Daily Current Affairs Quiz - 12 August 2019

Daily Current Affairs Quiz – 12 August 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 12 August 2019

Which airline has launched ‘Discover India’ scheme ?

(A) Air India
(B) GoAir
(C) SpiceJet
(D) IndiGo
(E) Vistara
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Air India which is the government owned airline has launched a ‘Discover India’ scheme to meet the growing demands. The scheme is till March 31, 2020. In this, passengers 10 open domestic tickets for Rs 75000 with 30 days validity. Rebooking will also be allowed without any penalty.

2. When do we observe the World Biofuel Day?

(A) August 7
(B) August 9
(C) August 10
(D) August 8
(E) August 11
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: On 10th August, the World Biofuel Day is observed every year to create awareness and importance of non-fossil fuels. Organised by the Ministry of Petroleum & Natural Gas, this day highlighted various efforts of Government in the biofuel sector with the theme “Production of Biodiesel from Used Cooking Oil.

3. Which state has recently made it to the Guinness world record for sapling plantation?

(A) Maharashtra
(B) Uttar Pradesh
(C) West Bengal
(D) Gujarat
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Under the ‘Vriksharopan Mahakumbh’ campaign, the UP government has planted 22 crore saplings in one day registering itself in the Guinness Book of World Records. Next year the target of 25 crore sapling plantation had also been announced.

4. This year marks which edition of Women Transforming India Awards?

(A) 5th
(B) 2nd
(C) 3rd
(D) 4th
(E) 5th
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The NITI Aayog has launched the Fourth Edition of Women Transforming India in collaboration with the United Nations to recognize women entrepreneurs in the country. The theme of this year ‘Women and Entrepreneurship’, is in continuation of last years awards for which the nominations has begun. WhatsApp has collaborated with the awards and will provide US $100,000 to the award winners.

5. Which state has launched the ‘Mukhya Mantri Krishi Ashirwad Yojana’ ?

(A) Rajasthan
(B) Gujarat
(C) Jharkhand
(D) Madhya Pradesh
(E) Andhra Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The state government of Jharkhand has launched the ‘Mukhya Mantri Krishi Ashirwad Yojana’ which would directly transfer the money into the bank accounts of farmers of the state who owns less than 5 acres of farmland.

6. Recently launched book, ‘Listening, Learning and Leading’ is based on which leader?

(A) M. Venkaiah Naidu
(B) Narendra Modi
(C) Ramnath Kovind
(D) Sushma Swaraj
(E) Sheila Dixit
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: A book on Vice-President M Venkaiah Naidu’s two years in office titled ‘Listening, Learning, and Leading’ has been released. During the last two years he had made 330 public engagements across the country. He had delivered 61 convocation addresses and interacted with students on 35 occasions.

7. Which city hosted the International Electric Vehicle Conclave 2019?

(A) Mumbai
(B) Chennai
(C) Gurugram
(D) New Delhi
(E) Noida
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Gurugram hosted the 3rd International Electric Vehicle Conclave at the International Centre for Automotive Technology. This event was organised to focus on the new trends and challenges in electric mobility in the automotive sector.

8. Which organisation has agreed to come under National Anti Doping Agency ?

(A) Board of Control for Cricket in India
(B) Indian Hockey Federation
(C) All India Football Federation
(D) Archery Association of India
(E) Indian Boxing Association
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The BCCI has agreed to come under the ambit of the National Anti-Doping Agency and would adhere to its policies. All the cricketers will now be tested before every tournament by NADA.

9. Which is the Best Hindi Film in the 66th National Film Awards?

(A) Badhaai Ho
(B) Uri
(C) Andhadhun
(D) Padmavat
(E) Simba
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: This year’s National Film Awards has been announced. Uri : The Surgical Strike has received 2 awards that is best director to Aditya Dhar and best actor to Vicky Kaushal. Andhadhun has won Best Hindi Film and Ayushmann Khuranna received best actor. Padman won the Best Film on Social Issues award.

10. When is the birthday of Vikram Sarabhai celebrated?

(A) 10th August
(B) 11th August
(C) 12th August
(D) 9th August
(E) 8th August
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: 12th August is the birth anniversary of the founder of ISRO, Padma Bhushan and Padma Vibhushan awardee Dr Vikram Sarabhai.Marking the 100th birthday, Google has dedicated a doodle to award-winning Indian physicist, industrialist, and innovator.

11. Which city hosted the exhibition of Department of Atomic Energy recently ?

(A) Mumbai
(B) New Delhi
(C) Shillong
(D) Pune
(E) Bangalore
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Department of Atomic Energy had organized a two-day exhibition on its spin-off technologies for non power applications at New Delhi. The exhibition had showcased the technologies developed by the Bhabha Atomic Research Centre, Raja Ramanna Centre for Advanced Technology and other Units of Department of Atomic Energy.These technologies are useful in the field of health, water, agriculture, security, food and environment.

12. Virasat-e-Khalsa enters Asia Book of Records. It is situated in which city ?

(A) Mumbai
(B) Ambala
(C) Pune
(D) Punjab
(E) Karachi
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Punjab’s Anandpur Sahib town’s , Virasat-e-Khalsa museum has been registered in the Asia Book of Records for becoming the most visited museum in the Indian subcontinent on a single day.On march 20, the museum had witnessed a record footfall of 20,569 visitors. This museum built to commemorate the rich history and culture of Punjab and Sikhism would witness its third entry in the record books.

13. Huawei launched its own operating system ‘HarmonyOS’. The company is based in which country?

(A) India
(B) China
(C) Pakistan
(D) Bangladesh
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Smartphone giant, Huawei has officially launched its own operating system. Named “HarmonyOS” this is aimed to reduce the company’s dependence on Google developed Android OS. This OS would work across all smart devices namely smartphones,smart speakers, automobiles, computers and tablets etc.

14. When is International Day of the World’s Indigenous People observed ?

(A) 9th August
(B) 8th August
(C) 7th August
(D) 6th August
(E) 5th August
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Aiming to promote and protect the rights of the Indigenous population, the International Day of the World’s Indigenous People is observed on August 9th every year. This draws attention to the critical loss of indigenous languages which must be preserved and revitalized urgently at both national and international levels.

15. Which ministry launches e-version of ‘Rozgar Samachar’?

(A) Agriculture
(B) Chemicals and Fertilizers.
(C) Commerce and Industry
(D) Information and Broadcasting
(E) Consumer Affairs, Food and Public Distribution
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: In a bid to make young aspirants aware of job opportunities in the government sector, including public sector enterprises, the Ministry of Information and Broadcasting has launched the e-version of ‘Rozgar Samachar’.Rozgar Samachar is the corresponding version of Employment News (English) and is the flagship weekly job journal.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ