Daily Current Affairs Quiz - 12 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 12 April 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 12 April 2019

1. The Supreme Court imposed a fine of Rs 20 lakh to ______ state for a virtual ban on public screening of “Bhobishyoter Bhut”.

(A) Odisha
(B) West Bengal
(C) Tamil Nadu
(D) Kerala
(E) Andhra Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Supreme Court imposed a fine of Rs 20 lakh on the West Bengal government for imposing a virtual ban on public screening of the satirical film “Bhobishyoter Bhut” in the State. The film revolves around a group of ghosts, including a politician, who assemble at a refugee camp and try to be relevant in contemporary times.

 

2. _____ has filed and withdrawn the petition challenging the appointment of Vice Admiral Karambir Singh as the next Navy Chief mentioning seniority.

(A) Vice Admiral Sureesh Mehta
(B) Vice Admiral Bimal Verma
(C) Vice Admiral Robin K Dhowan
(D) Vice Admiral Nirmal Kumar Verma
(E) Vice Admiral Girish Luthra
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Vice Admiral Bimal Verma has dropped the petition to challenge the appointment of Vice Admiral Karambir Singh as the next Navy Chief. He will be seeking the “statutory remedy” of approaching the government first. According to him, the present government is ignoring seniority as the basis to appoint a Service Chief. It was aftermath when Admiral Verma was asked to file a statutory complaint to the Defence Ministry by the Armed Forces tribunal under the Navy Act. Admiral Verma asked the judges to order the government to address his concerns in a time-bound manner.

 

3. Which government has published an “online harms white paper” with an objective to make online social media platforms responsible to safeguard users, especially children?

(A) Russian government
(B) Indian government
(C) US government
(D) British government
(E) UAE government
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The British government has published an “online harms white paper” which is open for public consultation (till July) focuses to make online social media platforms responsible to safeguard users, especially children. It is a joint proposal from the Department for Digital, Culture, Media and Sport (DCMS) and Home Office. The white paper proposes the compulsory ‘duty of care’ on various social media platforms for taking reasonable steps to protect users (focusing on children) from getting harmed.

 

4 Which is the first Islamic bank in the world to launch a chat banking facility for its customer via Whatsapp?

(A) National Bank of Abu Dhabi
(B) Emirates Islamic bank
(C) Abu Dhabi Commercial Bank
(D) Dubai Islamic Bank
(E) Al-Amanah Islamic Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Emirates Islamic bank launched a chat banking facility for its customer via Whatsapp and become the world’s 1st bank in the Islamic banking sector to give such facility. It was supported by Infobip.

 

5. Name the Asset Management Co., that has topped in terms of average Assets Under Management (AUM) as per the AMFI (Association of Mutual Funds in India).

(A) Reliance Nippon Life
(B) ICICI Prudential Asset Management Co. Ltd
(C) HDFC Asset Management Co. Ltd
(D) Birla Sun Life Asset Management
(E) Royal Sundaram GIC
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: According to data released by the AMFI (Association of Mutual Funds in India), India’s asset management companies have owned assets under management worth Rs. 24.46 trillion. HDFC AMC.ICICI Prudential Asset Management Co. Ltd has claimed the second position with an average AUM of at Rs.3.20 trillion.

 

6. Who is the Leading male cricketer of the year 2019 according to Wisden Cricketers’ Almanack 2019?

(A) Virat Kohli
(B) M.S. Dhoni
(C) Rashid Khan
(D) Tim Paine
(E) Tammy Beaumont
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Wisden Cricketers’ Almanack 2019 has named Virat Kohli and Smriti Mandhana as the Leading male and female cricketer of the year 2019 respectively. Smriti Mandhana bagged the women’s Leading Cricketer of the year for the first time while Indian men’s team captain was named for the third straight year. The Afghanistan leg-spinner, Rashid Khan, was named the Leading Twenty20 Cricketer for the second successive time. In 2018, Kohli scored 2735 runs across the three formats and Mandhana scored 669 and 662 runs in ODIs and T20Is respectively, during the course of 2018.

7. Who was appointed as the Prime Minister of Haiti?

(A) Jean-Henry Ceant
(B) Jean Michel Lapin
(C) Michel Martelly
(D) Miguel Díaz-Canel
(E) Jean-Henry Lapin

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The acting Prime Minister of Haiti, Jean Michel Lapin is confirmed as the country’s new Prime Minister by the President Jovenel Moise. He succeeds Jean-Henry Ceant. Jean Michel Lapin. President Moise announced the appointment of the new head of government via Twitter. The establishment of a new government is an International Monetary Fund pre-requisite for the disbursement of the first tranche of a $229 million loan to Haiti. Lapin, former culture and communications minister, is a native of Jacmel, a port city in the southeast.

8. Which country has appointed Abdelkader Bensalah (77) as its new president in 20 years?

(A) Syria
(B) Libya
(C) Algeria
(D) Cyprus
(E) Bangladesh

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: On 9th April 2019, the speaker of the upper house Abdelkader Bensalah (77) has been appointed as Algeria’s first new president in 20 years by the Lawmakers of Algeria. He has been appointed as the interim President of the country. Lawmakers appointed Algeria’s first new president after the resignation of veteran leader Abdelaziz Bouteflika.

9. Who has been appointed as MD & CEO of Indian Overseas Bank?

(A) Annie George Mathew
(B) T C A Ranganathan
(C) Ajay Kumar Srivastava
(D) Karnam Sekar
(E) M R Mehta

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: On 9th April 2019, Centre made important management appointments to several public sector banks. According to the Department of Personnel and Training, Appointments Committee of the Cabinet (ACC) approved the appointment of Karnam Sekar as MD and CEO in Indian Overseas Bank. The new designation will be effective from July 1, 2019. He will further work as an officer on special duty and whole-time director with IOB till the end of June 2019.

10. Which state government was penalized by National Green Tribunal (NGT) for illegal sand mining?

(A) Arunachal Pradesh
(B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Karnataka
(E) Madhya Pradesh

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: On 8th April 2019, National Green Tribunal (NGT) has imposed a penalty of Rs 100 crore on the Andhra Pradesh government for illegal sand mining in the state. The penalty has been imposed on the lines of a plea filed by Andhra Pradesh resident Anumolu Gandhi, alleging illegal sand mining was causing damage to Krishna, Godavari rivers and their tributaries in the state. Also, a committee has been formed consisting of the Central Pollution Control Board (CPCB), Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEF&CC), National Institute of Mines, Dhanbad, IIT Roorkee and Madras School of Economics for the evaluation of environment damage within three months and to provide a report to this Tribunal.

11. Periyar River is recently in news for its discolouration. It is located in which Indian state?

(A) Karnataka
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Kerala
(E) Goa

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Kerala’s Periyar River has turned black near the Pathalam Regulator cum Bridge. This discolouration of Periyar and fish kills have been a serious issue for the last couple of years. About hundred Indian anchovies (Kozhuva) fishes were found dead along the banks of the Muttar river, a tributary of the Periyar. According to PCB (Pollution Control Board), the discolouration was due to the poor quality of water as a result of eutrophication.

12. Asian champion & woman professional Olympian, Manpreet Kaur has been banned after failing dope tests. She belongs to which game?

(A) Hurdling
(B) Javelin throw
(C) Shot Put
(D) Long Jump
(E) Horse Riding

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: A National Anti-Doping Agency disciplinary panel has banned Asian champion woman professional Olympic shot putter, Manpreet Kaur for four years for failing dope tests on four occasions over a period of 84 days during 2017.

13. Which project captured the first-ever image of the Black Hole?

(A) James Webb Space Telescope
(B) Hubble Space Telescope
(C) ‎Event Horizon Telescope
(D) Kepler Space Telescope
(E) None of the above

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Astronomers took the first-ever image of a black hole located in a distant galaxy. It was captured by the Event Horizon Telescope (EHT), a network of eight linked telescopes. It measures 40 billion km across and has been described by scientists as “a monster”.

14. India has built a maternity hospital in which nation?

(A)Bangladesh
(B) Myanmar
(C) Nepal
(D) Pakistan
(E) China

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: India has built a 25-bed maternity hospital in Nepal. The Hospital will provide quality maternity and health care services to the people of 50 Village Development Committees in and around Siraha district.

15. How many constituencies in Uttar Pradesh have gone to polls in the first phase of Lok Sabha General Elections 2019?

(A) 16
(B) 13
(C) 15
(D) 12
(E) 11

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The first phase of Lok Sabha Elections 2019 has begun in India, with a total of 91 constituencies in the fray. In Uttar Pradesh, the polls are being held in eight Parliamentary seats including Saharanpur, Kairana, Muzaffarnagar, Bijnor, Meerut, Baghpat, Ghaziabad and Gautam Buddha Nagar.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ