenskiy had inaugurated the world’s largest movable metal structure called the New Safe Confinement. This dome shelters the remains of the Reactor No. 4 of the Chernobyl nuclear power plant that had exploded and burned on April 26, 1986.

6. Isha Kanth is the only Indian to be selected for an internship at the International Court of Justice. She hails from which state?

(A) Haryana
(B) Maharashtra
(C) West Bengal
(D) New Delhi
(E) Punjab
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: 20 years old Isha Kanth has been selected for the prestigious two-month internship at the International Court of Justice (ICJ) based at The Hague. She is pursuing her graduation in law. The ICJ is the main judicial organ of the United Nations.

7. Which state gets India’s First-Ever Elephant Rehabilitation Centre?

(A) Maharashtra
(B) Kerala
(C) Chhattisgarh
(D) Karnataka
(E) Andhra Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The government of Kerala has inaugurated its first-ever elephant rehabilitation centre in Kottoor village. The centre is spread over 65 hectares of natural forests and will have elephant museum, mahout training centre, super-speciality hospital and a crematorium for the animals.

8. The World Health Organization has declared which country as measles free?

(A) Sri Lanka
(B) Nepal
(C) Bangladesh
(D) Pakistan
(E) India
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: According to the World Health Organization, the last reported homegrown case of the virus was in May 2016 and hence they have announced Sri Lanka measles free. Measles is considered as one of the most contagious diseases because the virus can linger in the air for up to two hours after an infected person coughs or sneezes.

9. Where was the 34th edition of the national level sailing championship 2019 held recently?

(A) Tamil Nadu
(B) West Bengal
(C) Maharashtra
(D) Telangana
(E) Kerala
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Hosted by the EME Sailing Association, the Secunderabad Sailing Club and Laser Class Association of India, the 34th edition of the national level sailing championship 2019 was held in Telangana earlier this month. Around 192 sailors and 173 boats from famous sailing clubs across the country participated in the event.

10. Which city will be hosting the upcoming women Startup Summit?

(A) Kochi
(B) Pune
(C) Goa
(D) Chennai
(E) Mumbai
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Kochi is gearing up to promote women entrepreneurship summit in a big way. In association with the Indian Women Network run by the Confederation of Indian Industries, the Kerala Startup Mission (KSUM) will be hosting a women startup summit on August 1 in Kochi. This meet is open to all women professionals, budding entrepreneurs, corporate leaders and startup founders across the country.

11. Which institute has signed an MOU with Prasar Bharati for research in newly emerging technologies?

(A) IIT Delhi
(B) IIT Madras
(C) IIT Roorkee
(D) IIT Kanpur
(E) IIT Kharagpur
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: To boost research activities in the broadcasting field, Prasar Bharati has signed an MoU with the Indian Institute of Technology, Kanpur. The main areas of research are Direct to mobile broadcasting, Convergence of 5G, Artificial Intelligence Incubation Centre and internship for students of IIT.

12. The government of which state has launched a drive to fill up vacant posts in its departments?

(A) West Bengal
(B) Maharashtra
(C) Uttar Pradesh
(D) Karnataka
(E) Rajasthan
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: A special drive to fill up the vacant positions in different departments is launched by the government of West Bengal. Currently, over 33,600 posts are vacant in different categories.

13. The Supreme Court of which nation has stayed the government’s move to roll back pesticide testing on vegetables, fruits imported from India?

(A) Bangladesh
(B) Nepal
(C) Myanmar
(D) Pakistan
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The supreme court of Nepal has decided to roll back the government’s decision to check permitted levels of pesticides in vegetables and fruits which are being imported from India, stating, lack of infrastructure facilities to conduct such tests as the reason.

14. Recently, the Government has proposed to start a new channel within Doordarshan to support ____ category.

(A) Start-ups
(B) Education
(C) Health
(D) Agriculture
(E) Sports
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: To support the new startups, the Government will start a new TV channel under Doordarshan bouquet of channels. This will help them grow in a better way. Channel’s name and programmers will be announced in due course of time.

15. Which state has started the Skill development training programme for jail inmates?

(A) Odisha
(B) Assam
(C) Arunachal Pradesh
(D) Himachal Pradesh
(E) Sikkim
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: A 3- month skill development training programme course is started in Bongaigaon district of Assam for the jail inmates to provide opportunities to engage themselves creative trades during the term of their sentence. The main objective of this course is to increase the employment possibilities of the prisoners after their release.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ